Jump to content

Kolege, ako tko treba pomoć ili savjet.....


notarica

Preporučene objave

BOk, svim sadašnjim i budućim kandidatima za jb ispit!

Po inicijativi naše urednice Ane, koja me kontaktirala s željom da se aktivira ovaj dio foruma, otvorila sam ovu temu, zato da bi pokušala pomoći kolegama koji se spremaju na ispit.

Položila sam u prosincu 2006. godine, i tokom učenja, a počela sam praktički kao tabula rasa u toj materiji, imala sam problem gdje nabaviti literaturu, pitanja, dojmove. I nisam imala nikog za pitati.

Sad na kraju, moj je zaključak da taj ispit uopće nije takva drama kao pravosudni, zahtijeva puno manje vremena, jer ti imaš i više znanjanego na pravosudnom, a i ispitivači se prema tebi odnose kao prema pravom kolegi, tj. ja nisam osjetila onaj sindrom đačića prvačića pred profesorom, koji možda može biti prisutan na pravosudnom.

Ukratko da to sad velim, najviše informacija može se dobiti na slišanju ispita na Ministarstvu, dovoljno je da odeš par puta, izmjeniš nekoloko telef. brojeva i dobiješ neki dojam.

A inače struktura ispita je kao i na pravosudnom, pismeni uz kompletnu literaturu i primjerke, te usmeni od kojih 2 sata.

Evo toliko za sad...

Bit će mi drago ako ću moći pomoći odgovorom na konkretnija pitanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kompletna komisija mi je ostala nepoznanica, znam da postoji lista, te da se ispitivači izmjenjuju, a sastav je slični kao i za pravosudni. A promjene su moguće i u zadnji tren. Tako da se ne može kao na pravosudnom unaprijed saznati sastav komisije.

Uvijek je jedan bilježnik, i 2 suca ili profesora i slično (npr. Miletić, Kos, Buljan...)

Iz zakona o vlasništvu pitaju, koliko sam primjetila, samo založno pravo.

Iz ZZK najopćenitije, vrste upisa, i što se upisuje, tabularna isprava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Notarici na malo života u ovom forumu !

 

no nije samo pitanje javnobilježničkog ispita tu zapostavljeno - stvarno ima dosta zanimljivih pitanja i razmimimoilaženja u javnobilježničkoj praksi o kojima bi se tu dalo pisati i nadam se da ćemo zajedničkim trudom probuditi ovu tematiku.

 

evo, samo da natuknem - što mislite o izmjenama zakona koje stupaju na snagu? što mislite o novim uputama za ovjeru potpisa i prijepisa ?

(znate kako na nekim radnim mjestima imaju službena odijela, uniforme ili borosane - e pa mi ćemo od ponedjeljka početi nositi pancirke jer kad u priopćimo strankama sretnu vijest - da mogu dobiti samo jedan primjerak ugovora o kupoprodaji nekretnina... bit će veselo

 

ali kako smo ipak na temi JB ispita, da me Ane ne bi špotala kako skrećem s teme, imam i tu par pitanja - što je sa slušanjem ispita ? znam da se može slušati, ali ne znam u kojim terminima su uopće ispiti ? da li se naručuje za slušanje kao kod pravosudnog svakog prvog u mjesecu ili ?

koja ti je tema bila na pismenom dijelu ? kolika ti je sada plaća ? :-D:-D:-D (pomislih, možda ćeš se zalaufati u pisanju pa ni ne skužiš...)

nadam se da kao i kod pravosudnog nosiš literaturu sa sobom ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tix je napisao:

da me Ane ne bi špotala kako skrećem s teme,

 

Buduci da sam ti naredila da se aktiviras na ovom forumu, nebum te spotala! :-D

 

Ako budete marljivi, otvorim vam poseban dio foruma. A ova rasprava o novom zakonu o j.b. moze se preseliti i u pravni forum, to i je rasprava bas za pravnike.

 

P.S.

Mislim da bi ti krasno izgledala u borosanama. Ali to je samo moje misljenje. Skromno, da skromnije biti ne moze.... :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

 

Imam par informacija o ispitu-slušala sam ispit 13.2.07 na kojem su odgovarali j.b.vježbenici i koji su doslovno rasturali znanjem i naravno svi položili.Komisija je bila u sastavu-Kos,Crnić,Maleković i mogu reći da su bili ugodn.Pitanja su bila općenita,bez detalja tako da se nije činilo teško.Npr.iz j.b službe su pitali upisnike,komoru,j.b.isprave,ovršni post,ostavinski post,polog novca,založno pravo,upisi u zem.knjige..Iz trgovačkog-zastupnike trg.dr.,osnivanje d.d.,d.O.o.,tvrtku,spajanje d.d. s d.O.o.,dionice,nadzorni odbor d.O.o.,

Za slušanje se ne treba posebno zapisivati kao za pravosudni već je dovoljno oko 10-og u mjesecu nazvati Ministarstvo i pitati kad se održava ispit.Ispit se održava do 15-og u mjesecu skoro uvijek(tako kažu) par dana prije 15-og.

Ispit se sastoji od pismenog dijela(kao i pravosudni može se nositi SVA dokumentacija a obično su ugovori u obliku j.b.akta,zapisnik sa skupštine d.d.,osnivačka skupština,izjava o preuzimanju dionica...)i usmenog dijela.

Ispit se održava ovisno o broju prijavljenih kandidata,no obzirom na izmjene Zakona o j.b mislim da će se održavati svaki mjesec....

 

Toliko od mene,nadam se da sam malo pomogla. :-):-):-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav Notarici!

Ja sam jedan od kandidata za jb ispit pa polako prikupljam literaturu i sve moguća što mi može pomoći u tom cilju.

 

Tražim tekst Zakona o vanparničnom postupku iz 1934 i njegov uvodni zakon. Sve sam na internetu "prevrnuo" (koliko sam znao) i nisam uspio. Znam da postoji u knjižnici Pravnog fakulteta u Zagrebu, ali ja sam u Vukovaru, pa mi baš i nije usput.

 

Zato te molim, (odnosno sve koji imaju) da mi ga pošalju na ljubomir.radic@fina.hr.

 

Lijep pozdrav iz Vukovara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ej, bok svima!

Tix, nasmijala si me svojom objavom. Odmah da ti velim, nije baš tak strašno kako smo očekivali s tim izmjenama zakona, jedino se pretvaramo u fotokopiraone.

Mislim da si dobila već skoro sve odgovore.

Što se tiče plaće, (dobar pokušaj, ženo!) top secret svakog ureda, ali ti mogu reći da je neslužbeno pravilo okviri dužnosnika u pravosuđu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

notarica je napisao:

I da, svesrdno apeliram na naše drage nadležne urednike da se otvori forum za bilježnike, za razjašnjenje problema u javnobilježničkom poslu.

 

Pa nisam bas sigurna da bi kolege iz j.b. trebali dobiti zasebni forum, osobito radi razjasnjenja zapravo malog broja pitanja koji se pojavljuju oko njihova posla.

 

Postoje daleko frekventnije teme koje cekaju na otvorenje zasebnih podforuma (upravno, autorsko, fiskalno...) pa je tesko vjerojatno da ce j.b. dobiti svoj forum u ovoj fazi portala. Osim toga, tada bi morali svoj forum dobiti i kolege na sudu, odvjetnistvu, gospodarstvu, upravi....da ne nabrajam.

 

Za rasprave oko novih zakona imate specijalizirani forum za pravnike - Pravni forum, pa tamo pokrenite temu o novostima u javnom biljeznistvu, a za rasprave o uvjetima rada u j.b. otvorite temu u forumu Posao.

 

No svakako vam se zahvaljujem na ideji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav Notarici!

 

Počinjem se pripremati za polaganje javnobilježničkog ispita. Teorijski dio mislim da mi neće biti problem prikupiti a ni naučiti. Budući da radim u jedinici lokalne samouprave, bojim se praktičnog dijela tog ispita. Naime, da li je uopće moguću pristupiti tom ispitu i uspješno ga položiti bez prakse kod javnog bilježnika. Učeći za pravosudni ispit volontirala sam uz rad u sudu pa mi je i uz to (to na sudu bilo je samo povremeno odlaženje) bilo teško na pismenom dijelu pravosudnog ispita. Kako je to na javnobilježničkom ispitu? Naravno, spremam se otići slušati ispit i to koliko god puta budem mogla, a ispred mene je još 2 godine da bi mogla pristupiti ispitu. Koliko ste se vi vremena pripremali za ispit i kako ste se pripremili za taj praktični dio?

Željela bih pložiti taj ispit jer tko zna jednog dana dobro mi može doći.

 

Pozdrav

Lana

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok Lana!

Svima kažem, zamislite pravosudni kao orkansku buru, a jb ispit kao normalan vjetrić.

Učila sam cca 1,5 mjeseci, i to samo navečer poslije posla, s tim da mi je materija jb bila potpuno nepoznata.

Atmosfera na jb ispitu je mnogo opuštenija, ispitivači vas tretiraju kao sebi ravne kolege. I stvarno ne ruše bez razloga.

Što se tiče pismenog dijela, pokušajte si nabaviti par jb akata, tek toliko da vidite formu, jb utvrđenja i upozorenja, nije ništa komplicirano. A što se tiče sadržaja, pretpostavljam da znate sastaviti bilo koji ugovor ili pravni posao bar sa svim njegovim obveznim sastojcima.

Ja sam imala sreće, jer sam taman počela raditi u jb uredu kad sam počela učiti.

Ne moraš se bojati pismenog, jer vremena imaš i više nego dovoljno, a među kandidatima vlada solidarnost, te smo si međusobno dijelili obrasce i pomagali si.

Nastojat ću kad nađem malko vremena, objaviti formu jednog akta.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Koliko god da se Vi mučili pripremajući se za buduće zvanje javnog bilježnika, definitivno je da se isplati i da ćete ukratko vrijeme biti hrvatski bogataši.

Ja sam sa gadjenjem izišla iz ureda javnog bilježnika u slučaju kada sam podigla nešto kredita da opremim stan. JB mi je izračunao postotak na iznos koji podižem od banke ... Zatim svoju javnobilježničku nagradu... Ovjeru potpisa ...

Zatim mi je sve prisjelo. Nije mi jasno, ni nikada mi neće biti jasno tko je mogao dozvoliti JB da tako skupo naplaćuju svoj posao. Ako vi npr. ovjeravate dokumente na kojima piše 100.000 Euro, s kojim pravom vi uzimate postotak na tu vrijednost?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Vam na Vašem mišljenju, te ću Vam i odgovoriti na pitanja.

1) Uopće nije lako postati javni bilježnik

- moraš završiti Pravni fakultet, položiti pravosudni i javnobilježniki ispit, te imati minimalno 5 god. prakse

- ako ispuniš te sve uvjete, opet ništa ako se ne isprazni neko već postojeće jb mjesto, jer u RH vrijedi načelo zatvorenog broja jb, što znači da samo Sabor zakonom može dozvoliti otvaranje novih jb mjesta.

2) Što se tiče naplate jb usluga, Sabor je donio Zakon o javnom bilježništvu, temeljem kojeg je Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave 2001. godine donijelo Javnobilježničku tarifu za naplatu svih jb usluga.

Tarifu možete pogledati u NN 97/01.

3) Temeljem te tarife, jb vam je ovlašteno naplatio solemnizaciju ugovora o kreditu.

A kad smo kod kredita, naglašavam da za kredite solemnizacija nije nužna, ni zakonom obvezno propisana, ali je banke traže jer im daje veću sigurnost da će lakše namiriti svoju tražbinu bez parničnog postupka. Zato banke u ugovore o kreditu stavljaju ovršnu klauzulu i traže solemnizaciju, iako bi ugovori o kreditu bez te ovršne klauzule također bili pravno valjani.

 

Evo, nadam se da sam Vam odgovorila, te da neće više biti gađenja. Jer znate gađenje vam izaziva neznanje i neupućenost!

Čuvajte zdravlje. Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana javne bilježnice,

nemam interesa sa vama se pravno prepucavati jer nisam pravnik po struci.

Da li je, ili nije teško postati jb, diskutabilno je i zahtijeva širinu poimanja i ostalih zvanja i znanja.

Diplomirati strojarstvo ili doktorirati medicinu definitivno se može podvesti pod nešto teško i naporno, medjutim, tim ljudima nisu vrata bogatstva tako široko otvorena, kao napr. vama - radnom mjestu izmišljenom jedino i samo radi toga da se nečiji sinovi i kćeri na brzinu i lak način obogate.

Pa nedavno, ukoliko ste pratili medije, a jeste jer se tiče vaših uvaženih novopečenih malih buržuja, objavljeno je da je najveći porez prijavio upravi jb.

E pa sad, nemojte mi o gadjenju molim vas. I dalje sam uvjerena da na izuzetno lak način zaradjujete novac i to najčešće onom socijalno ugroženom dijelu stanovništva i na tome gradite svoja mala carstva. Ja sam prva za to da vas potezom pera ukinu, isto kao što su vas i osmislili. No do tada ćete nas i dalje pljačkati i bogatiti se na našim teško zaradjenim fondovima. A te priče o vašem teškom studiju prodajte nekom drugom.... Pa nismo djeca, a bome nismo niti nepismeni. Nikada, ali nikada nemojte pomisliti da vaš studij vrijedi nešto posebno. Vidi se po pravosudju, uostalom. A brojevi ne lažu - na Vašu žalost. Milijun predmeta već su vam miševi počeli nagrizati ... Neš ti stručnjaka svog studija ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neznanja i neinformiranosti. draga gospođo radim u pravosuđu, i jedino što vam mogu reć je da ono s obzirom na to u kakvim uvjetima radi još i dobro radi. nažalost ovakav stav kod građana stvaraju novinari-sveznalice i neznalice u svemu i građani im slijepo vjeruju, jer "ono što piše u novinama je istina"-držite se toga ko svetog pisma.

što se jb tiče notarica vam je lijepo rekla nisu si oni sami donjeli tarifu, oni rade po propisanoj tarifi. jedini prigovor za jb je da u pravilu ne snose nikakvu odgovornost za ono što potvrđuju- a to je opet problem zakona koji ne donose jb već sabor rh.

što se pravosuđa tiče- ima svakakvih sudaca i drž odvjetnika, ali 90% njih su marljivi i vrijedni ljudi koji daju 100% u svome radu-to što su zakoni takvi da omogućavaju strankama u postupku da se beskonačno parniče, odnosno u kaznenom postupku okrivljeni ima tolika prava da može toliko rastezati sa nedolaženjem na sud pa predmet ode u zastaru-stvar je zakona koji to omogućava pa zato ima predmeta koje "miševi nagrizaju".

ali od ovog mog romana koji vam pišem znam da nema nikakve koristi jer draga gospođo nemate pojma o zakonima- koji uređuju parnični, odnosno kazneni postupak-niti znate u praksi kako ti zakoni (ne)funkcioniraju, pa ćete i dalje vjerovat novinarima koji isto tako kao ni vi ne poznaju zakone, već trkeljaju svašta samo da im se novine prodaju.

lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Kad si se vać tako ljubazno ponudila pomoći... ;-)

Spremam javnobilježnički i nikako mi nije jasna razlika između otpravka i prijepisa j.b. akta? Vidim da je to i pitanje na ispitu. Molim te ako mi možeš reći i o kakvoj to skripti od Dike pričaju? Navodno da on pita po toj nekoj svojoj skripti... Puno ti hvala!!! :mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hahaha..! To je enigma.

I kod učenja i kasnije kod posla u praksi struka ima vrlo različita tumačenja tih pojmova, odnosno situacija kad se izdaju otpravci, a kad se izdaju prijepisi. Praksa je vrlo neujednačena.

Npr. otpravci se izdaju strankama kad se radi neki ugovor u obliku jb akta. Takve otpravke stranke koriste radi npr. upisa u gruntovnici, na trgovačkom sudu i slično, znači kad trebaju polučiti neke pravne efekte.

Prijepisi se po mojem izdaju kad je potrebno dokazati da je postojao akt određenog sadržaja, npr. sud u svrhu dokaznog postupka zatraži od jb da mu izda prijepis, ili npr. prijepisi zapisnika o nekim radnjama...

Uglavnom, i ja bih voljela da to konačno netko definira.

Za sad, nauči to štreberski kako piše u zakonu.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 3 mjeseci kasnije...
  • 4 mjeseci kasnije...

Zakon o nasljeđivanju je jedna cjelina, tako da mislim da nije moguće s razumijevanjem naučiti samo neki dio.

Sreća je to što zakon nije velik.

Težište ispitivanja se stavlja na ostavinski postupak.

Međutim za provođenje postupka treba znati i nasljedne redove, moguće zahtjeve koji se postavljaju u postupku, oporuke...

Najbolje da prođeš pitanja, vidjeti ćeš i sama što se često ponavlja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija