Jump to content

prijevod_molim pomoc


franica

Preporučene objave

 

Naravno da postoji. Radi se o pojmu kaduciteta ili ošasnosti, što u nasljednom pravu označava situaciju kada ostavitelj poslije svoje smrti nema nasljednika ili ih možda ima ali su nesposobni da nasljede ili su se pak odrekli nasljedstva pa se imovina ostavitelja prenosi na općinu. Sama imovina koja ostaje iza takovog ostavitelja se naziva ošasna imovina.

 

Zakon o nasljeđivanju:

 

Ošasna ostavina

 

Članak 20.

 

(1) Ostaviteljeve nekretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad na čijem se području nalaze.

(2) Pokretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad gdje je ostavitelj u trenutku smrti imao prebivalište na području Republike Hrvatske.

(3) Ako ostavitelj u trenutku smrti nije imao prebivalište na području Republike Hrvatske, a imao je boravište, pokretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad gdje je ostavitelj u trenutku smrti imao boravište na području Republike Hrvatske.

(4) Ako ostavitelj u trenutku smrti na području Republike Hrvatske nije imao ni prebivalište niti boravište, pokretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad gdje je ostavitelj u trenutku smrti bio upisan u knjigu državljana Republike Hrvatske.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Činjenica da ostavitelj nakon smrti nema nasljednika u hrvatskom se nasljednom pravu naziva kaducitet ili ošasnost. Ošasna ili kadukna imovina prelazi u državno vlasništvo. Oba termina (kadukna imovina ili ošasna imovina se ravnopravno koriste, pa možete izabrati termin koji vam je bliži.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija