Jump to content

Zakup poslovnog prostora od privatne osobe


anonimno

Preporučene objave

Tek sam otvorio d.O.o. u Zagrebu, sjedište na mojoj kućnoj adresi, vlasnik kuće je moj otac. Trebao bih napraviti ugovor o zakupu poslovnog prostora. Koja je procedura, gdje bi mogao nabaviti ugovor (NN ili ako netko ima šprancu), gdje idem prijaviti taj zakup, dali ima neki zakonski min. iznosa (da otac kao privatna osoba nema prevelik porez na dodatni prihod)???

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o zakupu može se kupiti u svakoj knjižari. On se ovjeri kod biulježnika i zatim odnese u poreznu upravu. Minimalna cijena po kojoj se računa porez određena je prema lokaciji poslovnog prostora. Bilo bi dobro da pitate nekogau poreznoj koja je cijena za vašu lokaciju. Tako žete izbjeći veliki porez a zadovoljiti zakon. U protivnom može vam se dogoditi da ugovorite veliku cijenu pa u poreznoj tada izračunavaju poreza prema ugovoru. Porez se računa na način da se od cijene najma umanje priznati troškovi od 30% a na umanjeni iznos fiksno se primjenjuje 15% poreza. To je konačni obračun i za njega se ne podnosi porezna prijava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nije jasno ima li tvoj otac poslovni prostor ili pak je sjediste firme u stambenom prostoru vl tvog oca.

Ako je poslovni prostor (ima takav status) sto znaci poseban je, ima svoje prikljucke itd., na poreznoj mozes dobiti informaciju o cijenama najma.

Ukoliko pak se radi o stambenom prostoru, iznos najamnine nije nicim odredjen, drugim rijecima otac ti moze dati besplatno u najam prostor.

Inace porez na najam ce placati tvoj otac (iznos najamnine pomnozi sa 0,105 i dobit ces iznos poreza). Inace ta vrsta poreza je "najjeftinija", pa proracunaj mozda ti se isplati da napises vecu svotu, kako bi sebi u firmi povecao troskove, a porez koji mora platiti tvoj otac platis sam ali ti je jeftiniji nego porez na dobit.

Nadam se da je jasno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o stambenom prostoru koji će se koristiti kao ured za obavljanje poslovne djelatnosti.

Malo sam se raspitivao; knjigovođa kaže moraš obavezno prijaviti, bio u poreznoj i oni kažu isto to (nisam ni očekivao drugačiji odgovor od njih :) ) i rekli su mi da je određeno za područje gdje je kuća min. 40 kn po m2.

Sve u svemu hvala na pomoći, otprilike sam skužio kombinacije koje je moguće vrtit sa najmom. Ako bude sreće i dobiti nemam ništa protiv i da plaćam peteroznamenkasti iznos najma :).

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam prijavljen na adresu stana od punice (koja ironija) i sad namjeravam obrt prebaciti sa prijašnje adrese na tu istu.Dakle trebam s punicom sklopiti ugovor da mi ona ustupa dio stana za potrebe mog obrta , bez najma,tj. za 0 kuna.

E sad, kako se vodi knjigovodstveno, troškovi telefona, struje, plina i sl. u tom stanu?

Mogu li ih prikazati kompletne kao trošak obrta,ili samo dio (valjda u postotku stana koji koristim za ured)!?.

Kako se onda odvoji npr. 30% računa kao trošak obrta??

Hval unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija