Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Anonimno

Porez na prvu nekretninu - višak

Preporučene objave

Kupio sam stan prošle godine od 65 m2, zajedno sa djevojkom.

Prekjučer nam je stiglo riješenje porazne uprave prema kojem moramo platiti porez na višak od 15 m2 koji ne ulazi u oslobođenje prilikom kupnje prve nekretnine.

Platiti moram u roku 15 dana, a žaliti se mogu u roku 30 dana.

Na ljeto se ženimo pa će nas biti dvoje u užoj obitelji, a to je taman za 65 m2. Mogu li ikako, nakon što platim, žalbe razvući do tada pa da mi buduća žena nekako ipak uđe u taj obračun?

Postoji li neki drugi način (osim da se oženimo jučer)?

 

Unaprijed hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ja sam kupila stan prošle godine u ožujku, a vjenčanje je bilo zakazano za svibanj. Raspitala sam se u poreznoj upravi o mogućnosti da nam se prizna porezno oslobođenje za dvoje, tj. 65m2, no nije bilo druge mogućnosti nego da se na brzinu vjenčamo kod matičara. To smo i napravili, bilo je bitno da se vjenčamo prije podnošenja prijave za oslobođenje od poreza. Izvanbračnu zajednicu koja je trajala 3 godine porezna uprava naravno ne priznaje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da ste kupovali stan zajedno tj. da ste kao kupci bili pojedinačno navedeni svaki sa svojim JMBG tada svaki od vas ima pravo na 45 m2. U tom slučaju ne biste morali platiti porez jer nigdje u Zakonu o porezu na dohodak ne stoji da je zabranjeno kupiti istu nekretninu od strane dvoje različitih osoba.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×