Jump to content

1.GBR


anonimno

Preporučene objave

vidim da mi još nitko nije ništa odgovorio ali ja se nadam da bar netko nešto zna o tome jer mi nema logike kako je skupnik izmedju razvodnika(78) i desetnika(84) ima osnovicu za izračun 71 a ne po nekoj logici recimo 81,pa ako zna netko nešto o tome....I još jedno pitanje.U 1.gbr sam bio do 25.11.2006 kad sam na vojnoj komisiji proglašen nesposobnim za dvo i kad dobivam častan raskid ugovora.Poslije toga sam bio u tvrtkovoj di mi nisu ništa rekli o nesposobnosti(dobit ćeš na kućnu adresu).Prošli tjedan dobivam privremeno riješenje o predujmu od 2300 kuna di nepiše ništa o općoj ili prof.nesposobnosti,jedino na dnu lista ima nekakva crta preko cijelog lista i ispod piše -p4-privremeno riješenje o predujmu invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad(nesposobnost za dvs).riješenje se donosi prije upućivanja predmeta povjerenstvu za reviziju ocjene invalidnisti.Sad jel to znači da sam dobio opću invalidnost i od prilike kolika bi mogla bit mirovina jar vidim da i se prema ovoj visini predujma odprilike može reć kolika će bit mirovina.Inače imam tri bolnička liječenja i šifre F 41.0,F 43.1 I F 62.0.E sad pošto ja nemam pojma šta dalje polio bih pomoć bilo kakvu.Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sa ovim šturim podacima izračunao sam ti 100 % vojnu mirovinu 5.224,00 i sa pretpostavkom da si dragovoljac i rvi, mirovina ti je opća, a do saznanja koliko si dobio vojni dio sjedičeš na iglama.

vidim da ti je predujam 2300 što mi miriše na 100% vojnu a garantiram ti da nisi ispod 60-40

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rodjače,riječi ti se pozlatile,a nisam dragovoljac(od 10.mj.91.),a još uvjek čekam dubravu da me pozove tako da sam i tu loš,a znaš li išta o prvom pitanju u svezi osnovice za čin skupnika?I nije mi jasno šta ja sad još trebam radit,samo čekat ili...Izgleda mi frkovito i ta revizija pa čitam i za taborskog.tanks

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

s obzirom da si rvi i gardista polazni faktor ti je 1,85 tako da te ne treba mučiti dio koji je vezan za invalidsku mirovinu. kad dobiješ rvi obnavljaš zahtjev u mirovinskom. sad nakon privremenog rješenja čekaš konačno a to zavisi za koliko će mirovinsko prikupiti podatke o stažu od svih poslodavaca gdje si radio. isto tako mirovinsko od morha čeka rješenje o činu. ako si radio samo u morhu to ne bi trebalo trajati od mjesec dva. a ovo o činovima u vojsci stvarno se ne kužim, ja nebi raspoznao generala i desetnika.

tu je na forumu jedan znalac pod nickom zelenaberetka koji će ti odgovoriti čim vidi ovaj post, a možda i mene negdje ispravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma to sam ti gledao na nekoj stranici(na mirovinsko ili ministarstvo branitelja neznam točno)za izračun mirovine i tamo su poredane funkcije i činovi i recimo baš za skupnika je problem a i za funkcije(vodja skupine)nepiše ništa pa mi ništa nije jasno.Ispada da je bolje po tome da sam ostao razvodnik(a ne dočasnik sa školom u jasci).Negdje je j....a greška nastala.Ako netko zna neka pošalje bilo šta a posebno zelenaberetka.A i da je bar to istina šta si napisao(bar 60:40 imaš pivu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jel' tebe mući ovaj dio ili što..

 

Vojnik 64.037

 

Pozornik 68.047

 

Razvodnik (zastavnik hrm) 72.847

 

Skupnik 64.740

 

Zapovjednik desetine 76.884

 

Zapovjednik voda 81.648

 

Zapovjednik satnije 97.980

 

Zamjenik zapovjednika bojne 107.508

 

Zapovjednik bojne 118.392

 

Zamjenik zapovjednika brigade 129.276

 

Zapovjednik brigade 129.276

 

Desetnik 74.066

 

Vodnik 79.386

 

Stožerni vodnik 79.930

 

Narednik 79.930

 

Nadnarednik 80.386

 

Stožerni narednik 83.004

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da da majstore to je to.Vidiš di je skupnik svrstan i pod kojom osnovicom.Nije mi ni jasan taj redoslijed(vojnik,pozornik,razvodnik,skupnik)Po meni nakon razvodnika bi trebalo biti vodja skupine jer dalje idu funkcije(zap.desetine,zap.voda,...)a nakon funkcije zap.brigade bi trebalo po meni tek ić skupnik pa kako ide desetnik,vodnik,...a i to je zastarjelo jer su ukinuli vodnike recimo i malo su uvećane te osnovice ali fakat mi ovo navedeno nije jasno a pogotovo ti brojevi.Ak je tako bolje da ni nisam dočasnik.Šta misliš o svemu tome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jer ako su slagali vojničke(gardističke)činove oni su do razvodnika.Onda su poredali funkcije(bez prve vodja skupine),pa te onda činove počevši od drugog dočasničkog čina desetnika umjesto od prvog dočasničkog skupnika,pa još i taj broj koji je manji i od ona dva vojnička pozornika i razvodnika.Stvarno ne kužim zbog čega je to tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrijednosni bod za određivanje invalidske mirovine, za invalidnost nastalu u vezi s okolnostima obrane suvereniteta Republike Hrvatske, utvrđuje se na temelju pripadajuće osnovice (plaće) za čin i ustrojbeno mjesto hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, za godinu koja prethodi godini u kojoj se ostvaruje pravo na mirovinu. Ova osnovica za odgovarajući čin i ustrojbeno mjesto podijeli se s prosječnom, godišnjom bruto plaćom svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj i dobije prosječni vrijednosni bod (članak 16. ZOPHBDR).

 

 

U 2006. godini hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata za izračun invalidske mirovine, prema činu, ustrojbenom mjestu i zvanju, određene su sljedeće osnovice:

 

Činovi i ustrojbena mjesta

Osnovice

 

Vojnik

71.133

 

Pozornik

75.588

 

Razvodnik (zastavnik HRM)

80.919

 

Skupnik

71.914

 

Zapovjednik desetine

85.404

 

Zapovjednik voda

90.695

 

Zapovjednik satnije

108.838

 

Zamjenik zapovjednika bojne

119.422

 

Zapovjednik bojne

131.512

 

Zamjenik zapovjednika brigade

143.602

 

Zapovjednik brigade

143.602

 

Desetnik

82.273

 

Vodnik

88.184

 

Stožerni vodnik

88.788

 

Narednik

88.788

 

Nadnarednik

89.294

 

Stožerni narednik

92.202

 

Časnički namjesnik

102.844

 

Zastavnik

87.513

 

Poručnik (poručnik korvete)

90.695

 

Natporučnik (poručnik fregate)

98.254

 

Satnik (poručnik bojnog broda)

108.838

 

Bojnik (kapetan korvete)

119.422

 

Pukovnik (kapetan fregate)

131.512

 

Brigadir (kapetan bojnog broda)

143.602

 

Stožerni brigadir (komodor)

155.692

 

Brigadni general (komodor)

155.692

 

Zapovjednik zbornog mjesta

131.512

 

Zapovjednik zbornog područja

167.796

 

General bojnik (kontraadmiral)

167.796

 

General pukovnik (viceadmiral)

172.328

 

General zbora (admiral)

176.860

 

Zapovjednik obrane grada

131.512

 

Stožerni general (stožerni admiral)

181,392

 

 

eto prika to je iz 2006 i isto sranje samo što su malo veće cifre.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitao sam od kolege da je dobio Privremeno rješenje- predujam mirovine. Gotovo sam isti slučaj kao i on: 1. GBR, 25. 11. 2006. proglašen nesposobnim za DVO, u približno isto vrijeme sam bio u Tvrtkovoj i sad sam dobio predujam 2000,00 kn mjesečno. Razlika je u tome što kod mene na dnu rješenja stoji: P4- Privremeno rješenje o predujmu invalidske mirovine zbog PROFESIONALNE nesposobnosti za rad i dalje je sve opet isto kao i kod prijatelja. U Tvrtkovoj su mi rekli da sam dobio opću. U čemu je kvaka???? Da li to što znači što mi piše profesionalna, a ne opća???? Da li se može što iščitati iz te cifre od 2000 kn? Dragovoljac sam ali nemam još rješen RVI. Hvala!!!:-?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa akontaciju možeš primati od 2 do 6 mj,zavisi od njih, a što se tiče koeficijenata to ti je određeno po nekom njihovom unutarnjem redu o odgovornosti posla ,pa tako manji čin razvodnika ima više bodova od skupnika jer se računa da običan vojnik i pozornik , ne stavljaju na takva mjesta koja nose odgovornost kao razvodnik. U principu , jasno.tako se dešava da je razvodnik u svom obimu poslova i odgovornosti ,jače rangiran od prvog dočasničkog čina-skupnik.Isto se dešava i sa zadnjim dočasničkim činom, koji se redovito postavlja kao potrkalo časnicima i glavni njihov instrument,ali zato on uredno i uvijek ima veću plaću od prvog časničkog čina-poručnik.Ovo je sve u principu jer je u praksi to često drugačije. :xwave: i još nešto ako ti je u postavljenju za zadnje radno mjesto jači čin od onog koji imaš,od osobnog,traži da ti mirovinu obračunaju po tom činu.imaš pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Esade, prijatelju, nisi me razumio. Radi se o Privremenom rješenju i što piše ispod crte, a označeno sa P4(pogledaj gore). Kužim ja te faktore jer sam skinuo tablicu od tebe ali me brine to što mi je rečeno u Tvrtkovoj da sam dobio opću , a sad dolje sitnim slovima piše Predujam za inv. mir. zbog prof. nespos. za rad. :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo iskopao sam jedno rješenje gdje to piše ispod crte.

u rješenju je navedeno da branitelj ide u mirovinu zbog opće nesposobnosti a ispod crte piše:

IN-HV 4- kumulirana invalidska mirovina zbog opće nesposobnosti za rad-.....

e sad i meni nije jasno zašto tebi piše profesionalna a rekli su ti opća, možda im je takav obrazac u kompu.

pa kako se nitko neće javiti sa tim slučajem... :evil:

idem pogledati još neka rješenja pa ti javim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zaveži psa jer ti poštar treba donijeti odrezak za mirovinu sa kojim podižeš gotovinu, po defaultu je poštanska banka a ako želiš da ti mirovina sjeda na račun tvoje banke to odradiš na liniji hzzmo-tvoja banka ali nisam sto posto siguran da li to ide i sa akontacijom.

p.s. i nisi dosadan, pa ne sjediš mi na glavi. :thumbs:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

 

 

 

 

 

 

 

Re: novac

Pa akontaciju možeš primati od 2 do 6 mj,zavisi od njih, a što se tiče koeficijenata to ti je određeno po nekom njihovom unutarnjem redu o odgovornosti posla ,pa tako manji čin razvodnika ima više bodova od skupnika jer se računa da običan vojnik i pozornik , ne stavljaju na takva mjesta koja nose odgovornost kao razvodnik. U principu , jasno.tako se dešava da je razvodnik u svom obimu poslova i odgovornosti ,jače rangiran od prvog dočasničkog čina-skupnik.Isto se dešava i sa zadnjim dočasničkim činom, koji se redovito postavlja kao potrkalo časnicima i glavni njihov instrument,ali zato on uredno i uvijek ima veću plaću od prvog časničkog čina-poručnik.Ovo je sve u principu jer je u praksi to često drugačije. i još nešto ako ti je u postavljenju za zadnje radno mjesto jači čin od onog koji imaš,od osobnog,traži da ti mirovinu obračunaju po tom činu.imaš pravo.

 

FRENDE,ja mislim da nisi u pravu jer recimo za plaću kako si naveo.Plaću sam i mao dosta veću od razvodnika a pogotovo od pozornika,opis posla je dosta veći a da negovorim o funkciji vodja tima za koju sam dobivao i dodatak na plaću(otprilike 60-tak% zapovjednika desetine).Uostalom imao sam svoje ljude u timu za koje sam ja odgovarao.Zato mislim da nisi u pravu oko toga,a ako netko zna nešto o tome neka me ispravi.Jako me to muči(nepravda).Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nema problema ,samo sam ti htio reći kako bi oni htjeli da to izgleda, i da u tom vrijednosnom omjeru oni žele da razvodnik na vojničkom nivou ima najveće obaveze ,ali i najveća prava,to ti je maltene ko iz američkih filmova gdje operativci vojnici u akciji ,recimo sa razvodničkim činom imaju veću odgovornost i dali su im veću plaću upravo u tom svom domenu operativnosti u svom vojničkom zvanju.Neznam da li me razumiješ ali mislim da ti je primjer dočasnika i prvog časničkog čina najbolji primjer,ne znam kako bih ti to drugačije objasnio,ali bez obzira što je ovaj časnik,za vojsku je zadnji dočasnik po rangu,važniji i operativniji od prvog časnika po rangu,jer se računa da on svojom operativom mora vrijediti više od tog časnika pa zato ima i veću plaću i veće bodove,nešto kao DŽomba u dočasnicima više vrijedi nego gušter u časnicima.Mislim da sam sad bio jasan.Samo što se u praksi to ne dešava tako ali hebiga,oni su to tako prekopirali od amera i gotovo.pozdrav :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema veze mada se i sa tim ne slažem.I u ratu i u miru ako znaš kako u pješaštvu djeluje skupina i desetina moralo bi ti bit jasno da taj vodja skupine ima po meni najviše odgovornosti(glavu u torbi)al nema veze idem se danas raspitati(hzmo).Reci mi i ovaj dio iza skupnika na tablici kad su počeli sa funkcijama zašto su krenuli sa zap.desetine a ne sa vodja skupine pa makar osnovica bila 1.000,a i ja mislim da nekuže oni uopće taj čin skupnik kad su ga stavili iza razvodnika(ispada da je zadnji vojnički a ne 1.dočasnički čin).Možda nekuže zato što je skupnik izmišljen negdje 2000.godine kad sam ga i dobio(da bar nisam).A i di je ono da mogu bit u tom činu 4 godine a ne kao ja 6,.........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može li mi tko šta reći na ovo iznad ove poruke i još na ovo pitanje.Kad sam bio u tvrtkovoj dobio sam papir za zdravstvenu knjižicu a pošto spadam u Jukićevu jel trebam tamo odnjeti taj papir i dali ću imati i dopunsko ili ću plaćat participaciju(do sad nisam)i imao sam sina prijavljenog na mene,a ženska mi je rekla da je to i ujedno za članove obitelji koji će bit na meni.zanima me i to pravo i procedura oko nove knjižice.HVALA UNAPRIJED

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

esade i drugi.Evo sad sam bio u Tvrtkovoj oko ovih činova i kao prvo odmah hladan tuš.Zaštitar mi kaže da danas nema nikog jar danas ne radi pravna služba ali me je poslao na informacije.Tamo zamolim čovjeka da mi kaže jesam li dobio opću i koji omjer.On mi kaže da sam dobio opću ali omjer nemože vidit i kako oni većini daju 100% ali da nije to do njih jer kako on kaže da "oni gore skidaju".Kako si mi rekao baš ću onda sjedit na iglama dok ne dobijem konačno riješenje(da bar imaš pravo o bar 60-40 po visini predujma od 2300kuna).A sad o onim činovima.On mi kaže da ti brojevi ne znače ništa jer oni šalju moje podatke u stančićevu(morh)di onda oni za mene izračunaju koliki sam prosjek imao za prošlu godinu prema činu i ustrojbenom mjestu,pa prema tome oni dalje računaju kolika će bit mirovina.Rekao mi je i primjer "možeš bit vojnik a obnašat funkciju zapovjednika brigade pa ćeš imat veću osnovicu nego recimo svi dočasnici.Sad mi je nakon toga puno toga jasnije.Samo još mi nije jasno zašto nema funkcije"vodja skupine".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto napisao sam ti da provjeriš šta ti je jače ,postavljenje ili čin,to ti je i taj tvoj rekao,mislim da imaš pravo odabrati bolju soluciju.Ja recimo čekam raskid dvs-a,na funkciji sam "ciljač na vbr-u" za koje je postavljenje pozornički čin,a budući da su ovi naši pametni kad je bio preustroj sve stare iskusne razbacali,pa sam ostao sam,morali su mene staviti za ciljača mada imam čin razvodnika,i sad ti je to sve ono što sam ti postao tamo gore,kad budem išao u mirovinu normalno da ću tražiti da mi obračunaju po mom činu a ne po zadnjoj funkciji koju sam obavljao,jer je ona nepovoljnija za mene!pozdrav esadu,ne kradi mi hrkljuše :bonk: :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E pa sad da odgovorim svima,koliko sam ja shvatio zakon,kada ideš u pemziju,računa ti se ono što je povoljnije za tebe dakle,sve zavisi da li ti je povoljniji,odnosno veći tvoj osobni čin, ili čin koje sljeduje mjesto na koje si postavljen.Jel sad jasnije. lijepo je čovjek portir rekao ovom gore u postu ....možeš biti vojnik...ako si na mjestu koje nosi generalski čin obračunat će ti se generalski koeficijent...u tome je caka....Provjerite svoja postavljenja.......ako nose veće činove od vaših osobnih tražite da vam obračunaju tako...po postavljenju.....ako vam je veći osobni čin.....tražite da vam obračunaju po njemu.....uf ne mogu više... :pivo: :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da tigriću pokuša malo pojasniti neke dileme koje ga muče.Što se tiče osnovice za činove i ustrojbena mjesta to je samo jedan od koeficijenata koji utječe u ukupnom izračunu mirovine.Konkretno za ovo on služi za izračun vrijednosnog boda (VB)Za tebe kao DVO bitno je da se bodovi za osobni čin i ustrojbeno mjesto zbroje i podijele sa 2.Ta dobivena cifra podijeli se sa prosječnom bruto plaćom RH , i dobije se jedna cifra koja je opet jedan od koeficijenata za izraču osobnog boda ( OB ) koji se kasnije koristi u formuli za izračun mirovine. Za tebe je jedino bitno koji imaš čin i koji je čin za ustrojbeno mjesto na kojem se nalaziš, po rješenju personalne službe MORH-a.Kako se u praksi dosta dešavalo( bar dok sam ja bio u sustavu a to je kraj 2005.) ljudi su raspoređivani internim zapovjedima na kojekakva mjesta i dužnosti i ako to nije potkrjepljeno rješenjem personalne to ne vrijedi ama baš ništa.Iz tvog rješenja treba biti vidljivo koje ti je ustrojbeno mjesto.

Što se tiče osnovice za pojedine činove to je jednostavno tako kako je, i netko bolje prolazi dok radi a netko prilikom odlaska u mirovinu.Naime i sam znaš da za pojedina ustrojbena mjesta imaš zapovjedni dodatak i automatski veću plaću, dok za druga mjesta imaš čin ali nemaš zapovjedni.Jednostavno uvijek se netko može osjećati zakinut na ovaj ili onaj način.Pojednostavljeno vjerojatno su se tražili neki kompromisi.Moj osobni čin je časnički namjesnik , ustrojbeno mjesto stožerni narednik ( i kada zbrojiš i podijeliš ja sam tu popušio,gledajući na sami čin ) i još nisamimao zapovjedni dodatak.To je tako i moraš se pomiriti sa tim.Što se tiče obrasca za privremenu akontaciju on je bar do sada bio vrlo indikativan, pa kako ti piše dole u dnu zbog opće nesposobnosti 99 % da će tako i biti.Nemoj se zamarati sa izračunom mirovine jer samo možemo nagađati budući da ne znamo koliki je omjer posljedica rata-van tih okolnosti.Što se tiče civilnog dijela mirovine ona kod mene iznosi 2144,85 kuna za 40 godina staža (kako sam ja dobio kumuliranu mirovinu od toga dobivam 70%-posljedica van rata).Koliko sam do sada vidio rješenja nikome civilni dio nije iznosio više od 2500,oo- za malu orijentaciju.Ja sam odmah dao ovlaštenje banci u kojoj sam do tada bio da mi akontacija a samim time kasnije i mirovina sjeda na tekući račun i samim time ostale su mi beneficije( dozvoljeni minus , čekovi itd).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

može li mi tko šta reći na ovo iznad ove poruke i još na ovo pitanje.Kad sam bio u tvrtkovoj dobio sam papir za zdravstvenu knjižicu a pošto spadam u Jukićevu jel trebam tamo odnjeti taj papir i dali ću imati i dopunsko ili ću plaćat participaciju(do sad nisam)i imao sam sina prijavljenog na mene,a ženska mi je rekla da je to i ujedno za članove obitelji koji će bit na meni.zanima me i to pravo i procedura oko nove knjižice.HVALA UNAPRIJED

 

Sa tim papirom ideš u područni ured HZZO prema mjestu prebivališta i na osnovu njega osiguravaš sebe i članove obitelji.Dopunsko osiguranje ti ne ostaje.Participaciju ostvaruješ na temelju dohodovnog cenzusa, a ako imaš status HRVI ponesi rješenje i oslobođen si do kada ti ono vrijedi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

......Isto se dešava i sa zadnjim dočasničkim činom, koji se redovito postavlja kao potrkalo časnicima i glavni njihov instrument,ali zato on uredno i uvijek ima veću plaću od prvog časničkog čina-poručnik.Ovo je sve u principu jer je u praksi to često drugačije. :xwave: i još nešto ako ti je u postavljenju za zadnje radno mjesto jači čin od onog koji imaš,od osobnog,traži da ti mirovinu obračunaju po tom činu.imaš pravo.

 

Evo kolega da te malo demantiram u tvojim navodima.Kao časnički namjesnik radio sam na mjestu operativnog dočasnika bojne, a kao "vojnik " trebao bi znati koji su to poslovi ,a ako ne znaš da te malo podsjetim...obavlja tehničku obradu dokumenata unutar poddsjeka iz svoje mjerodavnosti, tijekom uzbune upravlja .........u ratnim i drugim izvanrednim okolnostima...........izrađuje i ažurira priloge radnih zemljovida,...raščlambe, savjetuje operativnog časnika....još neke bitne činjenice...rad sa strankama, odgovornost, rukovođenje,koncentracija, pamćenje,sposobnost organiziranja, rukovođenja...

Nadalje sa svojim činom bio sam prebačen u ZIO...kao dočasnik za obuku dočasnika-instruktora i vojnika ZTS-a ( koji je to posao i koje je potrebno znanje ostavljam tebi na maštu).Nakon određenog vremena vraćaju me na prijašnju dužnost zbog potreba brigade ( sasvim sigurno ne bez razloga).Toliko o potrkalu časnicima, a još za tvoju informaciju plaća čsn je između natporučnika i satnika i sasvim sigurno da to nije slučajno ( s obzirom na sve gore navedeno i potrebno znanje pri obavljanju posla ).A što se tiče obračuna mirovine po činu, da se na ponavljam pročitaj u gornjem odgovoru.S poštovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KAKO onda tumačiti sljedeći članak, odnosno nigdje se ne spominje razlika između osobnog i ustrojbenog čina:

 

Za izračun mirovine uzima se osnovica, prema poslovima koje je hrvatski branitelj obavljao na ustrojbenom mjestu na koje je bio raspoređen u trenutku razvojačenja i prema osobnom činu u trenutku razvojačenja (pričuvnik), odnosno prestanka djelatne vojne službe (DVO). Ako je to za hrvatskog branitelja povoljnije, osnovica se određuje prema poslovima koje je obavljao na ustrojbenom mjestu na koje je bio raspoređen u trenutku stradavanja (ranjavanja, ozljeđivanja ili nastanka bolesti).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zelenaberetka ili netko drugi.A šta ću ja sada,vidio sam zadni obrazac o postavljenju di piše da mi je postavljenje vodja skupine.Neznam za druge rodove ali u pješaštvu je to dosta odgovorno mjesto(pogotovo u ratu)i na njega sam na plaći dobivao i zap.dodatak ali me jako muči da ga recimo na ovoj njihovoj tablici NEMA,Izgleda mi kao da ni neznaju da postoji ustrojbeno mjesto Vodja skupine(tamo počinju us.mjesta sa zap.desetine)To me jako muči i ako ima nekog da mi pomogne oko tog problema ili bar di ću se otić svadjat sa tim sveznalicama(neznaju osnovno-činove i ustrojbena mjesta).POZDRAV SVIM BRANITELJIMA MA GDJE BILI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

zelenaberetka ili netko drugi.A šta ću ja sada,vidio sam zadni obrazac o postavljenju di piše da mi je postavljenje vodja skupine.Neznam za druge rodove ali u pješaštvu je to dosta odgovorno mjesto(pogotovo u ratu)i na njega sam na plaći dobivao i zap.dodatak ali me jako muči da ga recimo na ovoj njihovoj tablici NEMA,Izgleda mi kao da ni neznaju da postoji ustrojbeno mjesto Vodja skupine(tamo počinju us.mjesta sa zap.desetine)To me jako muči i ako ima nekog da mi pomogne oko tog problema ili bar di ću se otić svadjat sa tim sveznalicama(neznaju osnovno-činove i ustrojbena mjesta).POZDRAV SVIM BRANITELJIMA MA GDJE BILI.

 

Pozdrav prijatelju. Kod tebe je sve jasno i ništa nije jasno.Ono što si naveo potječe iz mirovinskog ( čin ili ono što je povoljnije za branitelja s obziromna dužnost međutim i tu sada ima jedan ali.

-prema članku 15 st.3 ZOPHBDR ( pravo na invalidsku mirovinu ostvaruje se pod uvjetima i na način propisan Zakonom o mirovinskom osiguranju, ako nije ovim Zakonom drukčije određeno )

-čl. 16 ( Vrijednosni bod radi određivanja...........utvrđuje se na temelju pripadajuće osnovice za čin i ustrojbeno mjesto iz članka 20-to je ona famozna tablica u kojoj nema vođe skupine, ...podijeli s prosječnom godišnjom plaćom RH

Kod tebe je po meni nastala jedna mala zavrzlama što i nije čudno de se kod pojedinih donošenja zakona ne konzultira struka, a pogotovo MORH ili MUP .Da je to tako sasvim sigurno da do ovoga ne bi došlo( jer preustroj je rađen prije donošenja ovog zakona).Pouzdano znam da pravnici iz MOBMS-a znaju tražiti tumačenje zakona od pravnika u MORH-u , što po meni govori dosta.Budući da je vikend, ne mogu ništa ali sutra ću ti se raspitati u MORHU pa vjerujem da ćemo saznati nešto pametno.Pozdrav ti ostavljam i ne sekiraj se previše ima i gorih stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ja sad neznam ko je tu lud......Ne mogu shvatiti da ljudi ne kontaju šta je to postavljenje,....šta je to ustrojbeno mjesto..... šta je to osobni čin.....čovječe......ako si radio na nekom ustrojbenom mjestu gdje je predviđen veći čin od tvog onda traži da ti pemziju obračunaju po tom mjestu......recimo ako je to vođa skupine....ustrojbeno mjesto....desetnik....a ti si skupnik....IMAS PRAVO da ti se obračuna po činu desetnika....normalno moraš imati postavljenje...na kojem piše....skupnik...taj itaj ...postavlja se na mjesto......to i to.....formacijski čin desetnik....što znači da si radio s činom skupnika na desetničkom mjestu......ali moras imat PAPIR....a sto se tiče dočasnika ono objasnjenje o potrkalima nije bilo zlobno smišljeno,nego kao ilustracija onoga sto dočasnici moraju sve raditi(često umjesto nekih lijenih časnika ) a u cilju teme objašnjavanja zašto dž omba manjeg čina , ima veći koeficijent, i plaću od ,prvog čina u većem rangu,u ovom slučaju zašto zadnji dočasnik ima veću plaću od prvog časnika....i ništa više....a po tvojoj reakciji se može zaključiti da si se našao jeko uvrijeđen mojom konstatacijom o potrkalima mada je ona bila samo humoristički nadahnuta gaženjem dočasnika koje sam 15 godina gledao u svojoj brigadi ,sa mjesta vojnika .To dosta govori o tvojoj osobi ,i nadam se da se to ne širi i u civilstvu jer od takvih bježim koliko me noge nose.....dosta mi je 15 g vojske....popij pivo i zaboravi karijeru......kad sam ja mogo zaboravit mostar,vakuf,prozor,livno,glamoč,grahovo......... :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema frke prijatelju,ali malo ljudi zna kako prolaze vojnici i dočasnici , a kako bi oni mogli znati kada ima dosta časnika koji nemaju pojma zašto neki dočasnici imaju veću plaću od njih( a to ih naročito muči ) a istovremeno nisu svjesni da je nama u većini slučajevo potrebno veće znanje nego koje oni posjeduju, a istovremeno i veća odgovornost.Zaista u prvom trenutku nisam shvatio tvoju konstataciju kao humoristički opisom mislio sam da se radi o nečem drugom:Ali ne ljutim se ja jer svatko od nas ima drugačije doživljaje i iskustva. Zaboravio sam ja karijeru, u mirovini, ali još uvijek znaju nazvati i pitati kako i što treba....A što se tiče terena ne mogu ih zaboraviti, a da budem iskren i ne želim jer kako god bilo ja ih se rado sjećam i jedino što mi nedostaje je ta međusobna povezanost koju smo imali.Pozdrav ti ostavljam i još jedanput nema ljutnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eee da mi se vratit u te dane do negdje kraja 93.(najbolje godine u životu).A sad o problemu u sadašnjosti.Malo sam otišao do podruma po stare papire i našao sam ovo.Iz 99. premješta se po potrebi sližbe i rasporedjuje tu i tu , na dužnost zap.desetine,čin po ustroju vodnik, ustrojbeni čin vodnik,osobni čin razvodnik,doplatak 20%,gardijski da.Onda iz2000.te isto to samo na dužnost zap.desetine,čin po ustroju desetnik,osobni čin razvodnik,zapovjedni i gardijski isto.Iz 2002. na dužnost vodja skupine ustrojbeni čin skupnik,gardijski da.I mislim zadnji na dužnost vodja skupine,ustrojbeni čin skupnik,dodatak 600 knB.Eto to vam je ukratko slučaj kod mene pa sad ja pitam vas tko zna pod čime će oni meni računat tu osnovicu.Žalosno je i to da što su kasnija riješenja ja sam padao po činu po ustroju i mjestu.Pitam ovo i zato što je netko gore rekao da mi mogu obračunati kako je za mene najpovoljnije.Ja imam riješenja pa ako se može neka mi netko objasni ukratko.Ili izračunavaju po zadnjem riješenju.Hvala :-(:-(:-(:-(:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da te utješim,nisam preveo čin iz jna,odnosno nisam imao vremena hodati po općini,po bivšem sekretarijatu za obranu,a kad sam se toga sjetio bilo je već kasno,tako da ću sada u pemziju sa činom razvodnika,a postavljenje mi je na pozorničkom mjestu, pa se nadam da će mi obračunati po osobnom činu...dakle razvodnik...a ti ideš po zadnjem postavljenju koje ti je očito u činu skupnika,odnosno mjesto ti je usklađeno sa činom i sve je jasno...inače ja sam taj koji ti je postao odgovore u vezi postavljenja i čina tamo gore...to ti je tako ....kad ideš u pemziju i vidiš koeficijente nabiju ti kompleks ...i sam sam tako prošao...ali vjeruj ima i drugih stvari koje utječu na visinu mirovine koje su možda i važnije a trenutno su problem...posebno sa statusom hrvi-a ...dešava se da se kvota stalno puni....a sad kada je došao na nas profesionalne vojnike red za neko zbrinjavanje ne možeš,jer je upravo ta kvota popunjena,raznim političkim igrama,vezama,podmićivamjem.......strašno....trebao bih izići iz vojske sa 2500 kn penzije ,i bez ijednog ispunjenog obećanja zbog kojih sam na kraju krajeva potpisao ugovor.Strašno kako nas je vojska bacila među civile, pod civilne zakone o zdravstvu,mirovinskom,kako nas civilni doktori blijedo gledaju kad objašnjavamo svoje ratne puteve,kako nas ljubomorni civili gledaju kad sa 38 g idemo u mirovinu.....užasno loše riješeno....i nemoguće ispraviti...jedino po onoj staroj ...snađi se druže....al opet već ih se previše snašlo....i opet si u začaranom krugu....a ljudi rade....snalaze se....a ti gledaš di ti je prošla mladost....i moliš boga da je nekom doktoru danas vesel dan...da nije ustao na lijevu nogu....da kuži da sam 15 g bio vojnik.... :jesamglup:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da još nešto,kada sam napisao najpovoljnije mislio sam da ti obračunaju ili po postavljenju (po većem činu ako ga to mjesto nosi) ili po tvom osobnom činu, ako je veći od čina koji sljeduje mjesto na koje si raspoređen.Dakle samo da biraš između osobnog i postavljenja.Koji ti je veći tog bi trebalo staviti u obračun,a ne da vadiš stara postavljenja,mislim da to ne može...jer mislim da te vojska šalje ..po zadnjem postavljenju...pozdrav...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad sam ti htio odgovorit,i sve mi obriše ,dakle kada sam napisao povoljnije za tebe,nisam mislio na stara postavljenja nego samo da biraš između osobnog čina i čina koji ti je predviđen za tvoje mjesto,koji je veći tog bi trebalo da ti obračunaju,.....a mislim da te vojska šalje automatski po zadnjem postavljenju, dakle nema vraćanja na neko staro stanje...samo izbor...osobni čin ili postavljenje...bar mislim da je tako...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e vidiš koje sam ti ja sreće,Meni i jedno i drugo j...i skupnik pa sad samo molim boga da cifra od pemzije bar na nešto sliči(nije u redu-dočasnička škola,....i dobiješ ga konačno od 91.i sad bi volio da sam ostao razvodnik.a domobrani si nabijali činove ali nema veze-bog sve vidi)Prijatelju i tebi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala čovjeku na nadopuni o 6 mjeseci....to nisam znao....ubio sam se objašnjavajući a eto vidiš...uvijek nešto naučiš.....a ti tigre...j_b_ga....šta da ti sad kažem.....moram na kraju biti malo sarkastičan.....ja mislim da je to u redu....dombe su džombe.....kad mi već nisu dali čin...u stvari sam sam si kriv imao sam čin u jna, i nisam ga na vrijeme preveo....bio sam desetar....j_#_ga hodao po terenima ratovao...pucao ko manijak....i onda se okreneš...kažu rok istekao...niko da se sjeti da ljudi nisu mogli hodati po kancelarijama i rješavati papiologiju u pol rata....pa da su mi to sami odradili...na kraju imam čin razvodnika ,teška sam džomba....i imat ću veći koeficijent od tebe koji si se nadao nekoj karijeri....a to ti je ono što sam ti postao gore ako se sjećaš....ipak je džomba ,džomba...pozdrav od topnika iz # gbr...ne sekiraj se biće to sve ok... :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

daj topniče ne kakaj više o mojoj karijeri jer da sam karijerista bio bih sigurno časnik sada,a za tebe mi je jasno sve(#.gbr-topnik-#.crta hahaaaha)a vidiš ja sam bio izvidnik i na kraju pješaštvo i mislim da je to velika razlika,a da negovorim o #.i #. gbr i njihovim terenima,a kad si rekao i čin iz jna odmah mi je jasno o kakvoj se osobi radi.Zato zašuti ako mi nemožeš pomoć(savjetom)i nepričaj više o tome di si bio i koja postrojba jer ispadaš smiješan.Bog i Hrvati :vidiga::vidiga::vidiga::vidiga:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa šta misliš da sam bio topnik svih 15 g vojske,ako sam napisao da sam 15 g vojnik to znači da sam bio i policajac i pješadinac i na kraju topnik u 5gbr-ako nisi znao,ta postrojba je uz tigrove i 4 brigadu te dijelove još nekih brigada ,bila poslana 2g u smjenama po mjesec dva,od mostara pa do drvara,pa ti sad vidi,i nikad nikog ne podcjenjuj ,jer ne znaš s kime imaš posla,mogao bih još pisati ali neću se spuštati na nivo mlađe generacije,skoro mi je 40 i zato sam izašao iz vojske ,na mlađima svijet ostaje,.......samo ovo ti moram reći....nema borca....do slavonca......pozdrav!! :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok molim za pomoć.

Otišao sam u mirovinu 2003 god ,opča

nesposobnost ,HRVI,40% ranjavanje,60%bolešču izvan tih okolnosti,čin Poručnik(zap.voda) 1GBr.

Mirovina mi je sada 4.160,00 idodatak na mirovinu 1.746,00.Sad mi tek nije jasno po ovom novom zakonu što ga hvale kake su promjene.Pokušao sam izračunat po novom, ispada da će mi mirovina biti manja nego sada jer nema dodatka.

Dali netko zna ,koliko se sječam Kosorica je govorila da če se objediniti mirovina i dodata još počeetkom prošle godine ali od toga ništa.

Zbog toga mislim da bi mogli "popušiti" novo prevođenje.Dali se dobija čin više kad se ide u mirovinu.

Pozdrav svima Gavran 21

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tako je ti bi po novom imao 4.329,00 kn mirovine, što je manje nego sada. ako bi se žalio nemaš se na što žaliti, rok za žalbu ti je istekao, mislim na ovaj dio 40 vojno 60 civilno. jedina ti mogučnost ostaje ako imaš novije liječničke dokumentacije da obnoviš postupak u mirovinskom s obrazloženjem da je došlo do pogoršanja bolesti i velika je vjerovatnost da ćeš dobiti rješenje sa istim omjerom 40-60 ali ovaj put imaš pravo žalbe nakon koje će ti povisiti vojni dio. naravno ovdje kalkuliram i koristim primjere iz prakse jer ja neznam kakva je tvoja ostala dokumentacija mada ne sumnjam u nju s obzirom da si bio gardista. :thumbs:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala

A što je sa onim što je Kosorica govorila da če se objediniti mirovina i dodatak te da če ovisiti o visini mirovine,a je veča po starom zakonu onda ti ostaje ta ,a ako je veča po novom onda dobijaš novu.

Kakva te dokomentacija zanima.

Puno pozdrava ma gdje bili i njihovim ženama ma skim bile.

Gavran 21

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prevođenje mirovine je krenulo i najbolje da sačekaš rješenje i naravno ako ne budeš zadovoljan sa iznosom vojni-civilni dio, imaš pravo žalbe. kad dobiješ novo riješenje javi se jer ovako možemo nagađati. mogu ti samo reći npr. cijeli radni vijek ti je u ratu i vojsci i hzmo ti odredi 20%vojno 80%civilno i takvo ti je rješenje zrelo za žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

A što je sa onim što je Kosorica govorila da če se objediniti mirovina i dodatak te da če ovisiti o visini mirovine,a je veča po starom zakonu onda ti ostaje ta ,a ako je veča po novom onda dobijaš novu.

 

U postupku prevođenja mirovina, HZMO je dužan donijeti novo rješenje u čijem obrazloženju treba biti naveden iznos dosadašnje mirovine (mirovina+dodatak na mirovinu) te izračun i iznos mirovine koja bi ti trebala pripadati po novom izračunu počevši od 01.01.2005. godine.

Ukoliko ti je dosadašnji iznos mirovine (znači, mirovina+dodatak na mirovinu) viši od iznosa koji bi dobio po novom izračunu, tada bi u izreci tog rješenja trebao biti naveden dosadašnji iznos, s tim da se više ne bi trebalo posebno navoditi dodatak na mirovinu već bi on bio u tom (jedinstvenom) iznosu.

Kažem da bi trebalo tako biti jer još nisam vidio ni jedno rješenje doneseno u prevođenju, makar sam čuo da su s tim počeli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

radim u gardi, par mojih kolega je otišlo u mirovinu prošle godine , čl. 11. opća omjer rat /mir neznam koji je i kažu da im je mirovima veća od plaće, npr 5600 plaća 6500 mirovina dali je izračun po novom ili starom modelu i kako je to moguće :-?:-? : :-o

Za izračun invalidske mirovine za osigurane slučajeve invalidnosti nastale 01.01.2005. ili kasnije primjenjuje se isključivo novi način izračuna (dakle, bez dodatka na mirovinu, a za "vojni" dio bitno je sve ono što je već gore navedeno: što veći % invalidnosti, status dragovoljca, HRVI-a, čin ili zapovijedna dužnost).

Ako sam dobro razumio, kolege su išle u mirovinu 2006. godine pa kod njih nije moglo biti prevođenje već je u pitanju novi izračun invalidske mirovine.

Navedeni iznosi bi možda mogli biti u slučaju opće nesposobnosti za rad uzrokovane 100% sudjelovanjem u DR. Naravno, osim navedene pretpostavke treba znati i ostale bitne parametre koje određuju visinu mirovine po novom izračunu (status dragovoljca, HRVI-a, čin ili zapovijedna dužnost).

O konkretnim iznosima ti mogu više reći ostali, međutim, nemoj baš svima vjerovati na riječ kada su tako veliki iznosi u pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok svima! ! !

U dodatak na mirovinu od 2003 nisu mi računali sve mjesece u ratu.Nisam znao da mi MUP nije dao braniteljski stat,i obrazac PS-1 za staž u dvostrukom trajanju.Te dokumente sam predo u mirovinski ,dali neko zn dali če ti papiri šta utjecat na mirovinu.Inače sam dodatak na mirovinu dobio za 50 mjeseci od 03.10.1991-31.12.1995,a u ovim papirima što sam predo na miroviski su točni datumi 05.08.1990-03.10.1991 policija ,dalje do umirovljenja 1.GBr.Stime što sam u 1.GBr otišao 10.06.1991 ali su me vodili do 10 mjeseca u policije

pa sada vijam da mi se to ispravi pošto imam dvostruko vođenje ne mogu dobiti svoj udjel u dioničarskom fondu jer imam viška oko 43 dana ,kako su mi rekli oni u MOBMS-u od mogućih 2.157 dana ja imam 2.201 dan .

Kažem im da su meni možda vodili prekovremene dane,tko zna.Takođe su rekli da dane što su višak moraram sm naći tko je zbrojio viš MUP ili MORH.

Blago nama sa ovakim Ministarstvom kada sami moramo tražiti tko pravi greše te ih ispraviti.

Pozdrav od Gavrana 21.

 

P.S. Izvinite ako sam dosadan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovdje nisi dosadan ali bi trebao biti u mup-u i morhu.

vidim da se mup i morh prepucavaju preko tebe pa ti je najsigurniji način da sam vidiš tko je što napisao u tvoj radni staž a to možeš napraviti da odeš u područni ured mirovinskog i zatražiš lozinku za ulaz na upit za evidencije. to ti naprave za par minuta.

odeš na stranicu mirovinskog http://www.mirovinsko.hr/ i tamo otvoriš sekciju upit na evidencije gdje možeš vidjeti tko je što upisao za tvoj staž.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija