Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Anonimno

Darovni ugovor

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Suprug i ja živimo s njegovim roditeljima i da bi smo imali pravo na povrat poreza na stambeni kredit moramo imati vlasništvo nekretnine.

Koje papire treba popuniti i gdje otići da bi se napravio darovnu ugovor kojim roditelji ostavljaju nekretninu sinu?

Također suprugov otac ne radi nigdje a majka ima malu mirovinu. Možemo li oca prijaviti kao uzdržavanu osobu?

i imamo li onda pravo to navesti kao odbitak na poreznoj prijavi?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

1. Da biste imali pravo na povrat poreza za stambeni kredit ugovor o kreditu mora biti za baš tu nekretninu u kojoj živite i to vam mora biti prva nekretnina u vlasništvu vas i supruga. Ako su ti uvjeti zadovoljeni onda imate pravo na povrat. Budući da u trenutku dobivanja kredita niste bili vlasnici nekretnine ćini mi se da neće imati pravo na povrat. No, treba sve dobro provjerit što piše u ugovoru o kreditu.

2. Kad biste sada napravili darovni ugovor on bi važio za povrat poreza za 2007. godinu. Inače, darovni ugovor piše odvjetnik ili netko pravne struke a zatim se ovjerava u javnog bilježnika a poslije toga se sa jednim originalom ide u zemljišne knjige gdje se podnosi zahtjev za upis tj. promjenu vlasništva.

3. Suprugova oca možete staviti na poreznu karticu kao uzdržavanog člana sa faktorom odbitka 0,50. Potrebno je to dokumentirati sa izvodom iz matične knjige rođenih ako će ga na olakšici koristiti suprug ili vjenačni list i prethodno navedeni izvod iz matične knjige rođenih ako ćete ga na olakšici imati vi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

E da, zaboravila sam još napomenuti da morate od HZMO dobiti potvrdu da suprigov otac nema nikakva primanja. To se isto prilaže uz obrazac DOH. rok priajve 28.02.2007. za povrat poreza koji je uplaćen u 2006. godini. Inače, možete odmah izmijeniti obrazac PK i suprugova oca staviti na olakšicu i tako će vam plaća biti veća i ne trebate čekati kraj godine za povrat.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala puno na ovim informacijama.

Zaboravila sam napomenuti da suprugova majka ima mirovinu od 1100kn. Da li unatoc tome mozemo prijaviti oca kao uzdrzavanu osobu.

I da li prvo moramo nekretninu prepisati na sebe da bismo ga imali na uzdrzavanju!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da možete ga prijaviti kao uzdržavanu osobu. Uopće nije bitno što nekretnina nije na vama jer posjedovanje nekretnine nije uvjet da bi netko bio uzdržavani član. Bitno je samo da dotična osobna nema nikakve prihode.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×