Jump to content

56 g.


anonimno

Preporučene objave

Poštovani sudionici ovog foruma.Ovo pišem u ime svoga oca koji je bio sudionik Domovinskog rata kratko vrijeme ( 1. mjesec i nešto ),a razlog toga je bila bolest, naime po uključenju u HV pozlilo mu je (problemi sa srcem ), te je završio kod doktora gdje mu je utvrđena nesposobnost za vojsku. Radnog staža ima oko 17. god ,pošto je već godinama na birou.Prije 3.g imao je pravo na opskrbninu, a kad je dobio poziv za ponovno produženje odustao je zbog birokracije i poniženja koja je tamo doživio.Posjeduje svu dokumentaciju iz tog vremena. Starosti je 56.g. Kako i kojim putem bi mogao ostvariti mirovinu. Molio bih Vaše savjete !

(ako može malo preciznije jer se i ja u ovome svemu teže snalazim )

UNAPRIJED ZAHVALJUJEM !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak neka se obrati svom liječniku koji bi trebao nešto znati o postupku procjene preostale radne sposobnosti. Ako ga liječnik uputi na navedenu procjenu, onda će vještak HZMO-a utvrditi da li postoji nesposobnost za rad, kojeg stupnja (profesionalna ili opća) i koliko je uvjetovana sudjelovanje u DR. Znači sve je u njegovim rukama, odnosno u medicinskoj dokumentaciji kojom tvoj otac raspolaže.

Nije mi baš najjasniji onaj dio o opskrbnini. Zbog godina (sada 56, prije 3 godine 53) nije morao ići na procjenu sposobnosti za rad kod liječničkog povjerenstva, jer se smatra da je trajno nesposoban (ovo vrijedi samo za opskrbninu!). Dakle, ako mu je opskrbnina bila terminirana to znači da je on ili netko od vas iz njegova kućanstva imao prihod zbog kojeg mu opskrbnina nije bila određena trajno i u punom iznosu, već je bila umanjena i priznata samo do konca tekuće godine.

Što se tiče birokracije, ona je svima zamorna, ali za opskrbninu treba prilično dokaza - i to uvijek istih - tako da se mogu prikupljati i 2-3 mjeseca prije isteka terminacije, a ne čekati sve zadnji tren.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bio je HB, obolio je i treba utvrditi da li postoji preostala radna sposobnost. Sve ovisi o medicinskoj dokumentaciji i nalazu i mišljenju medicinskog vještaka. Dužina vremena koje je proveo u DR svakako će biti jedan od parametara koji će vještak uzeti u obzir prilikom ocjene da li su oboljenja koje ima posljedice rata ili nisu. Ali, da ne nagađamo, ako smatra da nije sposban za rad, treba pokrenuti postupak za procjenu preostale radne sposobnosti, pa neka medicinska struka kaže svoje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija