Jump to content

UZNEMIRAVANJE 22a


anonimno

Preporučene objave

  • 1 mjesec kasnije...

Ako sam ja dobro shvatila, vi govorite o poslovima koji vam nisu u opisu radnog mjesta, a trebali ste ih raditi.

Mislim da tu nema nikakvog uznemiravanja. Naime, u većini državnih službi ispomoć je uobičajena pojava i većina nas radi kao ispomoć na poslovima koji nisu u opisu radnog mjesta.

Osim toga, službenik je dužan izvršavati naloge čelnika tijela i nadređenog službenika (vidite čl. 26 Zakona o državnim službenicima). Ako imate primjedbi na taj nalog, smatrate ga nezakonitim i slično, trebate staviti pismenu primjedbu. Ali dužni ste ga izvršiti (osim ako time ne bi počinili kakvo kazneno djelo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ZOR (NN, br. 137/04), cl. 4. st. 2. uznemiravanje je svako nezeljeno postupanje uzrokovano nekim od temelja iz cl. 2. st. 1. toga Zakona koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobe koja trazi zaposlenje i radnika, a koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponizavajuce ili uvredljivo okruzenje. Cl. 2. st. 1. ZOR zabranjuje izravnu i neizravnu diskriminaciju po osnovi karakteristika kao sto su spol, vjera, nacionalnost, spolna orijentacija, politicko ili drugo uvjerenje, imovinskog stanja, rodjenja itd.

 

Uznemiravanje i spolno uznemiravanje se prema cl. 4. st. 1. ZOR u smislu toga Zakona smatra diskriminacijom iz cl. 2. istog. Diskriminacija se tretira kao povreda ravnopravnosti gradjana prema cl. 106. st. 1. KZ, pa se prituzba moze podnijeti nadleznom Drzavnom odvjetnistvu. Teret dokazivanja da diskriminacije nije bilo lezi na poslodavcu, sukladno cl. 6. ZOR.

 

Iz ovoga sto ste opisali razvidno je da se ne radi o uznemiravanju, ali treba vidjeti radi li se mozda o diskriminaciji iz cl. 2. ZOR. ako vas poslodavac salje na poslove ispod vase kvalifikacije ili ako vam daje placu kao manje kvalificiranom radniku. U tom slucaju, mozete podnijeti prijedlog za pokretanje kaznenog postupka protiv vaseg poslodavca nadleznom Drzavnom odvjetnistvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija