Jump to content

Legalizacija objekta


anonimno

Preporučene objave

Molim za pomoć

 

Na parceli u mojem vlasništvu postojao je stambeni objekat od 1949. godine. Sredinom 80-tih moji roditelji (sada pokojni) podnijeli su zahtjev za dobivanje građevinskih uvjeta i građevinske dozvole radi adaptacije i proširenja objekta (dogradnja). Međutim, jedino uspjevaju dobiti građevinske uvjete za adaptaciju i dogradnju, ali ne i gr. dozvolu, uz obrazloženje da se ista ne može ishoditi jer nisu doneseni (tadašnji) GUP i/ili PUP (ili kako se to već onda zvalo). Također su ih u Općini uvjerili da im je to dovoljno i da neće imati problema sa inspekcijom jer su i drugi tada gradili na isti način.

Nakon što su započeli radovi - kako to već kod nas biva - susjed ih prijavljuje i dolazi inspekcija. Inspektor je zaključio da imaju urednu dokumentaciju i dozvolio je nastavak radova.

Adaptacija i proširenje kuće su završeni 1988. godine, a nakon smrti mojih roditelja ja nasljeđujem tu nekretninu.

Napominjem da je kuća "uplanjena" i da se u izvatku iz ZK navodi da je "objekt bez uporabne dozvole".

S obzirom da namjeravam prodati tu kuću (živim u drugom gradu kao podstanar), molim nekog koji poznaje ovu materiju da mi objasni:

- može li se po važećim propisima provesti postupak legalizacije navedenog objekta,

- ukoliko može, kod koga se pokreće takav postupak te koliko otpriilke traje i košta sva ta procedura?

Još da napomenem da je objekt veličine cca 110 m kv (prizemlje + kat), odnosno 55 m kv. tlocrtne površine, te da se nalazi na parceli od 120 m kv. (pretpostavljam da sada ne bih mogao dobiti dozvolu zbog odnosa površine objekta i površine parcele).

Stari objekt je bio uredno zabilježen u katasarskim planovima i ZK, registrirani smo kao korisnici komunalnih usluga (struja, voda) na tom objektu još od 1950. godine. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Legalizacija objekta kao pojam pozitivni propisi ne poznaju. Građevinske dozvole mogu se ishoditi retroaktivno, s time da je investitor dužan platiti posebnu upravnu pristojbu u iznosu komunalnog doprinosa pomnoženog s koeficijentom 0,5, kao svojevrsnu kaznu za gradnju započetu prije izdavanja dozvole. Postupak se pokreće pri Službi za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove, u Uredu državne uprave u Vašoj županiji. Procedura je prilično dugotrajna (iz iskustva ovoreći, 6 mjeseci do godine dana), a i skupa. Naime, same upravne pristojbe iznose cca 1000 kn, ali tu su još troškovi izrade projekta, komunalnog i vodnog doprinosa, te prije spomenute kazne. Savjetujem Vam da se u nadležnom Uredu prvo raspitate je li po prostornoplanskoj dokumentaciji moguće dobiti potrebne dozvole, a ukoliko nije, samo napomena da uris zgrade u katastar, gruntovnicu i ostalo ne govori ništa o legalnosti objekta... :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljuje na iscrpnom odgovoru.

Inače, GUP i PUP su tek nedavno doneseni, tako da je cijela ulica izgrađena bez ikakvih dozvola (osim, barem u našem slučaju, dobijanja građevinskih uvjeta - što ne znači ništa). Kuća se nalazi u prostoru predviđenom za stambenu izgradnju. Ono što me zbunjuje u cijeloj toj priči jest % izgrađenosti parcele. Naime, u vrijeme adaptacije & dogradnje kuće vrijedila su druga pravila po tom pitanju, a po današnjim ne bih mogao dobiti dozvolu upravo zbog navedenog % izgrađenosti zemljišta. Ponovit ću, iako mi to puno ne pomaže, da su moji roditelji namjeravali ishoditi dozvolu, ali zbog tadašnjih uvjeta (dugogodišnje nedonošenje navedenih urbanističkih planova) to nisu uspjeli, pa je sada prilično glupo da zbog nečije lijenosti trebamo mi plaćati kaznu (BTW, na izdavanje spomenutih građevinskih uvjeta čekali su 2,5 godine !!!).

Svejedno, puno hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo je zato bitno uključivati se u javnu raspravu dok je plan u donošenju. Naime,tada se može urgirati da se ono što je već izvedeno uklopi u plan i retroaktivno ishode potrebne dozvole. Iako mi je čudno, s obzirom da kažete da se radi o cijeloj ulici, da izrađivač plana nije uzeo u obzir zatečeno stanje. Ne znam kako to sve na terenu izgleda, no imate li možda mogućnost dokupiti dio zemljišta pa da na taj način zadovoljite predviđeni postotak izgrađenosti? :idea:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Državnoj geodetskoj upravi mogu Vam izdati uvjerenje da je kuća sagrađena prije 15. veljače 1968., ali uz taj podatak napišu Vam i kolika je površina objekta bila kada su vršena fotogrametrijska snimanja, a u Rijeci i na kopiji katastarskog plana točno označe što je izgrađeno do tog datuma,a što kasnije. Dakle, to Vam jedino znači da je dio objekta koji je izgrađen do gore navedenog datuma legalan, a na sve nakon toga nema utjecaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija