Jump to content

Povreda


anonimno

Preporučene objave

Dragi prijatelji !

Molio bih da mi savjetom pomognete ako je ikako moguće,jer jedva sam našao zapovjednika!

92.godine sam imao povredu na terenu,a pošto sada pokrećem postupak za invalidsku mirovinu,trebao bi od zapovjednika potvrdu o okolnostima stradavanja za istu , da li netko od Vas može napisati kako to treba izgledati i da li to treba ovjeriti kod javnog bilježnika (možda i koji suborac da se potpiše)da mi kasnije ne vraćaju.

(ako je moguće preciznije)

ZAHVALAN !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

meni je zapovjednik napisao u obliku službene zabilješke iz koje je vidljivo da je povreda nastala u akciji oluja prilikom pokreta jedinice na području tom i tom, datum, vrijeme, vrsta pružene prve pomoći, prebacivanje do stacionara itd i potpis zapovjednik i žig.ustvari evo ti sve:

zaglavlje

službena zabilješka

sastavljena dana tog i tog a u svezi povrede ime prezime za vrijeme obnašanja zadaća u obrani suvereniteta republike hrvatske

 

dana 04.08.1995. u vrijeme izvođenja borbenih zadaća u vojnoredarstvenoj akciji oluja na području gračaca a prilikom pokreta jedinice u namjeri zauzimanja novih borbenih položaja došlo je do povrede tog i tog na način da je (opis kako se ozljeda dogodila.

s obzirom da je narečeni bio nesposoban za samostalno kretanje, zapovijedio sam da se od istog preuzme oprema i naoružanje i predan je liječničkoj ekipi koja ga je prevezla tu i tu.

 

e tako je to kod mene bilo pa probaj sa zapovjednikom u tom stilu sataviti. obavezno navesti "u obrani suvereniteta rh"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da znaš da navedenu potvrdu mora izdati nadležna vojna postrojba koja je pravni slijednik postrojbe čiji si pripadnik bio u vrijeme ozljeđivanja. Tada će potvrda u zaglavlju imati oznaku klase i urbroja te pečat i potis ovlaštene osobe - sve ono što je čini službenim aktom.

Da bi pravni slijednik tvoje postrojbe mogao izdati navedenu potvrdu potrebno je da se podnese odgovarajući zahtjev nadležnom Uredu za obranu ili PU MUP-a (ovisi čiji si pripadnik bio u trenutku stradavanja) te da uz zahtjev priložiš izjavu svoga zapovjednika voda/satnije/bojne (što više to bolje) o okolnostima stradavanja u obrani suvereniteta RH, ovjerenu kod javnog bilježnika. Bilo bi dobro (to će ti nadležno tijelo sigurno tražiti) da iz razdoblja po ozljeđivanju imaš i medicinsku dokumentaciju (Zakon ne propisuju u kojem roku nakon ozljeđivanja), presliku koje bi trebalo također priložiti uz zahtjev što će ubrzati cijeli postupak.

Nakon toga nadležni Ured za obranu (ili PU MUP-a) će od postrojbe koja je pravni slijednik tvoje ratne postrojbe zatražiti izdavanje potvrde o okolnostima stradavanja te će potom donijeti rješenje kojim će odlučiti o tvom zahtjevu.

Ukoliko je tvoje ozljeđivanje eventualno zabilježeno u ratnom dnevniku, tada će sve ovo biti puno jednostavnije i kraće (nisu potrebne izjave zapovjednika).

Ovo je jedini "pravi" način ishodovanja potvrde o okolnostima stradavanja. Naime, po okončanju postupka mora se donijeti rješenje (kojim se tvoj zahtjev usvaja ili odbija) pa onda imaš mogućnost žalbe. Ne nasjedaj na usmena obećanja i ista takva uvjeravanja da ne možeš dobiti potvrdu (ovo se, na žalost, radi i češće nego što bi pomislio). ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija