Jump to content

korištenje starog godišnjeg odmora nakon porodiljnog


anonimno

Preporučene objave

Čl. 22. Kolektivnog ugovora za drž. službenike i namještenike NN 92/04

 

Članak 22.

Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora, koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen zbog bolesti ili porodnog dopusta odnosno zbog vojne vježbe ili drugog opravdanog razloga, službenik i namještenik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.

Vrijeme korištenja godišnjeg odmora iz stavka 1. ovoga članka određuje čelnik državnog tijela ili osoba koju on za to ovlasti.

 

Što znači da ima pravo, jer je u 2006. godini radila!

 

Razmjerni dio godišnjeg odmora objašnjen je u čl.14

Članak 14.

 

Službenik i namještenik ima pravo na jednu dvanaestinu godiš­nje­g odmora za svaki navršeni mjesec dana rada:

 

– ako u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos nije ostvario pravo na godiš­nji odmor, jer nije proteklo 6 mjeseci neprekidnog rada, i

 

– ako mu radni odnos prestaje prije ne­go navrši šest mjeseci neprekidnog rada.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gospodinu veteranu koji misli da nisam zasluzila godisnji odmor,

koristenje godisnjeg odmora je moje zakonsko pravo. porodiljni dopust koliko ja znam nije prekid radnog odnosa. da li vi mislite da sam ja krstarila sredozemljem tih godinu dana?

ono sto mene zanima je od kud ta odredba od 6 mjeseci jer po tome pravo na stari godisnji imaju samo majke koje su rodile u 6. mjesecu (vjerujte to je vrlo tesko za isplanirati) i one majke koje se vracaju na posao nakon 6 mjeseci starosti djeteta (sto je za vecinu financijski nemoguce jer ne postoji institucija za prihvat djece ispod godine starosti a gospode koje cuvaju djecu naplacuju u visini moje mjesecne polace).

Tko je pisao te odrebe zakona i kome se mogu zaliti? Na kojeg celnika tijela mislite? Ministra ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

se odmah ljutiti i na mene drvlje i kamenje. pobogu, ja sam žena i također majka. i kažem to iz vlastitog primejra jer se vraćam isto na posao ove godine i rečeno mi da nemam pravo na godišnji, ali šefica mi izlazi ususret. stoga, kad sam rekla čelnik tijela mislim na vašeg nadređenog. i također je riječ održavnoj službi. nisam vas imala namjeru uvrijediti. samo......ma nije važno. pozdrav i sretno. nadam se da ćete vi imati više sreće nego ja. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čl. 55. st. 1. Zakona o radu kaže:

 

Godišnji odmor odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. 06. iduće godine, POD UVJETOM DA JE RADIO NAJMANJE ŠEST MJESECI U GODINI KOJA PRETHODI GODINI U KOJOJ SE VRATIO NA RAD.

 

Prema ovome imate pravo na godišnji odmor iz 2005. g., a za 2006. nisam sigurna. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispada ovako otprilike:

 

Imate pravo na godišnji odmor (stekli ste to pravo činjenicom da ste radili u 2006. godini, ugovor od 2000 godine, dakle nema govora o razmjernom dijelu go), al ga nažalost ne možete iskoristiti, jerbo postoji uvjet koji je Zvrka gore capslocala, niste radili najmanje šest mjeseci u 2006. godini. Malo blesavo, al čini mi se da je to tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

100% nemate pravo na korištenje starog godišnjeg odmora budući da u 2006. niste odradili čl. 47. st. 1. ZOR predviđenih 6 mjeseci rada.

Tome u prilog govori i mišljenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Uprave za rad i tržište rada Klasa:110-01/04-01/93, Urbroj:526-04-2 od 16. 02. 2004.

"Mogućnost prenošenja godišnjeg odmora u slijedeću kalendarsku godinu, ZOR (NN 38/95....)utvrđuje člankom 47. st. 1. u slučaju kada zbog bolesti ili porodnog dopusta, godišnji odmor nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen ili je isti prekinut iz tih razloga, a na način da radnik isti ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine. Uvjet za to je da je radio najmanje 6 mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad."

S obzirom da ste u 2006. efektivno radili samo 1 mjesec, ne možete prenijeti i koristiti godišnji odmor iz 2006. u 2007. godini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite, moja isprika. Nisam odmah shvatila što znači da radite u državnoj firmi.

Ako radite u ministarstvu i na vas se primjenjuje Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, on definitivno u članku 22. ne postavlja uvjet 6-mjesečnog rada u prethodnoj godini koji inače sadrži ZOR.

To znači da imate pravo iskoristiti godišnji odmor iz 2006. do 30. 06. 2007.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo primjera iz komentara ZOR-a:

Radnica je otišla na rodiljni dopust u veljači (isto kao i ti ) i za tu godinu nije koristila go. Vraća se u ožujku sljedeće godine. Iako se vratila prije 30. lipnja, ona neće ostvariti pravo na korištenje go-a iz prethodne godine, jer prije odlaska na porodiljni nije radila najmanje 6 mjeseci. članak 55.

Evo, samo citiram i ispada da nemaš pravo :-( .

 

Trebala si iskoristiti odmor prije nego si otvorila porodiljni.

A avi gospođica anonimna kad zatrudnite vidjet ću vas kako ćete raditi s trbuhom do zuba. Daj Bože, ali većina običnih smrtnica prva 3 mjseca su za ništa, a kad to prođe onda ili otečeš ili ne možeš sjediti 8 sati...a kad imaš bebu od 1 godinu pa komu je ostaviti, najmanje ti je do posla.... a propustiti nećeš ništa na poslu, vjeruj, tako sam i ja misla, morala sam biti doma 16 mjeseci pa sam se odmah ušaltala u par dana. Propustiti možeš jedino svakidašnje promjene na prekrasnom stvorenju zvanom bebica :love:

No, ljudi su različiti... 8-)8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja bi se svima zahvalila na svijetima. ja sam dobila pravo koristenja starog godisnjeg odmora jer se na mene odnose odredbe iz kolektivnog ugovora. za sve one majke koje nisu imale to pravo jako mi je zao, to je vrlo nepravedno i trebalo bi se stvarno nesto poduzeti po tom pitanju. godisnji odmor je zakonsko pravo svakoga tko je u radnom odnosu, a porodiljni nije prekid radnog odnosa. a buduci da je ovo drzava kojoj je u interesu povecanje stope nataliteta mislim da bi i osim djeljenja promotivnih cd-a "preve tri su najvaznije" trebalo jos puno toga napraviti za zastitu majki. a gospodi koja bi radila s trbuhom do zuba jer najpametnije da i nema djecu.

svima jos jednom puno hvala na svijetima.

topli pozdrav,

jedna sretna mama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravnici bez iskustva ili oni koji zakone tumaće subjektivno, molim ne savjetujte ljude i ne podcjenjujete etiku struke. Ova mlada majka ima pravo na godisnji kako je opisano!!! Porodiljni nema veze sa 6 mjeseci rada u godini, to je uvjet za stjecanje godišnjeg, a kad ga već jednom stekne i ne iskoristi ga zbog porodiljnog, bolesti (ili vojnog roka za muškarce) ima ga pravo koristiti!!!

Jer upravo o tome se radi, porodiljni i bolovanje su prava iz radnog odnosa, vi nemozete utjecati na to kada cete na bolovanje ili na porodiljni kad vam se desi trudnoca. A mozda niste mogli koristiti godisnji jer ste bili potrebni poslodavcu. Zato vam godisnji zbog ovih razloga NIKAD ne propada!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitajte dobro članak 47. ZOR-a jer se isti odnosi na sve one koji svojim općim aktima pravo na prenošenje godišnjeg ne reguliraju drugačije (kao što to čini Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike).

6 mjeseci rada u godini koja prethodi povratku na rad je uvjet za prijenos godišnjeg odmora u iduću godinu, a ne uvjet za stjecanje prava na godišnji odmor.

Samo član posade broda, radnik na radu u inozemstvu ili radnik koji je bio u vojnoj službi može g.o. koristiti u cijelosti u slijedećoj kalendarskoj godini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija