Jump to content

INZANREDAN OTKAZ ZBOG TEŽE POVREDE RADNE DUŽNOSTI


anonimno

Preporučene objave

I sam zamišljam da je sudstvo tamo negdje u Africi bolje nego ovdje. Barem za takvo razmišljanje ima dovoljno povoda.

Ali nemojte zaboraviti, radni odnos ne razliku se bitno od braka. Obje strane moraju ispunjavati svoje obveze.

 

Ako ste šikanirani na poslu, pa ste bez valjanog povoda dobili otkaz, dobiti ćete i spor. Tako je i u Africi, u onom boljem dijelu. U Vašoj priči niste naveli razlog zašto bi bilo drugačije, a vjeruje se kada se takav razlog navede.

 

Prema tome nemoralno je tražiti poništenje odluke koja u svom nazivu ima riječ "izvanredni otkaz" a trebao je biti "redovni" (ovo ne vrijedi za odvjetnike). Po meni imali biste pravo tražiti "razliku" koja bi pripadala u slučaju redovnog otkaza (otkazni rok i pravo iz njega ali pitanje je da li se to isplati). A ako je poslodavac po isteku 15 dana pogriješio u odabiru vste otkaza, onda procesno u nastavku parnice mora tražiti da sud svojom odlukom utvrdi da je ugovor raskinut ili da (poslodavac) za vrijeme parnice preinači prethodnu odluku (izvanredni otkaz u redovini).

 

Svaka priča ima dvije strane.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Imam jedno pitanje vezano za ovaj otkazni rok od 15 dana. Ako je npr. interna kontrola zapisnički utvrdila da je došlo do nepravilnosti u radu 25.09. a do otkaza je došlo 21.10. i na sudu se poslodavac brani tvrdeći da je odgovorna osoba saznala za povredu 07.10. i to usmenim putem i slijedom toga dala otkaz zaposleniku. Koji se datum u tom slučaju uzima za otkazni rok od 15 dana.

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pod ovim postom htjela bih pitati.Dobila sam otkaz Ugovora u Zagrebačkoj banci.Nakon ponuđenog premještaja ili otpremnine, pristala sam na tkz. Internu burzu, tj.nisam bila spremna na premještaj za tri dana, već sam si Internom burzom htjela dobiti na vremenu da se pripremim, za odvajanje od supruga i maloljetnog djeteta 12. god.Nakon par dana pozvana sam u Poslovnicu u kojoj sam radila na posao i odazvala se.Dobila sam uručen otkaz nakon dvadesetak dana zbog prekoračenja po kvartalnoj kamati od 50 kn.Županijski Sud je odlučio da je otkaz u redu, da je šteta za Banku neznatna, međutim da sam trebala prihvatiti premještaj.Grad je udaljen 80 km.Ja ga ustvari nisam niti odbila već odgodila.Može li mi netko razjasniti moju zavrzlamu?

Zahvaljujem...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li sam Vas dobro shvatila: dobili ste otkaz zbog teže povrede radne ovbeze a kao težu povredu su naveli to što ste prekoračili dozvoljeni minus za 50 kn? A do toga je došlo jer su Vam zaračunali (negativne) kamate, a prethodno Vas nisu upozorili da će Vam na kraju obračunskog razdoblja umanjiti saldo za taj iznos kamata?

 

I za to je Sud rekao da su u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako da sam znala za kvartalnu kamatu i podmirila sam je odmah sutradan, jedan dan činio mi se nevažan.

Moja odvjetnica nakon Županijskog Suda podigla je na vrijeme Rješenje, međutim s obzirom da je bila opunomoćena poslala mi ga je kući nakon isteka roka žalbe od mjesec dana.

ČINJENICA JE DA SAM SHVATILA STVAR VEĆ ODAVNO. NAIME SVAKE GODINE BILI SMO OCJENJIVANI I SVAKE SAM OCJENJENA JEDINICOM U IME MINUSA PO TEK.RAČUNU.Na kraju s obzirom na" voditeljevu" strogoću nisam niti vjerovala da mi želi nešto pozitivno u životu. Premještaj je bio u grad gdje sam odrasla.

 

Da li postoji neki rok veći od tri mjeseca ako bih i dalje željela neka svoja prava ?

Odvjetnica me kao pomagala besplatno, trebala sam uostalom dobiti ili otpremninu, tako da naknadnim uvidom u njene papire koje sam tražila, vidjela sam da nismo dovoljno dobro surađivale.Uostalom i Zagrebačke banke se poneki odvjetnici kao plaše...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolegice,

javite mi se na moj privatni mail:

mobing_zaba@yahoo.com

 

Pozivam i ostale koji su doživjeli mobbing (zlostavljanje na radnom mjestu) u Zagrebačkoj banci da mi se jave.

 

p.s. Što se tiče godišnje ocjene, ona se ISKLJUČIVO odnosi na RADNU USPJEŠNOST, odnosno na realizaciju poslovnog plana sa kojim ste se usuglasili sa Vašim ocjenjivačem u planskom razgovoru na početku godine. Dakle, to je ocjena VAŠEG RADA, a ne VAŠEG PONAŠANJA. Minus na Vašem privatnom tekućem računu nema nikakve veze s Vašim radom i realizacijom zacrtanog godišnjeg plana, pa nije smio utjecati na ocjenu RADNE USPJEŠNOSTI.

(Ocjena 1 se daje kada uopće nije realiziran poslovni plan.

Ocjena 2 se daje kada je realizacija bila djelomična.

Ocjena 3 se daje kad je realizacija bila uspješna uz očekivanu kvalitetu u obavljanju planiranih radnih zadataka.

Ocjene 4 i 5 su vrlo odnosno izuzetno uspješne realizacije dogovorenog poslovnog plana.)

 

A što se tiče Vaše odvjetnice... i za nju ima rješenja. Itekako!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru, imam zbilja mnogo pitanja.

Evo primjer ocjenjivanja iz mog kartona.

Djelatnica ostvarila oko 60% zadanog plana prometa do kraja kolovoza.

Opomenuta zbog dovođenja T.R. u nedozvoljeno prekoračenje čime se ne pridražava Pravilnika o radu Zagrebačke banke.

Konačna ocjena: Plan u potpunosti nije ostvaren.

Međutim dobila sam nagradnu plaću u iznosu od 1800 kn u ime otvorenih tek. računa.

Rečeno je da su svi dobili i zanemareno kao nagrada kod ocjenjivanja.

Znam da postoji Odvjetnička komora. MOBING SAM RJEŠAVALA NA SVOJ NAČIN KAKO SAM NAJBOLJE ZNALA, UVIJEK IMA NETKO TKO ŽELI POMOĆI ali bilo je svašta...Moguće se javim na privatni mail, nažalost ne vjerujem baš mnogo više ničijim dobrim namjerama.Što se tiče Zagrebačke banke d.d. i grupacije i dalje imam izuzetno dobro mišljenje o svim radnim ljudima i svim mogućim pravilnicima. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle meni neoštećenoj više nitko neće pisati.Tabu tema.N a Sudu se cijelo vrijeme raspravljalo o čekovima koji su se krivo poredali u min. svotama, da bi zaključak bio na nečemu o čemu se nimalo nije raspravljalo.Parodija svega je što sam na raznim računima u datom momentu imala iznos kuna koji je prelazio minus, također u blagajni uzajamne pomoći, što mi je moj Sindikat svakako javio i dostavio na račun za par minuta, nažalost nakon završenog Suda. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo mene registrirane.Neke sam odgovore dobila, a neki me još zanimaju.Dakle prelistavajući moje papire, nisam dobila izvanredan, već redovan otkaz.Po meni moj je otkaz godinama smišljan,a potrebno je vrijeme kad se osobe stavljaju u kategorije da bi se onda proglasile viškom.Ne stidim se reći da sam bila u kategoriji radnika 2c smišljeno..Uvijek sam radila pošteno poslove ref. podrške građanima i ref. brzih transakcija, međutim radila sam par godina na graničnom prjelazu u off lineu bez ikakvog osposobljavanja i educiranja novih stvari.2002. g. "upala" sam u Poslovnicu u front officu pred kolonu ljudi sa obukom od dva sata.Transakcije na gr. prjelazu neusporedive su sa transakcijama u jednoj Poslovnici.Već me se tada molilo da dam otkaz uz otpremninu, na što nisam pristajala iz nekog svog smješnog ega...Granični prjelazi su zatvoreni i normalna većina nije se osjećala spremnom za izazove u Poslovnici.Zanijekala sam mobing, svakako da sam ga doživjela, u obliku šaptanja na uho, dajte otkaz šta čekate, upropastit ćete porodicu.Od 20 osoba 18 je podržavalo osobu koja je većini "ulijevala strah".Evo sada pitanja, na koje nema odgovora.

Postoji li izvanredni pravni lijek nakon šest mjeseci bilo kakvog Rješenja?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima li koga? Vrijeme mi prolazi...Ne bih htjela povratak na posao, jedino mi smeta kad se nešto zove teškom povredom radne dužnosti.Zbilja nisam otuđila ničiji novac niti imovinu, niti s tim smješnim minusima po računu.Da li se nakon Županijskog suda može na Vrhovni Sud u roku godine dana pod ikakvom izlikom? Ima li tu stručnjaka? Svugdje sam pročitala da nemože. ;-)

annana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo me opet.Bankari baš nemaju puno vremena, no dobro, valjda će mi netko objasniti ili ću shvatiti nakon sto godina.Dakle,obavještavamo Vas da je odredbom članka 226.Kaznenog zakona predviđeno djelo zloupotrebe čeka, kr. kartice...izričito je zabranjena isplata iznosa za koje korisnik zna da nema pokrića, a ovo kazneno djelo sankcionirano je novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.Moj minus je iznosio nešto preko tisuću kuna.Cjenim čl.226 međutim dobivam redovnu plaću, imam na raznim računima novaca.Ne bi li se ti članovi zakona korigirali, jedno je 1000kn, 10 000 kn ili 100 000kn.Ovima sa 100 tisuća otpisan je dug nakon tri godine.Nadam se da nikog nisam zablatila i da ne kršim ničiju privatnost i demokratičnost, a niti svoju.. Doduše oni nisu imali minus po tekućem.... :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija