Jump to content

Rekonstrukcija kuce izgradjene prije 1968


anonimno

Preporučene objave

Postovani,

Pokusavam saznati da li se kuca koja je dokazano izgradjena prije 1968 moze srusiti i ponovno izgraditi buduci je u stanju propadanja (adaptacija postojeceg objekta je nemoguca). Procitala sam na stranicama MZOP-a da "Ukoliko te građevine nisu uklopljene u prostorne planove, one se smatraju legalnima ali se na njima ne mogu izvoditi rekonstrukcije, adaptacije i slični zahvati. " Kuca je izgradjena na nekih 20m od mora i na osami je. Koliko sam uspjela vidjeti u prostornom planu okolo je odredjena zelena zona. Da li mi mozete na temelju ovih informacija nesto poblize reci? Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Koji su vam dokazi? Srušite li ju i sagradite novu, hoćete li moći dokazati da je tu stajala kuća prije 1968? Kuću smijete srušiti na osnovu dozvole za uklanjanje (rušenje) građevine, ili po novom, ako se radi o obiteljskoj kući na temelju rješenja građevinske inspekcije. Rekonstrukciju možete raditi samo uz lokacijsku odn. građevinsku dozvolu pa ako nema prostornog plana odluka o rušenju većeg dijela kuće može biti vrlo rizična.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uklanjanje nije sporno, nego gradnja nove građevine. Uklonite li cijelu postojeću, i krenete u novu gradnju, imat ćete novogradnju koja neće biti legalna. Uklonite li samo dio građevine, imat ćete rekonstrukciju, koja opet neće biti legalna.

Savjetujem Vam da u nadležnom Uredu vidite što je dozvoljeno na Vašoj parceli,jer ne vidim zašto se na legalnom objektu ne bi mogla raditi adaptacija. Naime, adaptacija je sanacija i svako drugo izvođenje radova kojima se utječe na ispunjavanje bitnih zahtjeva za uporabljivu građevinu, a kojima se ne mijenja usklađenost s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena. Dakle, to bi bilo zadiranje u konstruktivne elemente građevine bez mijenjanja gabarita, položaja, izgleda građevine. Ne vidim zašto ne biste to prikazali kroz jedan projekt koji će potvrditi tijelo graditeljstva, a za to Vam ne treba lokacijska dozvola, niti je bitan prostorni plan. Vi dokazujete da je zgrada sagrađena prije 1968. godine,a u fotogrametrijskim snimkama se vidi tlocrt objekta kakav je tada sagrađen, odnosno da se sada ništa ne mijenja.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Radim na istoj problematici. Iz katastra sam dobio izjavu da je na zemljištu kuća koja je sagrađena prije 68 što je dokazano potpisanim uvjerenjem od strane katastra i izvatkom iz katastra. Što dalje? U biti bih htio skroz novi objekat, no zadržao bih pro forme i nešto od starog, temelj ili što god treba kako bih mogao ići u rekonstrukciju, adaptaciju odnosno što je najbolje i u tome bih zapravo trebao savjet što točno napraviti. Što se tiče sadašnjeg tlocrta nadogradio bih nekih 30 %. Zamolio bih, ako se netko susreo s istim pitanjem i ako je to sproveo do kraja da me savjetuje što sve treba napraviti od početka do kraja. Objekat bi se trebao ukloniti i postojeći podrum bi trebalo proširiti. Bio bih veoma zahvalan na savjetima i preporukama. Također nakon mog odrađenog posla opisat ću što sam sve napravio kako bih informacijama pomogao i drugima koji su u istoj situaciji kao i ja. Nigdje nema napisano kako od početka do kraja predmetno s preporukama da li ići u adaptaciju, rekonstrukciju, novu građevinu itd -pa da samostalo odlučim, već treba obijati po uredima i od svakog dobiješ dio informacije i dok napraviš cijeli plan prođe vremena i vremena i pitanje je da li je to bila najbolja solucija. Zato bih molio ako netko ima iskustva vezano uz ovu problematik da nam po fazama izloži što sve treba napraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 8 godina kasnije...
  • 3 godina kasnije...
  • 2 godina kasnije...
prije 6 minuta, candre je napisao:

Koji su mi koraci

Potrebna je legalnost postojećeg objekta, dozvola za rušenje pa dozvola za gradnju, sve kao da gradite prvotno novu građevinu osim što bi bili oslobođeni doprinosa.

prije 8 minuta, candre je napisao:

da li je moguće objakt graditi sam bez angažiranja građevinskih firmi?

Samo ako imate vlastitu tvrtku za građevinske radove. Inaće je zakonski mora graditi ovlašteni izvođač.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Da ne otvaram novu temu,

kad se obnavljaju ruševne građevine izgrađene prije 1968. mora li se zgrada/ruševina baš jasno i nedvojbeno vidjeti na ortofoto podlogama iz 1968. ili je dovoljno da bude ucrtana u katastru?

Konkretno, imam parcelu van građevinske zone na kojoj je u katastru ucrtana zgrada (onaj ljubicasti kvadratic), no na samoj ortografskoj podlozi iz 1968 ta zgrada nije vidljiva, barem ju moje oči ne vide. Nije da su te podloge neka velika razlučivost ali mislim da nitko normalan kad bi pogledao tu podlogu na toj lokaciji nema šanse da bi rekao ovo ovdje je zgrada. Može li to biti problem kod dobivanja dozvola za gradnju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav svima, evo uskoro planiram staru kuću upisati s obzirom da u papirima ne postoji pa moram iskalkulirati isplativost(vremenski i financijski) radi oslobođenja komunalnih doprinosa.

Naime kuća je izgrađena prije 68" od 50m2 na građ. zemljištu i ima priključak struje, na njenom mjestu bi napravio garažu(iskoristio stare temelje) i možda bih dogradio još 10m2. U planu je kasnije i gradnja kuće odvojeno od ove stare tako da nebi imala veze s novom kućom.

Koliko sam shvatio prvo tražim uvjerenje te uporabnu dozvolu kako bih je upisao u katastar i gruntovnicu, nakon toga projekt uklanjanja ili prenamjena/nadogradnja. Dakle umjesto te stare kuće od 50m2 bi napravio garažu od 70-80m2.

 

Moje putovanje tek počinje pa kako budem rješavao stvari pisat ću ovdje o tome jer mi je trenutno kaos u glavi od informacija sa interneta 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav,

u sličnoj sam situaciji, ali imam velike nedoumice. Objekt od 40m2 ima Uvjerenje da je izgrađen prije '68.g.,na parceli je struja, a voda i kanalizacija na cesti. Riječ je o kamenoj kući koja nema krova i naslonjena je na susjedni objekt (garažu koja nije dio čestice). 

Moje pitanje je da li se može na temelju tog Uvjerenja dobiti Uporabna dozvola temeljem koje se na parcelu može dovući voda i kanalizacija, a tek nakon toga tražiti rekonstrukciju objekta Ili se ide prvo u proces rekonstrukcije temeljem kojeg se može dovesti priključci na parcelu.?

Druga nedoumica mi je kako napraviti rekonstrukciju a da izbjegnem građevinsku dozvolu, tj. da li je to moguće?

Ideja mi je da od postojećeg objekta ostavim dva zida (stražnji i bočni naslonjen na garažu), a u tim gabaritima naručim modularnu kućicu (cca 35m2) koja bi se smjestila na poziciju postojećeg objekta?

Hvala unaprijed svima na mišljenju.

lp,

Ivan 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje iskustvo je da bez točnih dimenzija nekretnine, ne možeš dobiti uporabnu. Što znači tlocrtne mjere +- 20cm tolerancije te visine krovišta. U vašem slučaju krovište ne postoji te se ne može izmjeriti.

Ukoliko posjedujete dokumentaciju o rušenju krovišta ili bilo kakve dokaze kako je nekada kuća izgledala, neke svjedoke možda bi mogli uvažiti.

Nadam se da sam pomogao bar malo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav, sve ovo mi predugo traje a tako je jednostavno.

 

uglavnom zahtjev za uvjerenje sam predao elektronski i dobio ga u roku par dana, naravno mora biti neki dokaz da je stvarno građena prije 68 kod mene su to bile zračne snimke.

1. Geodet izlazi na teren, obavlja snimke i mjerenja, nakon toga se šalje zahtjev za uvjerenje.

2. Kada imamo uvjerenje zovemo referenta da izađe na teren i da izda uporabnu dozvolu, kod mene je stara kuća imala vrata, prozore, krov i rekao je da bi je trebao izdati bez problema(čekam ga par dana da dođe i da se to riješi).

Za sad toliko, prošla su skoro 2 mjeseca jer je geodet rješavao te stvari a ja ga nisam gnjavio svako malo di je što je jer je rekao da to sve bude relativno brzo.

Po meni se u mjesec dana moglo riješit sve bez problema ali što je tu je, bit će tu koliko vidim još čekanja i podmazivanja djelatnika da odrade svoj posao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav,

ide se na uređenje kuće,moram provjeriti dopuštenu visinu krova kako bi znao da li ga mogu što nadozidati.

Ukoliko se predulaz uredi na način da se i on zatvori, da li to zahtjeva dozvole/projekt ili se može ovako srediti skupa sa svime zajedno,  s obzirom da je predulaz dio kuće, tlocrtno se ne mijenja ništa? 

Hvala

 

Slika starog

Slika novog planiranog

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
Dana 30. 06. 2023. u 17:38, Spitfire je napisao:

Prema planiranome, trebala bi vam građevinska dozvola.

Poštovani,

zahvaljujem na odgovoru. Odlučio sam se na opciju da zadržim predulaz, odnosno da sve na kući ostane u istim tlocrtnim mjerama radi izbjegavanja novih dozvola, osim nadozide na katu koja je trenutno 80cm.

Nadozidao bih ukoliko smijem naravno nadozidu za još 60cm kako bih dobio na visini kata te bi time vjerojatno dizao i visinu sljemena

Čitam da je potreban glavni projekt za:

"gradnja krovnih kućica i podizanje novog nadozida do najviše 0.6 m ili postojećeg nadozida koji se jednom povećava za najviše 0.6 m"

 

Znači  da na trenutnih 0.80m smijem napraviti nadozidu za još 0.60m uz glavni projekt?

Ne znam sad što i kako da radim s obzirom da za kuću imam uporabnu i građevinsku a da me nitko ništa ne pita, a pošto moram uredit krov nadozida mi puno znači gore

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

A ukoliko se radi o rekonstrukciji dvaju zidova uz obnavljanje betonske deke te krova, da li je potrebna građevinska dozvola ili je dovoljno samo napraviti i predati glavni projekt?

I da li se odmah može početi s radovima (pod uvjetom da je gore navedeno predano) ili se mora čekati na odgovor?
Čekanje me nažalost brine jer postoji opasnost od urušenja jednog zida kuće ukoliko se hitno ne krene u rekonstrukciju tog i susjednog zida.

Kuća je građena prije 1968. godine i posjedujem odgovarajuću potvrdu, te je uredno upisana u katastar i zemljišne knjige.

uređeno: od memento88
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ako radiš sve u istim gabaritima obnoviš bez ikakvih dozvola pogotovo ako bi sami sebi to odradili odnosno bez firme.

Opet pitanje je koliko će se dobiti ako se popravi samo taj jedan dio? Što je s ostatkom kuće? Temeljima ? Da ne bi krenuli krpat pa se pojave novi problemi... u tom slučaju statičar diktira da li je kuća za obnovu tj na koji način ju rekonstruirati 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija