Jump to content

Odluka o susretima s djedom i bakom


anonimno

Preporučene objave

Moje dijete ima 13.god. sudskim riješenjem skrb o djetetu pripala je meni. Otac živi izvan Hrvatske. Povremeno (2-3 puta godišnje) dolazi u zemlju i uredno kontaktira sa djetetom. Problem je u sljedećem:

roditelji bivšeg supruga žele susrete s djetetom (prije to nisu pokušavali nikako). Dijete to kategorički odbija. ne znam šta mi je činiti. Bojim se prisiljavati ga jer je u osjetljivim godinama. Druga strana je u uvjerenju da mu ja to branim. Kada dijete može samo odlučiti o susretima, tj. izjaviti želi li ili ne želi susrete?

Kome se obratiti po tome pitanju jer su pritisci postali neizdrživi....

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neznam vam odvogor na vasa pitanja ali bi vas ja postavila pitanje ako mogu. Rekli ste da vam bivsi suprug zivi izvan hrvatske. Da li vam placa alimentaciju i koliko? Da li ste morali ga natjerati da placa preko suda ili dobrovoljno placa? Pitam Vas jer moj bivsi suprug zivi izvan hrvatske i ja ga zelim suditi za alimentaciju. Puno Vam hvala ako imate koju informaciju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako iz bilo kojeg razloga baka i djeda nisu u kontaktu sa unucima, oni to svoje pravo mogu ostvariti ako podnesu zahtjev i sud će donijeti odluku o njihovim susretima ukoliko smatra da bi to bilo u djetetovom interesu..

Ako takve odluke nema, vas nitko ne može natjerati da dijete šaljete na ta "prisilna" druženja...

 

 

Što druga strana misli, njihova stvar...i Vi možete o njima imati svoje mišljenje...ali, to je već neka druga prića....

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma neće oni suditi majku...

Oni imaju mogućnost da postave zahtjev ( sud o tome odlučuje u izvanparničnom postupku) za susrete i druženje sa unukom, bez obzira da li je roditelj djeteta živ ili ne i da li dijete živi u obiteljskoj zajednici sa oba ili sa jednim roditeljem...U životu postoje različite situacije zbog kojih nema kontakata između bakai djedova i unuka...

Gleda se u svakom slučaju interes/dobrobit djeteta, a da li će i kakva odluka biti donesena ovisi o dobi djeteta, prilikama, mogućnostima, potrebama djeteta i ove druge strane...

 

Osim toga, sud može zabraniti baki i djedu (kao i roditelju, bratu, sestri s kojima dijete ne živi) da se približavaju djetetu i da ga uznemiravaju, a postupak za izricanje ovakve mjere pokreće se na zahtjev CZSS, roditelja ili djeteta..i opet su u prvom planu interesi djeteta i ono što je/nije za njega dobro..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moji roditelji su podnijeli zahtjev za susrete sa svojim unucima cija je snaha svaki dan vozila svojoj majci djecu na cuvanje a njezini roditeljis u sprecavali kontakte tako sam ja kao jos uvijek zenin suprug i sve manje otac morao sa policijom dolaziti za bozic i rodjendane dok su se njezini roditelji smijali kroz prozor,

Mene zanima koja to prava ima majka u ovoj drzavi koja odgaja djecu tako da ne vidjaju drugog baku i djeda te jesmo li svi pre zakonom ravnopravni.

Ja isto tako odlazim, ne placam uzdrzavanje jer sam jos u braku i imam zabranu vidjanja svoja dva sina i isto tako i moji roditelji.

s obzirom da majke odgajaju djecu tako da im se sustavno brise uloga oca i drugog djeda i bake ne mislim ih za taj trud nagradjivati...

isto tako mislim s obzirom da je gotovina nestala iz zemlje imat ce problema sa naplatom potrazivanja a ja cu podizem tuzbe protiv supruge i majke izgleda samo njezine djece za zlostavljanje uskracivanjem kontakata.

Djeca odbijaju kontakt jer se upravo tako odgajaju a one majke koje imaju musku djecu ce to osjetiti na svojoj kozi jer ce im to snahe raditi pa ce i one biti bake koje nece vidjeti svoje unuke kao i moji koji nisu vidjeli tri godine.

svaka vam cast zene,treaba vam samo nas novac i jedan spermatozoid....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tata apsolutno niste u pravu. Radi se u ovom slučaju, da ženini roditelji imaju sve obveze, koje od srca izvršavaju, a očevi roditelji traže samo pravo, a obvezu ni u ludilu. Moja plaća je mizerna, alimentaciju ne primam skoro pa nikako(ovisi o "dobroj" volji bivšeg supruga, čiji roditelji nikad nisu pripomogli kod uzdržavanja niti su pokušali svog sina savjetovati da mu je dužnost plaćati uzdržavanje. Sad su se sjetili da imaju pravo viđati djete, koje sa svojih 13 god. zna šta želi a šta ne želi. Ne želi provoditi vrijeme s njima jer se ne osjeća ugodno u njihovom društvu. Ne želim iznositi detalje na ovom mjestu, samo pitam:

SA KOLIKO GODINA DIJETE MOŽE SAMO ODLUČIVATI O SUSRETIMA SA DJEDOM I BAKOM?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U mom slucalu su se zenini roditelji upleli ubrak i prisvojili djecu te sprecavali kontakte te uvjetovali zeni da provodi politiku spaljene zemlje i da samo oni odgajaju djecu te im sustavno brisu sjecannje na tatu i djeda i baku te su zeni ostavili stari stan i kupili drugi tri kata ispod te sam uzalud uredio kucu na bukovcu a djeca se kuhaju na 5 katu u centru sesveta a tatu nisu vidjeli 9 mjeseci kao i tri zadnja rodjendana....

Mislim cinjenica da ima svega, ja sam jos u braku i ne placam i ne mislim jer me se psihicki unistava....

moji trebaju ici na psiho test a njezemi ce sew smijati i braniti kontakte a ja cu na policiji sesvete ostavljati poklone za bozic 2003 a za 2004 su kod mene doma.

Ima puno stavri koje stoje iza odnosa jer si vi majke uimate previse prava skupa sa svojima roditeljima tako da ih samo kod njih navlacite a drugima to pravo sprecavate pa se poslije cudite kako djeca odbijaju kontakt ili baka i djed nemaju kontakt..

vjerovatno ste isto izgradili dobre odnose sa njegovim roditeljima,neznam ali sve se to prelama na djeci.

nazalost

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ukratko: u mom slučaju ja sam željela da moje dijete ima djeda i baku s obje strane. To sam donekle i uspijevala dok sam ja dijete dovodila kod njih. Prvom prilikom kad sam od njih zatražila da razgovaraju sa svojim sinom po pitanju uzdržavanja, naši "dobri" odnosi su pukli, nestali su u trenutku. Dijete zaista ne želi kod njih iz mnogo razloga, da ih ne nabrajam, jednostavno kaže da tamo ne ide i gotovo. U pubertetu je i bojim se da bi bilo kakav pritisak mogao imati loše posljedice.

 

Čula sam da dijete s 12 god. može birati s kojim roditeljem želi ostati živjeti, pa me zanima da li se ista praksa provodi i kod susreta s djedom i bakom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija