Jump to content

savjet


anonimno

Preporučene objave

DVO sam od 1993.godine i još traje.

-130 dana imam rata 1991.godine i imam status dragovoljca.

-na dan 31.12.2007.godine imati ću sljedeće:

Radni staž: 14 godina

Staža osiguranja: 17 godina

Mirovinski staž: 20 godina

Osobni čin: nadnarednik,godine starosti 34

Na privatnom lječničkom pregledu utvrđeno mi je obostrano zamjedbeno oštećenje sluha odnosno srednji gubitak sluha na -40 dB

Po pravilniku o utvrđivanju postotka oštećenja organizma to bi bilo 30 % oštećenja.

-Od 1995.godine imam i dijagnosticiran PTSP,no nisam se liječio

S obzirom na sve okolnosti jasno je da na eventualnom lječničkom pregledu neću moći proći odnosno da ću biti nesposoban za daljnju vojnu službu.

Moja osnovna dilema,a i za to tražim savjet je:što mi je činiti?Da li da idem samovoljno na procjenu radne sposobnosti ili ne?Što dobivam a što gubim?Da li uopće mogu ostvariti kakvu mirovinu.Prije rata sam bio zdrav.Nemam lječnićke dokumentacije iz vremena rata.

Zahvaljujem na odgovoru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nadam se da će na ovaj post odgoviriti i zelenaberetka jer se on malo bolje razumije mirovinsko osiguranje dvo a dok se on ne javi ja ti mogu reći slijedeće.

rekao si sam da nečeš proći na liječničkom pregledu (ne znam da li vi to imate godišnje ili kako) samim tim dobivaš časni otpust sa prijedlogom za invalidsku mirovinu jer si bio dragovoljac.

ali sve zavisi od mirovinskog koliko će oni uzeti tvoje bolesti ptsp i sluh u razmatranje kao oboljenje u ratu. za čin nadnarednika 100% vojna mirovina je 5200,00 ali ti si daleko od toga. toliko.

vidjet ćemo mišljenje zelene beretke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj narednik koji je morao izići jer je imao hepatitis c,i slično staža i vojske ko ti,bez hrvi-a ,ima 3600 ,70-to je godište, 12 god gardijske brigade,proglase te nesposobnim za vojnu službu i dobiješ kući rješenje da ideš u 11 mirovinu-to ti je oboljenje u službi,čekaš raskid dvo-a razdužiš se,dobiš rješenje o naknadi dok ti ne skontaju mirovinu ,naknada iznosi oko 1700 -800 kn kako ko dobivaš to par mjeseci dok ne dobiš rješenje o mirovini,prije toga odeš na bolovanje koje tražiš kod svoje doktorice.....nadam se da ti je nešto jasnije,ispričavam se ako sam nešto fulo ..... :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na savjetu,iako sam sve donekle proučio ne bih se htio zaletiti.Do sada je bio samo jedan lječnički sve ove godine i to davno.Iako nas ima dosta nesposobnih i poluspasobnih,to je uvijek bio dvosjekli mač pa smo "nekako"prolazili lječničke da ne ostanemo bez posla i tako gurali.No vrijeme je prošlo a lječnički karton je prazan što sada ispada da je otežavajuća okolnost.U konačnici sve se svodi na to da si prilikom ulaska u sustav bio sposoban,a sada nakon 15 godina si nesposoban i sve se svodi vjerojatno na vještačenje,dokazivanja itd.Članak 6a jeizmišljen za smanjenje ljudi i mirovina trnutno iznosi oko 2300 kuna ,plača je ipak oko 5200 kn.No puna se korisnih savjeta i primjera može naći na ovom mjestu koji mogu biti od velike koristi.Eee gdje je 93.prošao vlak.gluh sam pa me frka lovi.Brigade se smanjuju ,vojarne se gase,mladi dolaze a ti kako znaš....... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak kada dođe vrijeme normalno da možeš ostvariti mirovinu, a sada ajmo malo analizirati.Kao prvo nemoj se sam slati na procjenu radne sposobnosti, jer ipak je drugačije kada te tvoj doktor pošalje, a još bolje da sačekaš liječnički pregled ( ne znam kada bi ti trebao biti ) te da ti komisija za ocjenu sposobnosti DVO da , da si nesposoban za djelatnu vojnu službu, čekaš častan otpust s pravom na mirovinu i dalje ide sve samo od sebe. Ovo vrijeme iskoristi za prikupljanje medicinske dokumentacije.Za sluh nisi rekao da li je posljedica rata,a ako je idealna kombinacija sa PTSP-om da u mirovinskom prođeš što bolje. Ako je a nemaš papire potrudi se da ti tadašnji zapovjednik napiše izjavu o stradavanju koju treba ovjeriti kod javnog bilježnika( i nju priložiš uz dokumentaciju za mirovinsko). S obzirom da PTSP imaš dijagnosticiran od 1995. moraš se posvetiti malo i tim nalazima( imaš moj mail pa se javi ):Bez obzira da li misliš pokrenuti postupak za HRVI ili ne ,poželjno je da pribaviš ratne puteve koji će odigrati svoju ulogu u mirovinskom , jer i bez statusa HRVI onda imaš veće šanse da dobiješ veći omjer posljedica rata.Ako si u mogućnosti sugeriraj da ti napišu ratni put po naputcima ako bi se trebali pisati a ne da to na kraju ispadne kao potvrda od ureda za obranu. Što se tiče medicinske dokumentacije maksimalno se kloni privatnika i orjentiraj se na službene ustanove , jer na tu dokumentaciju ne gledaju blagonaklono, a postojeću dopunjuj njihovim mišljenjima i nalazima.Ako što zatrebaš samo se javi.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija