Jump to content

braniteljska mirovina


anonimno

Preporučene objave

tjekom Domovinskog rata 95 godine na terenu pozlilo,prebačen u stacionar nakon toga u bolnicu na liječenje...visok krvni tlak,stres i još neke bolesti..nakon toga dobio 2 godine poštete od bilo kakvih vojnih aktivnost (neradi se o profesionalnom vojniku).. nakon rata nastavio raditi privatno kao vozač...stanje bolesti se pogoršalo te te 2003 godine završio u bolnici sestre Magdalene ugradjeni bay pas na srcu i sve muke počimaju od tada.. nitko nije želio pomoći niti uputiti da ostvarim neka prava ka hrvatski branitelj... naglašavam da sam u HV proveo samo 15 dana do trenutka kad je srce počelo svoje...49 godina starosti,25 godina radnog staža kakve su išanse za ostvariti braniteljsku mirovinu onu minimalnu kad nastupi 50 godina života...pomoć bi jako dobro došlajer sad više nema izlaza,a radit se više ne može .HVALA svima tko pomogne uputama..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda ste i imale šanse da dobijete rvi ako se vaše bolesti i uzroci nalaze na listi bolesti za rvi, ali to svakako ostavljamo iza sebe jer rok za priznavanje rvi je prošao. međutim ako odlazite u braniteljsku mirovinu sve te bolesti uzet će vam se u obzir prilikom utvrđivanja invalidnosti. uz liječničku dokumentaciju pokušajte skupiti i dokumentaciju od postrojbe iz koje je vidljivo da je do pojave vaših zdravstvenih problema došlo za vrijeme sudjelovanja u obrani suvereniteta republike hrvatske. ono što vam se desilo na terenu treba biti neka službena zabilješka ili izvješće od tvog zapovjednika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto ti još nitko nije odgovorio evo probat ću ti ja pomoći.Odmah reci svojoj doktorici da ti piše obradu zbog te bolesti od koje si obolio u ratu,ako radiš prvo otvori bolovanje.Što se tiće rvi mislim da ćeš teško nešto izvući ali možeš probati.Trebaš u svojoj općini u uredu za branitelje podnijeti zahtjev za rvi i priložiti sve nalaze koje imaš fotokopije ni slućajno originale pitaj ih odmah gdje ćeš tražiti ratni put jer ti je postrojba ugašena.Pošto zakon o braniteljima kaže da je branitelj i onaj ko je proveo jedan dan u postrojbi znaći možeš i imaš pravo tražiti vojnu mirovinu kao što sam gore naveo tvoja ti doktorica piše obradu i ovi iz mirovinskog te zovu na pregled.Nemoraš ćekati 50 godina jer imaš uvjete već sada po zakonu o braniteljima.Toliko možda ti još ko da savjet samo nastavi sa lijećenjem .Sretno! :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možete i poslušati savjet kleka pa predati zahtjev za rvi, moraju vam zaprimiti i dobit će te odbijenicu ali je bit svega da ste predavali zahtjev u slučaju da se zakon izmjeni. i prvo provjerite da li se neka od vaših bolesti koja je nastala u ratu nalaze na listi bolesti na koje se može ostvariti rvi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

samo neznam tko će mi dati kakvu naknadu ak odem na bolovanje jer privatno radim kao privatni prijevoznik,još jednom puno vam hvala i svima pozdrav..

 

Naknadu plaće u iznosu 100% priznaje i isplaćuje HZZO (znači na teret proračuna). U tome je štos i to je osnovni razlog zašto HZZO to nastaji izvrdati gdje god može.

Znači, trebaš otići kod svojeg osobnog liječnika i ispuniti zahtjev za priznavanje prava na naknadu plaće u iznosu 100% te isti predati nadležnom tijelu HZZO-a.

Ukoliko tvoj liječnik negoduje ("ne znam ja ništa o tom zahtjevu"), preskoči ga, uzmi zahtjev u HZZO-u i sam ga ispuni i predaj. Podatke koji nedostaju u zahtjevu HZZO će naknadno zatražiti od tvog liječnika. 8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E prijatelji, najnovija fora HZZO-a, naravno da nakon što sam doktoru objasnio šta mi treba i prikupio svu dokumetaciju danas je došao odgovor HZZO-a koji glasi: pribavite vještačenje tima psihijatra regionalnog centa za psihotraumu Dubrava. Nije dovoljno to što je rezultat MMPI 2 dijagnosticirao PTSP već sad treba vještačenje tima i je.. ga sad ti dokazuj da si na bolovanju zbog toga i toga i ako si propucan nisi dok to ne dokaže tim liječnika. ;-):-D:-?:-P:-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E, da. Pritom se pozivaju i na članak 123. st. 1. točku 8. Zakona u kojoj se navodi, između ostalog, "... vještačenja u zdravstvenoj ustanovi od strane stručnog tima te ustanove utvrđeno da je bolest moguća posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Zdravstvene ustanove kao konzultantske kuće za vještačenje činjenice iz ovoga članka utvrđuje ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti uz suglasnost ministra zdravstva i socijalne skrbi."

Kao što većina zna, citirani dio odnosi se na slučajeve kada je prva medicinska dokumentacija iz razdoblja nakon 10 godina od završetka sudjelovanja u DR. Međutim, HZZO traži vještačenje čak i u slučajevima kada čovjek već ima priznat status HRVI po istoj osnovi po kojoj je na bolovanju!

Sve bi to i moglo proći da nije Pravilnika o utvrđivanju zdravstvenih ustanova za vještačenje u čijem članku 6. se navodi:

"Nadležni ured državne uprave u jedinici područne (regionalne) samouprave, odnosno nadležno upravno tijelo Grada Zagreba zatražit će vještačenje činjenica iz članka 1. ovoga pravilnika od zdravstvene ustanove iz članka 2. ovoga pravilnika ovisno o vrsti bolesti za koju je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata zatražio priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, odnosno ovisno o bolesti od koje je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata umro."

Spominje se, dakle, "nadležni ured državne uprave u jedinici područne (regionalne) samouprave, odnosno nadležno upravno tijelo Grada Zagreba" i "ovisno o vrsti bolesti za koju je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata zatražio priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida". Riječ je o pravima iz Zakona o pravima HB i članova njihovih obitelji.

Nema nigdje HZZO-a niti zahtjeva za naknadu plaće! Ako ste dobili ovakav dopis, obavijestite MOBMS, valjda bi i oni o tome trebali nešto reći.

(Inače, HZZO ima svoju komisiju koja di trebala donositi nalaze i mišljenja u ovakvim slučajevima - zašto je ne iskoriste?)

 

 

 

:-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija