Jump to content

darovni ugovor


realPretender

Preporučene objave

kako darovni ugovor formulirati? upste tako moguce?

 

Roditelji posjeduju kucu na 4 kata.

Misle pokloniti svakom sinu (3 sina) po kat a zadrzati prizemlje.

Jedan od sinova je stranac,njemac .

Objekat nakon darivanja treba voditi kao stambenu zgradu gdje svako ima

svoju etazu. svi zajednicki troskovi kao odrzavanje centralnog grijanja,

porez, itd. dijele se na osnovi velicine stambenog prostora.

Nakon smrti roditelja prizemlje prelazi u vlasnistvo svakog sina sa 1/3.

 

jeli moguce to sve rijesiti preko darovnog ugovora?

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Da li se na na darovni ugovor plaća porez na PPDS, na darovanje kuće? Da li je istina da ako baka daruje kuću meni kao unuci i mom dečku s kojim nisam vjenčana, da on mora platiti porez na svoj dio? Odnosno da li bi se to izbjeglo da da smo vjenčani i imamo zajedničko prezime?

 

Molim odgovor ako ste upoznati s time i unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema čl. 13. Zakona o porezu na promet nekretnina vi kao unuka niste u obvezi platiti porez na kuću koju će vam darovati vaša baka.

Dovoljno je napraviti darovni ugovor u kojem vam baka daruje kuću.

S tim ugovorom otići u PU prijaviti promet nekretnine, tražiti oslobođenje sukladno navedenom članku zakona.

Službenik u PU će vam kazati koju sve dokumentaciju trebate priložiti za oslobođenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje je bilo, može li se sve to riješiti preko darovnog ugovora. Odgovor jr: Ako je darodavac vlasnik stvari koju žćeli pokloniti, on to može uraditi kad hoće i komu hoće. Ako su daroprimci prvi dasljedni red, onda daroprimci moraju sačiniti sporazum da se slažu sa daroanim djelovima, jer se nakon smrti darodavca svaki poklon vraća u nasljednu masu i dijeli u ostavinskoj raspravi. Bez obzira što neto od djece može darovanjem ostati bez ičega (jer mu nije ništa darovano) on ima pravo na nužni dio. Sve to piše u Zakonu o naslčjeđivanju, kao i u ZOO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To znači da ako sklopljen darovni ugovor, nužni nasljednici imaju pravo tražiti povrat darova u ostavinu radi nadopune njihovog nužnog dijela.A ako je sklopljen ug.o ustupu i ..., sve ono što je ustupljeno tim ugovorom ne ulazi pri izračunu nužnog dijela, jer su se njime potomci (poželjno i bračni drug) suglasili i odrekli prava da traže uračunavanje ustupljenog u nužni dio.Naravno potrebna je ugovorna suglasnost svih potomaka, inače dotični ugovor neće biti sklopljen.Eventualno bi mogao onda nastati ug.o darovanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

U suvlasničkoj zajednici ima nas troje. Jedan od nas je svoj dio darovnim ugovorom dodijelio svome sinu da stekne pravo vlasništva na taj dio. Ja, kao jedan od suvlasnika, o tome nisam bio obavješten. Sada kada ja tražim vlasnički list za svoj dio zajednice (nasljedstvo po mome ocu) u tome sam onemogućen, kao i u tome da i ja onda mogu svoj dio nekome darovati kao što je već darovao drugi suvlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali se mogu uplesti u temu otac i majka su 1979 poklonili bratu pola kuće na način da su etažirali,brat pogiba,mama umire od tuge ja se odričem u korist oca maminog djela,tata poklanja sve unucima svi taje darovni ugovor sve do unazad tri godine kada se knjiže na jedan i drugi poklonjeni dio,ja ne dobivam ništa,trnutno otac uz moju pomoć pokušava srušiti darovni ugovor su ga strpali u Vrapče i knjižili se,županijski sud poništava uknjižbu na jednom darovanim djelom i vrača u početno stanje otac ima 88 god dal se mogu upetljati i rušiti jedan od ugovora ili oba zbog povrede nužnog djela,trenutno otac vodi postupak poništenja darovnog ugovora nad svojim djelom naravno uz moje financiranje ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija