Jump to content

Najam-Porez


anonimno

Preporučene objave

Imala sam stan u najmu za poslovni prostor. Prvo me zena nije htjela prijaviti, a nakon sto sam vec usla (nakon mjesec dana) ucjenila me sa groznim ugovorom, po kojem ja placam "pripadajuci porez" i odgovaram sa svim zivim i mrtvim. Trazila je solemnizaciju i ja sa potpisala jer sam vec sa stvarima bila mjesec dana u prostoru i to neprijavljena. Nakon 9 mjesci sam otisla i sada me zena tereti za neki porez, no ne znam koliko je to i po kojem zakonu ja moram platiti tudji porez. Koliko znam onog casa kada ga platim JA krsim zakon, a po ugovoru samo ona, jer nije moguce u RH placati tudji porez. Barem sam takvo objasnjenje dobila u Ministarstvu gospodarstva, no oni ne daju nista na pismeno, pa MOLIM POMOC!

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

Iz konteksta pretpostavljam da vi niste platili po ugovoru sa vašim najmodavcem "pripadajući porez".

Da li ga je ona platila? Ima li dokaz? Koliko?

Vi ste se ugovrno obvezali prema najmodavcu, a Min gospodar vam se obrača sa aspekta poreznog obveznika.

Što još piše u ugovoru oko poreza?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ugovoru pise stvarno svasta (kao da sam unajmila Sheraton). Da odgovaram sa svim i svacim, no ne znam koliko je taj porez (koliko posto i od ceka), niti rok placanja, jer uplatnicu nisam dobila, a kako od 01.08.06. nisam u tom prostoru, nisam niti sa vlasnicom u kontaktu. Sve sto saznam je preko treće osobe koja se s njom povremeno vidi. Zanima me da li ja to moram platiti, KOME? i kada. Postoji li zastara? Naime, po zakonu nisam duzna to platitit, ali ne bih da me utuži po osnovi potpisanog ugovora.

ZAHVALJUJEM NA ODGOVORU! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Da li ste prilikom izlaska iz tog prostora raskinuli ugovor ili poslali pismenu obavijest o raskidu.

2. Koliki Vam je otkazni rok za raskid ugovora? Ako ste ga poštivali onda ta žena nema nikakvo pravo tražiti da platite taj porez jer je ona morala nakon raskida ugovora to odnijeti na poreznu da se tamo stornira daljnja obveza.

3. Inače taj porez se određuje prema cijeni iz ugovora o najmu a ako je ta cijena manja od vrijednosti koja je određena po lokaciji poslovnog prostora onda se plaća po toj većoj cijeni. To je dakle osnovica koja se umanjuje za porezno priznatre troškove , na ostatak se plaća porez.

4. Vi možete plaćati uplatnicom porez za tu osobu ali to nigdje ne možete prikazati kao trošak jer je u pozivu na broj njezin JMBG.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

HVALA. Ugovor je pismeno otkazan jos u lipnju 2006., vise od mjesec dana ranije, tj. prije izlaska iz prostora (kako je bilo i dogovoreno). Ne znam da li i koliko je odredjen porez, jer ga meni nitko nije niti poslao, ali me cisto zanima, da me ne bi netko kasnije teretio. Ne znam niti u kojem roku bi me i mogla teretiti. Najnevjerovatnije je, da nitko od Vas ne spominje krsenje zakona, ako ja platim porez koji je njen. PO KOJEM ZAKONU JE UOPCE MOGUCE PLATITI TAJ POREZ ZA NEKOG DRUGOG?

Hvala i pozdrav. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po nikakvom zakonu vi niste obvezni plaćati nečiji porez. To je isključivo interni dogovor vas i najmodavca tj. ucjena najmodavca. Nažalost učestala je praksa da najmodavac uvjetuje plaćanje poreza u slučaju kad najmoprimac najamninu želi prikazati kao porezno opravdan trošak. Vama porezna neće poslati razrez poreza jer vi niste obveznik već vaš najmodavac. A što se tiče plaćanja poreza za drugog to van nitko ne može zabranit, kao niti bilo koje druge uplate za drugog. Inače u ZOO postoji zakonska mogućnost a zove se cesija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi niste potpisali cesiju već ste se ugovorom obvezali plaćati njezin porez, ali samo za onaj period dok ste bili u najmu. Bitno je znati da li je najmodavac obavijestio poreznu upravu o raskidu ugovora s vama. Ako nije oni ga i dalje zadužuju. Zastara vam je tri godine a apsolutna zastara je 6 godina. No, imajte na umu da cijelo vrijeme idu kamate. Da li ste vi uopće platili njen porez za vrijeme dok je ugovor bio na snazi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plaćeno je po ugovoru, iznos najma. Nitko niti vlasnicu nije teretio za porez (stvarno ne znam da li je ili nije prijavila/odjavila ugovor o najmu, ja sam ga predala). Ne znam niti da li ju sada netko zaduzuje, posto mi se ona ne javlja. Moj odbjetnik i porezni savjetnik mi savjetuju da sve zaboravim, jer da i nesto zena zeli od mene, vec bi me kontaktirala. Ne bih da me tuzi, a ja nemam poima ni o cemu.

U svakom slučaju hvala na odgovorima. Nadam se da ce za sve buduce najmoprimce napokon srediti zakon, a ne da nas prisiljavaju placati tuđi porez uz vlastiti koji moramo platiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne razumijem gdje ste vi to predali ugovor, pretpostavljam da ste ga priložili kao dokaz da bi vam se priznao trošak najma. Ako vi i vaš najmodavac niste prijavili ugovor kod službenika na poreznoj koji vrši razrez poreza onda stvarno možete zaboravit taj "problem". Moguće bi bilo jedino, kad bi vam došla porezna inspekcija, da prilikom pregleda poslovnih knjiga poveže taj ugovor i krene u provjeru da li je vaš najmodavac prijavio porez. Tada bi vaš najmodavac bio u obvezi platiti porez, kaznu za neprijavljivanje i kamatu. Vas bi najmodavac mogao teretiti samo za dio poreza dok ste bili u tom prostoru tj. dok je trajao ugovor. A vi u tom slučaju možete odbiti plaćanje s izgovorm da sve što ste trebali to ste i platili, jer prilikom raskida ugovora utvrđuju se sva eventualna dugovanja, a kako ona to nije navela, nema razloga da joj to sada naknadno plaćate.

No, poznajući "brzinu" porezne čisto sumnjam da će to netko ikada gledati. Mirno spavajte, sretno!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujemna odgovoru. Prilikom raskida ugovora nitko me nije pismeno obavijestio ni o cemu, a nismo se niti vidjele (gospođa nije mogla osobno niti preuzeti kljuc i stan, vec je to ucinila njena susjeda), ta se nakon toga nismo niti vidjele, niti cule. U svakom slucaju, ja se drzim Vaseg zadnjeg odgovora.

pozdrav, REDOVAN PLATIŠA POREZA I SVIH DAVANJA DRŽAVI :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija