Jump to content

Nužno nasljedstvo i oporuka?


anonimno

Preporučene objave

Od oca bratić je njemu prije smrti kao jedinom rođaku oporukom ostavio: kuću, deviznu štednu, okućnicu... Nakon toga je iz usluge ženi koja ga je služila, i za to bila plaćena, sklopio brak s njom da bi ona nakon njegove smrti nasljedila mirovinu. Nedugo nakon toga je umro.Troškove sahrane i ostaloga je snosio moj otac. Pošto moj otac nije znao za nužno nasljedstvo nije trošio novce sa štedne knjižice, na kojoj je imao punomoć, te nakon sklapanja braka nije napravljena nova oporuka, ne znam dali bi to šta promjenilo? Na ostavinskoj raspravi iznenađenje, žena s kojom je stric bio u braku par mjeseci nasljeđuje pola svega.Tata je bio toliko iznenađen da se nije htio potpisati na ponuđeni dokument, ne znam dali bi to moglo nositi kakve posljedice, te dali postoji kakva mogućnost da se odluka poništi u korist moga oca?

Molio bih sve koji znaju da mi pomognu sa informacijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da baš i nema puno izgleda da se bilo što promijeni, a u korist vašeg oca. Jedino može priložiti račune da je snosio troškove pogreba.

 

Bračni drug bi da oporuke nema naslijedio sve (pod pretpostavkom da ostavitelj nema djece i da mu nisu živi roditelji). Ovako, ima pravo na nužni dio, koji u konkretnom slučaju iznosi polovicu imovine.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na brzom odgovoru. Ima još nekoliko sitnica koje bi me interesirale: Moj otac nije htio potpisati kod bilježnika, hoće li zbog toga imati nekih problema. Gdje bi trebao prikazati troškove pogreba i ostalo(prije nego se podijeli svota sa štedne knjižice). Malo izvan teme, ukoliko bi moj otac htio otkupiti drugu polovicu kuće kako bi se to moglo najjeftinije i najbrže obaviti. Isprićavam se zbog totalnog neznanja te još jednom molim sve koji su se sreli sa sličnim problemima da mi pomognu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Otišao sam kod bilježnika sa upitom da li može gospođa dati izjavu da se odriće svog dijela, a da moj otac njoj isplati polovicu, što su oni već dogovorili. Odgovor je bio "ne može, sad je to već pravno riješeno, treba saćekati da se sve gruntovno upiše te kupoprodaja podliježe porezu...". Na upit o podijeli troškova pogreba i ostaloga je odgovorio da se oni između sebe dogovore. Dijelovao je kao da hoće da me se riješi, da li je u pravu? Hvala najljepša na dosadašnjim odgovorima , molio bih vas ukoliko ste se sretali sa sličnim problemima da mi odgovorite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija