Jump to content

postupak ostavinske rasprave


anonimno

Preporučene objave

Poštovani, zanima me koji je rok otprilike(ako ne postoji zakonski)za održavanje ostavinske rasprave,od dana smrti?

Naime očekujem probleme na ostavinskoj sa ostalim nasljednicima pa me zanima koliko vremena imam da se pripremim psihički i pravno za sve šta slijedi...

I molim vas možete mi reći tko se treba pobrinuti da oporuka bude dostavljena sudu ili j.bilježniku? nije li jedan primjerak oporuke pohranjen na sudu pa kad stigne smrtovnica na sud oni kontroliraju dal je ta osoba imala oporuku?

Ili moram ja tek kad me pozovu posebno reć da postoji oporuka(naime ne želim se dovest u tu situaciju jer sam za oporuku saznala pukim slučajem)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vezano za ovo pitanje mene zanima ako napravim oporuku moram li ja to obznanit svojim nasljednicima, naime ja sam samac i nasljeđuju me zakonski ne baš bliske osobe,pa bi napravio oporuku povjerio je sudu ili kome već treba i gotovo,jer ako krenem govorit da sam napravio oporuku svi će krenut sa pitanjima...nek diskutiraju kad me ne bude. mogu li tako?

oprostite šta sam se ubacio u temu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Mozete. Sacinite oporuku (na sudu, kod j.b., kod odvjetnika ili gdje zelite) i povjerite ju na cuvanje Hrvatskom registru oporuka.

 

Ma, ne... Upisnik oporuka ne čuva oporuke, već se tamo samo evidentiraju činjenice da je oporuka satavljena , opozvana i slično, kao i mjesto gdje je pohranjena.

Zato, oporuku predajte na čuvanje kod suda ili jav.bilj, ili čak i nekoj privatnoj osobi od povjerenja, a u Hrvatski upisnik oporuka dostavite informaciju kod koga je oporuka na čuvanju. ne trebate navoditi sadržaj oporuke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u redu znači da počekam poziv za ostavinsku i onda da javim da postoji oporuka na sud ili j.b kod koga će već pisat da se održava ostavinska?

znači ja javim da postoji i oni će potražit oporuku jer je pohranjena na sudu? jel tako?

jer ja znam samo da postoji ne znam ni sadržaj niti imam primjerak, samo znam da je sastavljena kod odvjetnika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...
Od koga je Notarica dobila informaciju da Sudski registar oporuka ne čuva oporuke, nego ih samo evidentira?
iz čega izvodite da je dobila takvu informaciju

Upisnik oporuka ne čuva oporuke, već se tamo samo evidentiraju činjenice da je oporuka satavljena , opozvana i slično, kao i mjesto gdje je pohranjena.

_____

oporuku predajte na čuvanje kod suda ili jav.bilj, ili čak i nekoj privatnoj osobi od povjerenja, a u Hrvatski upisnik oporuka dostavite informaciju kod koga je oporuka na čuvanju

Hrvatski upisnik oporuka vodi Hrvatska javnobilježnička komora u svom sjedištu u Zagrebu u skladu s pravilima propisanim pravilnikom pod linkom http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2003_08_135_1999.html

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija