Jump to content

Invalidska mirovina


anonimno

Preporučene objave

Prije svega da pozdravim sve na forumu,po preporuci prijatelja koji mi je savjetovao ova mjesto kao jedinu šansu za iskreno savjetovanje za moj problem, javljam se u nadi za odgovor istog .E sad kad sam toliko nadrobio da kažem i u čemu je problem: branitelj sam od 08.91-06.93g ,zaposlen u firmi ,neki dan sam bio u ZG na operacij arterija (prepone),međutim to je sam priprema za operaciju srca za koje je po sadašnjim pretragama utvrđeno da je kritično slabo.Za vrijeme rata .na terenu u Dubrovniku (93.g) imao sam problema sa srcem i bio sam tamo u bolnici ali nemam nikakav papir.Sad me zanima:

-da li mogu podnijeti zahtjev za braniteljsku invalidsku mirovinu.

-jeli kasno za HRVI

-kakvo bi mi bilo bolovanje ( % )

Da kažem još i to da u kartonu imam iz razdoblja rata upisane probleme oko toga.

Inače po struci sam vozač,što sam bio i u ratu , ali zbog prirode bolesti po doktorovom bit će da je kraj.

Molim Vas savjet šta da radim ,kojim redom (da li bolovanje -koliko će biti?) do kraja sam izgubljen,POMOĆ!

POZDRAV OD DARKA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za stjecanje statusa HRVI Vam je sada prekasno, što ne znači da ne možete ishodovati i braniteljsku mirovinu koja bi Vam trebala biti povoljnija nego obična invalidska. Obračunavat će se po nešto nižem faktoru ali ni to ne bi trebalo biti loše. Dakle, ako imate status dragovoljca i branitelja trebate ishodovati ratni put u postrojbi u kojoj ste sudjelovali u DR-u, potvrdu o statusu branitelja-dragovoljca te svu liječničku dokumentaciju koju imate, a vezano za Vaše zdravstvene probleme. Morali bi se i posavjetovati sa svojim liječnikom opće prakse te ukoliko zaista niste više sposobni za posao isfotokopirajte svu liječničku dokumentaciju i Vaš karton te ćete isto predati u mirovinsko gdje će Vas nakon određenog vremena pozvati na vještačenje, odnosno procjenu radne sposobnosti te će oni odlučiti koliko će Vam dati omjer invalidnosti rat-mir. S obzirom da su škrti pri procjeni i onima sa statusom HRVI ne bih baš bio previše optimističan i kod Vašeg slučaja (ali ne mora biti tako jer o tome odlučuje vještak). Bilo bi dobro da ste najmanje 6 mjeseci na bolovanju jer kod dugotrajnijeg bolovanja šanse su koliko-toliko veće za povoljniji ishod.

Dalje se posavjetujte i sa pravnikom u HVIDRI i u mirovinskom i dobro razmislite jer samo se jednom u životu ide u mirovinu.

 

Sretno.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahtjev za braniteljsku mirovinu možeš podnijeti, možeš podnijeti i zahtjev za rvi

dugotrajno bolovanje će ti plaćati hzzo 70%

da li postoji službena zabilješka tvog zapovjednika o tom tvom zdravstvenom stanju i ležanju u bolnici 93'?

 

dakle ovo sve možeš ali da ti odmah napomenem da češ imati trnovit put do ostvarivanja svojih prava.

 

prvi ti je korak da pogledaš da li se tvoje šifre bolesti vode u listi bolesti na koje se priznaje status rvi. ako da onda moraš na te bolesti otvorit bolovanje.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U potpunosti se slazem sa Mrljavcem i Esadom, samo mislim da bi ovo ipak mogla biti malo specificna situacija....

 

Naime, s obzirom da si lezao u bolnici 1993 u Dubrovniku, ti bi u stvari morao imati nalaze iz tog doba (bolnicki karton, evidenciju, otpusno pismo ili bar nalaz). Ako nemas, onda kako god znas iskopaj to iz arhive bolnice, makar morao ici i tamo osobno.

 

Skupi sve druge papire kao sto ti rece Mrljavac, i pri tome posebnu pozornost obrati na ratni put - prouci malo postove o tome - i u dogovoru sa svojim lijecnikom, pravnikom iz HVIDR-e i skrbi predaj zahtjev za priznavanje invalidnosti. Na eventualno negativno rjesenje ne posustaj jer imas mogucnosti zalbe sve do Upravnog suda. A kao sto netko rece, izborna je godina....

 

Od posla se oprosti, ne vracaj se vise s bolovanja, samo ga produzuj. Jedino tako mozes u mirovinu.

 

Govorim ti to jer, na zalost, sam vidio to srnje sa srcem i krvnim zilama na bliskoj osobi. I ukoliko te probleme slucajno nisi preozbiljno shvatio, vrijeme je da pocnes - nema cuge, cigareta, bezmasna dijeta, beskonacne setnje, itd.....

 

A ako imas jos nekih tegoba vezano ili ne uz to sa srcem (obicno ide i tlak), obavezno sve prijavi i kreni po doktorima, pretragama i skuplujanju nalaza. Jednom, kada dodjes na mirovinsku bitno ti je da imas sto vise raznih oboljenja ili problema a ne samo jedno. Ljudi se skoncentriraju na primarni problem i najcesce ne rjesavaju druge (manje) tegobe pa onda dobiju profesionalnu nesposobnost a ne opcu sto je bitno nepovoljnije.

 

Dakle, prouci malo teme o ratnom putu, opcoj/profesionalnoj mirovini i temu:

 

http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=12599&forum=33&18

 

Kao sto rece Mrljo: "Jednom se ide u mirovinu.", pa se valja dobrano potruditi...

 

Na posao i sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Add.

 

Kada, (pazi, ne kazem - ako!) nabavis nekakv dokaz o lijecenju u bolnici, trazi da ti sve daju na revers, iskopiraj i vrati. Ovjeri ili u bolnici ili kod biljeznika.

 

Pocni traziti pravnog sljednika tvoje ratne postrojbe (koja je najvjerojatnije ugasena) i ubij se trazeci svoj vojni karton i knjige medicinskog protokola gdje mora biti zapisan tvoj pregled i upucivanje u bolnicu, znam slucajeve koji nikako nisu mogli povezati bolest i rat dok nisu dosli do toga. Ne kazem da ce ti trebati, ali nista nije na odmet.

 

Isto sve kopiraj i ovjeri...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOPHBDR kaze:

 

Članak 121.

 

(1) Prava po ovom Zakonu koja se stječu na osnovi pogibije i smrti osobe pod okolnostima iz članka 3. stavka 1. točke 1., 2., 3., 5. i 6. i stavka 2. na osnovi zatočenja ili nestanka osobe pod okolnostima iz članka 4. ovoga Zakona i prava po ovom Zakonu koja se stječu po osnovi rane ili ozljede dobivene pod okolnostima iz članka 5. stavka 1., 3. i 4. ovoga Zakona ne zastarijevaju.

 

Članak 123.

 

(1) Prema ovom Zakonu činjenica da je rana, ozljeda ili smrtno stradavanje nastupilo pod okolnostima iz članka 2. stavka 2. ovoga Zakona dokazuju se samo pisanim dokaznim sredstvima kojima se u smislu ovoga Zakona smatraju:

 

...

 

8. Medicinska dokumentacija da je bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti, smrt, odnosno samoubojstvo hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata neposredna posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske jest dokumentacija izdana od zdravstvene ustanove, liječničke ordinacije ili načelnika ratnog saniteta postrojbe koja potječe iz vremena njegova sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ili iz razdoblja deset godina nakon prestanka sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, a iznimno i nakon tog roka ako je putem vještačenja u zdravstvenoj ustanovi od strane stručnog tima te ustanove utvrđeno da je bolest moguća posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Zdravstvene ustanove kao konzultantske kuće za vještačenje činjenice iz ovoga članka utvrđuje ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti uz suglasnost ministra zdravstva i socijalne skrbi.

 

U ovu doradjenu verziju Zakona (u odnosu na onu, prvobitnu) su uvedene i bolest i oboljenje, kao i pogorsanje bolesti - tako da mislim da nije bitno da se bolest bas izrijekom spominje u svakom paragrafu - bitan je smisao.

 

Naime, to znam jer sam ja tako prosao - prvo HRVI odbijeno, drugo temeljem pogorsanja priznato, a tek naknadno sam uspio iskopati medicinsku dokumentaciju iz doba rata i povezati ozljedu sa ucescem u ratu. Trajalo je godinama i bilo je izuzetno frustrirajuce.....

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema se tu sta puno objasnjavati.....

 

SCENARIO:

 

Ti si bolestan, slijedi ti operacija, oporavak, i tko zna sto jos. Vise neces raditi nego raditi, patices se i svako malo ici na bolovanje. To ce na kraju ici na zivce svima, i tebi, i tvom poslodavcu i tvom doktoru. Patices se a nitko ti nece reci hvala, na kraju ces puknuti i traziti mirovinu. Imas samo tu bolest, nista drugo nisi poduzimao, odredice ti profesionalnu nesposobnost i mirovinu od koje neces moci zivjeti i grist ces se cijeli ostatak zivota.

 

Opet cu citirati Mrljavca: "Samo jednom se ide u mirovinu" - to je stvar koja se planira i gleda da se izvuce maksimum koji te pripada.

 

A kad jednom dodjes na komisiju onda ces shvatiti sve ove stvari o kojima ovdje pricamo. Trebas imati sto duze bolovanje u kontinuitetu kako bi se vidjelo da ne mozes vise raditi, trebas kontinuirano lijecenje (nalaze) za sve tegobe od kojih patis da ti ne odrede profesionalnu nego opcu mirovinu, trebas povezati bolest sa ratom da dobijes HRVI jer ti postotak HRVI jaaako povecava mirovinu, itd...

 

Dakle, ako si cvrsto odlucio u mirovinu - na bolovanje i ne daj se s njega nikako...

 

I kreni skupljati dokumentaciju, jer trebas imati bar 1 kg dokumentacije i onda si zreo za komisiju... :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako si mislio na naknadu plaće za vrijeme bolovanja, odnosno da li će ista biti 70 ili 100% iznosa plaće, stvari stoje ovako:

- Područnoj službi HZZO-a predaješ zahtjev za priznavanje naknade plaće u iznosu 100% zbog oboljenja koje je posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu (zahtjev možeš dobiti kod njih ili kod svojeg liječnika opće prakse);

- komisija HZZO-a donosi nalaz i mišljenje koje je temelj da bi nadležno tijelo HZZO-a odlučilo da li je oboljenje zbog kojeg si na bolovanju posljedica sudjelovanja u ratu ili nije;

- ako utvrde da je oboljenje zbog kojeg si na bolovanju posljedica rata, pripada te nakanda plaće u iznosu 100% (na teret HZZO-a).

 

Inače, ne bih se složio sa gore navedenim optimističkim tvrdnjama u vezi trenutnih mogućnosti ostvarivanja statusa HRVI po osnovi oboljenja. Kako je već navedeno, rok za ponošenje zahtjeva za HRVI po osnovi oboljenja istekao je 31.12.2005. godine. Riječ je o zakonskom roku kojeg ni jedno upravno tijelo (prvostupanjsko ili drugostupanjsko) ne može produžiti ili izmijeniti.

Naravno, tehnički govoreći, može se podnijeti zahtjev, ali s vrlo izvjesnim ishodom: odbacuje se kao nepravovremen. Pa tako do Upravnog suda (cca 3 godine)... Dosadašnja praksa Upravnog suda ne pokazuje da je ikada uvažio tužbu ako je riječ o podnošenju zahtjeva nakon isteka zakonskog roka za podnošenje zahtjeva (ovo se odnosi na bilo koji zahtjev).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm...

 

• u prvom redu, covjek ide jednom u zivotu u mirovinu pa se treba svojski potruditi i pokusati ostvariti sve sto je zakonski moguce, nista ne kosta probati

 

• nisam ovo namjerno htio spominjati do sada, ali vidim kako se diskusija razvija da bi ovo moglo covjeka odgovoriti od pokusaja, pa evo, ipak:

 

Naime, cuo sam to samo jednom, iz usta referenta u skrbi koji, cini mi se, zna svoj posao dobro i nikad vise. Provjeravao nisam jer mi nije trebalo.

 

Ja sam po drugi puta podnio zahtjev za HRVI (prvi puta sam odbijen) par mjeseci prije deadlinea i zabrinuto pitao tog covjeka hoce li se moj postupak stici rijesiti da ne prekoracim rok (bio sam mlad i neiskusan). On mi je pregledao papire i rekao slijedece:

 

"Taj rok je za bolesti i oboljenja, a onaj tko je u ratu zaradio ranu ili ozljedu (kao ja) - ima pravo dok god je ziv traziti HRVI."

 

Dakle, ukoliko je rana ili ozljeda zadobivena u DR i postoje nedvosmislena svjedocenja o tome (znamo sta sve treba) tada je to pravo jednom steceno i nitko ti ga ne moze oduzeti.

 

Nisam to htio spominjati jer nisam provjerio, ali, eto pritisli me gorenavedeni razlozi.

 

Meni sasvim logicno zvuci ta tvrdnja i nigdje u Zakonu nisam nasao nista protiv nje, ALI, nisam siguran da ce svaki referent tako reci.... Pa zaboga, u thredu o stipendijama je referentica u skrbi rekla zeni da joj dijete mora biti odlikas ako hoce stipendiju!

 

Dakle, da sam ja u toj situaciji i da znam sto znam, ja bih otisao i TRAZIO svoje pravo. Ne pitao moze li se, vec trazio sto me po zakonu pripada.

 

PS

 

Da, znam da covjek nije rekao da je ozlijedjen ili ranjen, ali nije rekao niti da nekakva ozljeda nije uzrokovala njegove tegobe koje su se kasnije pogorsavale - to vec je tema za raspravu, ali opet ponavljam - ja bih pokusao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

taipan je napisao:

 

Naime, cuo sam to samo jednom, iz usta referenta u skrbi koji, cini mi se, zna svoj posao dobro i nikad vise. Provjeravao nisam jer mi nije trebalo.

(...) On mi je pregledao papire i rekao slijedece:

"Taj rok je za bolesti i oboljenja, a onaj tko je u ratu zaradio ranu ili ozljedu (kao ja) - ima pravo dok god je ziv traziti HRVI."

Dakle, ukoliko je rana ili ozljeda zadobivena u DR i postoje nedvosmislena svjedocenja o tome (znamo sta sve treba) tada je to pravo jednom steceno i nitko ti ga ne moze oduzeti.

Nisam to htio spominjati jer nisam provjerio, ali, eto pritisli me gorenavedeni razlozi.

Meni sasvim logicno zvuci ta tvrdnja i nigdje u Zakonu nisam nasao nista protiv nje, ALI, nisam siguran da ce svaki referent tako reci.... Pa zaboga, u thredu o stipendijama je referentica u skrbi rekla zeni da joj dijete mora biti odlikas ako hoce stipendiju!

Dakle, da sam ja u toj situaciji i da znam sto znam, ja bih otisao i TRAZIO svoje pravo. Ne pitao moze li se, vec trazio sto me po zakonu pripada.

PS

Da, znam da covjek nije rekao da je ozlijedjen ili ranjen, ali nije rekao niti da nekakva ozljeda nije uzrokovala njegove tegobe koje su se kasnije pogorsavale - to vec je tema za raspravu, ali opet ponavljam - ja bih pokusao.

 

Čovjek kaže da je imao probleme sa srcem 1993. i da mu predstoji operacija. Iz njegova teksta razumio sam da je riječ o tom oboljenju pa sam takav odgovor i dao.

Ne znam da li sam bio potpuno jasan oko zakonskih rokova: to su rokovi propisani zakonom i samo ih zakon o izmjenama zakona ili novi zakon mogu izmijeniti. Ne postoji mogućnost produženja tog roka na način da bi neki državni službenik mogao svojim tumačenjem taj rok produžiti. Također, on se ne može produžiti niti podzakonskim aktom. Ukoliko zbog opravdanog razloga netko propusti u zakonskom roku podnijeti zahtjev (ili izvršiti neku drugu radnju u postupku), pod zakonom određenim uvjetima može izjaviti prijedlog za povrat u prijašnje stanje (ZUP).

Da ne dužimo previše: ako si dobro pročitao, ja sam jasno naveo da mu nitko ne može zabraniti podnošenje zahtjeva za oboljenje nakon 31.12.2005., ali će sigurno dobiti zaključak prvostupanjskog tijela kojim se takav zahtjev odbacuje jer je nepravovremen.

Ovo nisam naveo jer mu želim loše već smatram da nije u redu čovjeku stvarati lažnu nadu oko priznavanja statusa HRVI po osnovi oboljenja.

Ako sam pogrešno shvatio da je ovdje riječ o oboljenju a ne o ozljedi/ranjavanju ili zatočenju, onda se ispričava (odgovor je lako dati kada se pita jasno i konkretno). Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dsemovca je napisao:

jedino perostaje Upravni spor, a kako znamo da to traje i upitno je rješenje istog.

 

Upravni sud ne može izmiijeniti zakonski rok (tko je podnosio zahtjev za vrijeme "Pančićeva" zakona i isti mu bio odbačen pa je pokrenuo upravni spor, to zna jer mu je i tužba odbijena uz obrazloženje da je riječ o zakonskom roku koji taj sud ne može mijenjati).

Sabor može promijeniti ili ukinuti rok i to novim zakonom ili izmjenama postojećeg.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija