Jump to content
Sign in to follow this  
Anonimno

"pravna diploma"

Preporučene objave

Što misliš pod statusom naše diplome? Ako pod tim misliš da li će ti negdje u Europi ili dalje priznati da si pravnik - to hoće. Diploma je priznata i za nastavak studiranja (postdiplomski). No, ako želiš raditi kao pravnik u Europi tu već stvari stoje nešto drugačije.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

istina, malo sam nezgodno sročio pitanje, ali mislio sam na to da li je naša diploma "vani" priznata...

koliko znam, potpisnik smo Bolognske konvencije, ali htio sam još mišljenje puka..

thnx

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Je, malo nezgodno je sročeno. Mislim da je važno što misliš pod "priznata". Živio sam dvije godine s pravnom diplomom "vani". Nikom nikad nije palo na pamet da mi ospori da li sam pravnik. No, drugo je pitanje da li će netko zaposliti hrvatskog pravnika u npr. Švedskoj ili Australiji.

 

Pravna profesija ima tu "nezgodu" da je za razliku od mnogih drugih vrlo tijesno vezana za teritorij države u kojoj si studirao. I dok će fizičar, matematičar, ekonomist, kemičar ili biolog naći posao "vani" uz više ili manje muke, pravniku će to jaako teško poći za rukom.

 

Uzmi i suprotni primjer: npr. češki ili portugalski pravnik u hrvatskoj ne može nikad postati ni sudac ni odvjetnik, dok je malo vjerojatno da će ga ijedna firma uzeti za pravnika (osim možda češka ili portugalska). Pritom nitko ne spori da mu prizna status pravnika. Češki biolog ili fizičar ipak ima šanse.

 

S detaljima Bolonjskog procesa nisam upoznat, no znam da je sustav školovanja prema novom zakonu koji ga uključuje tek u srpnju donesen, te da, bar za dodiplomski studij neće krenuti još dvije-tri godine. Sto znači da još 7-8 godina nećemo imati pravnika završenom po tom sustavu. (Pogledaj topic o novom zakonu)

 

Nadam se da sam bar djelomično odgovorio na pitanje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zanima me znate li ili ste culi za nekog tko je "uspio" primjerice u Europi dobiti posao s hrvatskom pravnom diplomom, mozda uz dodatak "europskog" postdiplomskog etc. Mozda u nekoj medjunarodnoj tvrtki? Ima li? Isplati li se pokusati?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

da ne pokrecem drugu temu, mene zanima da li je moguce obratno, studirati vani pravo i onda raditi u hrvatskoj kao pravnik, pogotovo s razlogom jer sad studiram ekonomiju u pragu i nakon toga sam razmisljao studirati u engleskoj dvije godine pravo i dobiti titulu LLB... ovo je program za koji sam zainteresiran, pa me zanima vase strucno misljenje prije nego sto stupim u kontakt sa fakultetom... :-Dhttp://www.law.bham.ac.uk/prospectus/graduates/llb-graduates.htm ... 8-)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dosta teško. Pravni fakultet završen u RH (dodiploski) je zakonski uvjet za upis u odvjetništvo a čvrsto vjerujem da je situacija ista i u pravosuđu (pogledati Zakon o sudovima).

 

Ni u privredi neće biti bolja situacija, jer svaka firma očekuje pravnika koji poznaje i studirao je hrvatsko pravo, i neće se impresionirati diplomom prestižnog inozemnog fakulteta. Preostaju međunarodne organizacije kod kojih pak za ulazak iskustvo igra odlučujuću ulogu, a i za strane pravne pozicije koje su relativno rijetke u RH se očekuje i strano državljanstvo uz strani fakultet (OSCE, UN, EC....).

 

Stoga L.L.B. u inozemstvu ne bi nikome preporučio kao osnovu za bavljenje pravom u Hrvatskoj. Od svih studija pravo je daleko najviše vezano uz zemlju gdje se studira. Čak u SAD i Kanadi pravnik koji ima pravosudni (bar) u jednoj državi ili u Kanadskom slučaju u jednoj u provinciji da bi prakticirao pravo u drugoj treba iznova polagati pravosudni, a često i neke dodatne ispite.

 

LLM u je druga stvar, i dosta kolega ga odlazi završiti ga u inozemstvo. Čak i ako ne uspiju nostrificirati LLM u hrvatski mr.sc. poslodavci lijepo gledaju na njega.

 

Do sada ga je bilo relativno teško nostrificirati jer je stari Zakon o visokim učilištima propisivao da mr.sc. program mora trajati četiri semestra u dvije godine i mora obuhvaćati magistarsku radnju u opsegu od oko 130 stranica, što mnogi američki ili zapadnoeuropski programi nisu mogli zadovoljiti. Uz to Komisija bi često tražila polaganje i kojeg dodatnog ispita. No, u praktičnom životu nostrifikacija i nije bila pretjerano važna, a novi zakon je (od 1. siječnja 2004) i znatno olakšao uvjete za nostifikaciju. Stoga, dodiplomski pravo ne bi nikom preporučio kao osnovu za ikakvo bavljenje pravom u RH, dok je poslijediplomski preporučljiv.

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U Austriji se diploma priznaje, dakle imas se pravo sluziti svojom titulom (do cega oni jako drze), ali nemas pravo raditi u struci na temelju hrvatske diplome, nego moras diplomu nostrificirati.

Da bi diplomu nostrificirao moras naknadno poloziti jos 7 (prema stanju iz 1981.god) ispita (Slovenija i Madzarska 5 ispita) na njihovom fakultetu,naravno na njemackom jeziku. S tim da nakon nostrifikacije imas titulu vise (svi njihovi 4-god.studiji).Obzirom da su to podaci iz 1981. mislim da i za nostrifikaciju hrv.diplome ce trebati poloziti 5 ispita (to oni prosuduju prema cjelokupnoj dokumentaciji fakulteta a koji ti podneses prilikom zahtjeva za validaciju)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×