Jump to content

Polazni faktor


anonimno

Preporučene objave

Savjet bi zamolio od nekog ko je upućeniji u sve ove zavrzlame! Na komisiji sam bio krajem prošle godine(I.stup..Dubrava),još nisam dobio riješenje,ali bi unatoč tome pokrenuo zahtjev inv. mirovinu.Sad mi nisu jasni ti faktori jer sam nezaposlen ili da se negdje prijavim samo gdje??????.U ratu sam bio od 08.91-do kraja30.06.96 i od tada sam na BIRO-u(propala firma gdje sam radio ).Sa onim ratnim stažom imam oko 22.god.Šta da radim već sam skroz na rubu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvo se odmakni od ruba jer si ovdje došao među svoje. moj prvi savjet je da pokušaš što manje razmišljati o prvostupanjskoj komisiji jer se sada čeka i po godinu dana. bitno je da si predao u zakonskom roku.

što se tiče polaznog faktora ako imaš dobar ratni put, dragovoljac i drugu lječničku dokumentaciju možeš očekivati i dobru mirovinu. nemaš potrebe čekati prvostupanjsko rješenje i možeš ići sa zahtjevom za ostvarivanje mirovine. polazni faktor će ti biti nešto manji ali kad dobiješ rješenje o invalidnosti ideš ponovo na mirovinski a vjerovatno češ imati i novije lječničke dokumentacije.

vidim da si novi ovdje pa ti savjetujem da se malo prošetaš po temama ovog foruma gdje češ naći puno korisnih informacija. ne obaziri se na naziv teme već ih redom otvaraj. ako ima nejasnoća samo pitaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemoj se za sada zamarati sa faktorima. Imati ćeš faktor (ako su ti priznali status HRVI) 1,85, a ako nisu priznali 1,50 jer si dragovoljac pa će ti se tako i uvećati osobni bod iz onog dijela invalidnosti koji nije u svezi rata za 30%. Prvo trebaš sačekati vještačenje na mirovinskom (ako ne budeš u međuvremenu dobio rješenje I stupanjske komisije odnijet ćeš ga u mirovinsko kada dobiješ, a ako dobiješ ranije rješenje onda ga fotokopiraj i odnesi na vještačenje i daj kopiju vještaku-obavezno ponesi i original na uvid). Sve ovisi kako ćeš proći na vještačenju (oća-profesionalna nesposobnost i koliko će ti priznati ratni dio). Onda ćeš gledati na faktore, a do tada ćeš se morati strpiti jer ne vrijedi ništa računati prije vještačenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mrljavac je napisao:

Nemoj se za sada zamarati sa faktorima. Imati ćeš faktor (ako su ti priznali status HRVI) 1,85, a ako nisu priznali 1,50 jer si dragovoljac pa će ti se tako i uvećati osobni bod iz onog dijela invalidnosti koji nije u svezi rata za 30%.

 

Zanima me tko sve ima pravo na to uvećanje i kako se uopće to može stvariti ?!

 

Hvala :-?:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakako da ide ratni put kao i potvrda da si bio dragovoljac jer to ti je jako bitna dokumentacija. sa ratnim putom neki branitelji imaju problema jer onaj koji mu je napiso ratni put od ljenosti ili neznam čega napiše ratni put : taj i ta bio u postrojbi od tad do tad i potpis i jš se usudi saviti pod vt. ratni put itekako gledaju u mirovinskom, usudio bi se i reći da je možda najvažniji dokument. komplet tvoju dokumentaciju prirema pravnik mup-a ili morh-a i šalje vještaku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, i koja na temelju navršenoga mirovinskog staža iznosi manje od mirovine koja bi mu pripadala za 40 godina mirovinskog staža osobni bod povećava se ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu, i to:

1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10%

2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseci za 15%

3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20%

4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25%

5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30%

6. dragovoljcu za 30%.

Tako povećana invalidska mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina mirovinskog staža.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako si predao svu dokumentaciju na vrijeme u mirovinsko (potvrda o statusu dragovoljca i HRVI i ostalo) onda bi trebali odmah obračunati. Ako nisi predao na vrijeme predaj što prije da bi se moglo izvršiti usklađivanje mirovine. Može biti da te i obavijeste da im doneseš određenu dokumentaciju zbog obračuna, ali nemoj na to čekati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=10965&forum=33&38

 

Na ovu temu sam stavio svoj kompletni izracun mirovine, pa mozes pogledati, bit ce ti malo jasnije iako se izracun razlikuje od osobe do osobe. Priznavanje kojekakvih prava, koeficijenata i statusa uvijek ide temeljem odgovarajuce potvrde. To znaci, ti u predmetu dostavis potvrdu da si dragovoljac i hrvi (recimo) a referent ti pri izracunu uzme u obzir koeficijent 1.85. Dakle, potvrda je zakon.

 

Ukoliko nisi zaposlen, dobit ces 50% uvecanu invalidninu koju ti odredi komisija, od dana izlaska na komisiju pa do dana odlaska u mirovinu. Samo, upamti, kada dobijes rjesenje o mirovini, moras sam u skrbi traziti da ti prestanu isplacivati tih 50% vise, jer onda neces vise imati pravo na to....

 

Presao 40 i 22 god radnog staza, dragovoljac i cekas rjesenje za HRVI? Zvuci jako dobro po tebe, samo se malo strpi, isplatice se :-D

 

E, da, a kada dobijes rjesenje, onda ces par mjeseci iza toga dobiti sve zaostatke invalidnine + 50% odjednom, od dana izlaska na komisiju, nakupi se lijepa suma....

 

Sto se tice uposljavanja, ukoliko zelis u mirovinu onda to ne dolazi u obzir, definitivno. A, kasnije, ukoliko nadjes tako dobar posao da ti se isplati vise od mirovine, mozes mirovinu staviti u mirovanje. Jednom kad je dobijes, to je trajno pravo......

 

Buduci da dugo cekas rjesenje, sigurno ce doci ubrzo, pa idi do svog lijecnika i pocni skupljati papire kako bi ubrzao postupak, i onaj tren kada dobijes prvostupanjsko rjesenje, odmah predaj predmet.

 

Strpljivo i sretno! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija