Jump to content

Uporabna dozvola


anonimno

Preporučene objave

Otvaram obrt i našla sam si lokal u kojemu bi otvorila trgovinu teksilom.Problem je u tome što neznam dali taj lokal ima uporabnu dozvolu ili ne.

Ni sam vlasnik lokala nije siguran jer uporabna dozvola je obavezna tek od nedavno.

Kako doznati dali je lokal ima ili ne.Jer pital sam u gruntovnici i pogledala u katastru ali opet ništa.

Zgrada je rađena prije 1968g ali je na njoj rađena rekonstrukcije prije otprilike 8 g. od tada su u tom lokalu stalno bili isti najmoprimci,(isrlili su se 31.12.2006g

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

I ja sam uzela jedan prostor u najam koji je otvoren dugo vec ali je bez uporabne , kad sam se raspitala koliko vremena mi treba za napraviti tu dozvolu rekli su mi cak i do 2-3 godine ,,,,nije mi jasno da je to tako dugo kad velika vecina prostora nema uporabnu dozvolu jer nije do 01.01.2004 bila obavezna, zanima me dali postoji neka mogucnost da se preda to za uporabnu i da se nekako pocne raditi dok se i uporabna radi. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odmah moram reći:uporabna dozvola nije obavezna od nedavno, nego "oduvijek". Ili barem od vremena nakon 1968. godine, od kada sam imala prilike vidjeti građevinskih dozvola. Naime, pogledate li izreku koje građevinske dozvole, iz 70-ih primjerice, vidjet ćete da kao jedna od stavki stoji da se objekt smije koristiti tek nakon što prođe tehnički pregled i dobije dozvolu za upotrebu (uporabnu dozvolu). Ono što se s vremenom mijenjalo jest dokumentacija koju je za uporabnu valjalo pribaviti, i vrsta objekta koja je bivala izuzeta od obaveze ishođenja uporabne dozvole (neki manji, jednostavniji objekti - ima ih i danas za koje vam ne treba uporabna). I druga stvar koja se promijenila jest to da se zadnjih godina više u medijima govori o tome.

Iako bi investitor kod prodaje građevine trebao kupcu predati i svu dokumentaciju o gradnji objekta, probajte se raspitati u Službi za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove pri nadležnom Uredu državne uprave u Vašoj županiji (odnosno, ako se radi o Zagrebu, u nadležnom odjelu gradske uprave). To Vam je vrlo bitno jer bez uporabne nećete od Službe za gospodarstvo dobiti minimalne tehničke uvjete, odnosno dozvolu za rad.

 

Naposljetku, moram primijetiti jednu čudnu pojavu. Naime, svi se danas čude oko uporabne dozvole, i kako prije nije bila potrebna, a svima je sasvim normalno da kupljeno vozilo ne mogu voziti dok ne prođe tehnički pregled i registrira se. Ovo s uporabnom je sasvim ista stvar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odakle Vam to da do 01.01.2004. nije bila potrebna? :-? Jedini datum koji je relevantan jest 31.12.2007., jer do tada će poslovni prostori imati dozvolu za rad i bez uporabne dozvole.

Istina je da velika većina poslovnih prostora nema uporabnu, ali to nije zato što nije bila obavezna, nego zato što nije postojala valjana sankcija. Naime, zbog neusklađenosti propisa Služba za gospodarstvo je izdavala minimalne tehničke uvjete za poslovne prostore neovisno o građevinskoj i uporabnoj dozvoli. Vi sada možete zatražiti uporabnu, pod uvjetom da je građevina sagrađena sukladno građevinskoj dozvoli i da je u njoj kao namjena poslovnog prostora bila predviđena ona djelatnost koju Vi obavljate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija