Jump to content

Kontrolni pregled


anonimno

Preporučene objave

Da li tko zna da li prema postojećem zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranji postoji kontrolno pregled osiguranika koji su ostvarili invalidsku mirovinu.Da li je kontrolni pregled obvezan nakon par godina ili je to obvezno samo za osiguranike koji su otišli u mirovinu prema profesionalnoj nesposobnosti a ne i za one koji su otišli prema općoj nesposobnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu Vas pozvati na kontrolni pregled kada im (da tako kažem) padne na pamet. Ovisno o Vašoj medicinskoj dokumentaciji, oni mogu vještačenjem utvrditi Vašu radnu sposobnost ili nesposobnost ovisno o godinama starosti, povijesti bolesti i kontinuitetu liječenja. Dali je liječenje završeno, imate li kronično oboljenje zbog kojeg Vam je i utvrđena invalidnost te ostale okolnosti, o tome odlučuju vještaci i komisije koje bi trebale prihvatiti njihovo mišljenje-prijedlog, tako da se tu baš i ne može dati konkretan odgovor ukoliko se zaista ne radi o evidentno teškom oboljenju i invalidnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Člankom 20. Uredbe o medicinskom vještačenju u Nalaz i mišljenje vještaka o invalidnosti-obrazac: 3-IN pod točkom 8. piše se mjesec i godina u kojoj treba obaviti kontrolni pregled.

Nažalost taj obrazac mi ne dobivamo uz rješenje, ai u njemu samome ne navodi se taj podatak.Kntrolni pregled je reguliran člankom 113.ZOMO a kako sadrži vrlo bitne stvari navestiću ga u cjelosti:

-Članak 113.

(1) Kada se pri rješavanju o pravu iz mirovinskog osiguranja utvrđuje invalidnost, tjelesno oštećenje ili opća nesposobnost za rad članova obitelji, nadležna ustrojstvena jedinica službe Zavoda koja rješava o pravu utvrđuje te činjenice na osnovi nalaza i mišljenja ovlaštenih vještaka.

(2) Nalazom i mišljenjem koje daju ovlašteni vještaci u slučaju utvrđivanja invalidnosti iz članka 34. ovoga Zakona obvezno se utvrđuje da se kontrolni pregled mora obaviti najkasnije u roku od 4 godine od dana utvrđene invalidnosti.

(3) Ako se korisnik prava na temelju invalidnosti ne odazove na kontrolni pregled iz stavka 2. ovoga članka na koji je uredno pozvan, prestaje pravo na temelju invalidnosti s prvim danom sljedećeg mjeseca nakon donošenja rješenja.

Dakle tu vam je sve objašnjeno i kontrolnom pregledu podliježu svi koji su ostvarili pravo na temelju bilo koje invalidnosti.Naravno da na kontrolni pregled morate doći sa medicinskom dokumentacijom od zadnjeg vještačenja pa nadalje.Kako postoji mogućnost sukladno 3. stavku da izgubite pravo na temelju invalidnosti ukoliko se ne odazovete, tako postoji i mogućnost da vam se ista poveća ukoliko je došlo do pogoršanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako tvoj odgovor znači da imaš priznat status HRVI po osnovi obje navedene psihičke bolesti (komorbiditet oboljenja F 43.1 i F 62.0) onda bi trebao imati sadašnju točku 238.c Liste oštećenja organizma koja nosi invalidnost od 40% do 60%. Prema tome, ako si u zadnjem nalazu DLP-a imao navedenu točku 238.c i, recimo, utvrđenu 40% invalidnost, onda imaš pravo nakon 2 godine tražiti novu ocjenu invalidnosti zbog pogoršanja. Nova ocjena ti može donijeti invalidnost do 60%, odnosno najviše do onog postotka koji dopušta točka 238.c Liste (naravno, to ovisi od nove medicinske dokumentacije koju ćeš priložiti uz zahtjev).

Ali, kao što je kolega rekao, tada bi u pratnji išao na pregled, a u bolnici bi bio više nago kući.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani kolega Mrljavče!

 

bio bih zahvalan na rješavanju dileme u kojjoj se nalazim.Naime,dobio sam izvješće o nastanku invalidnosti dana 09.02.u kom stoji da je dana

26.10.2006.godine ustanovljena nesposobnost za rad.Trenutno radim u lošoj firmi (zamjena).

što da kažem poslodavcu i koja je daljnja procedura?

unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cijenjeni prijatelju Esade!

Stvari stoje ovako:

-31.07.06.podnio zahtjev za mirovinu

-26.10.povjerenstvo Mobs šalje u mirovinsko

da je nastupila invalidnost

-04.10.06.počeo sam raditi

-09.02.07.stiže mi izvješće o invalidnosti iz HZMO

a usput me obavještavaju da iz firmi gdje sam radio traže obrazac M4

-ja i dalje radim i ne znam da li da dam otkaz ili što

Firma mi je loša i tu mi se više ne radi.Hvala na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ipak mi je tvoja situacija malo čudna i jedinstvena jer što ako je kod tebe nastupila invalidnost zbog opće nesposobnosti za rad a ti si zaposlen, to ne štima. vjerujem da te je strah bilo što pitati poslodavca jer oni se ponašaju kao franjo tahi i da li si prijavljen da radiš.

budem se malo raspitao za to pa ti javim a možda u međuvremenu i netko od kolega sa foruma da neki odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

već smo dosta puta spominjali da je teško saznati taj omjer mada je ta stavka zasnovana na nekoj logičnosti koja se baš i ne primjenjuje u prakse pa tako slijede silne žalbe koje zatrpavaju ionako pretrpane urede mirovinskog.

dakle gledajući sa logične strane vojni dio dobivaš za bolesti i ozljede koje su nastale u ratu a civilni dio za bolesti i ozljede koje su nastale izvan tih okolnosti.

praksa je drukačija pa imamo primjer da branitelj ima cijelokupni radni staž samo u ratu ,zadobio bolest ili ozljedu u ratu i na kraju dobije omjer 20 vojn i 80 civilno :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

toga se i ja plašim jer je meni cjeli radni staz u vojsci i sve šta imam je vezano za psihu.Jedino mi je glupa doktorica navela i uganuće gleznja i nešto sa koljenom ali ja mislim da to ne utječe na invalidnost.

Je s razlogom se možeš plašiti jer kao i mnogim drugima to ti je živa lutrija.Teorija je jedno i prava koja bi se trebala ostvariti na temelju medicinske dokumentacije i uvida u zdravstveni karton od prije rata i nakon toga, a stvarnost i umiješanost politike u struku sasvim nešto drugo. Nemoraš se plašiti svoje doktorice i malo si je uvrijedio ni krivu ni dužnu.Jednostavno ona mora u obrascu 1 IN navesti sve tvoje bolesti, koje se ionako nalaze u zdravstvenom kartonu.No sve su to bolesti koje spadaju u grupu koje ne utječu na radnu sposobnost ( bar ne uganuće ) i ne nalaze se na popisu glavnih bolesti.P ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija