Jump to content

HZZO-neplaćeni računi


anonimno

Preporučene objave

HZZO mi je poslao obavijest o dugovanju (200-njak kuna) za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja i pripadajućih kamata od prije tri godine i tri mjeseca. Napomenuli su da zanemarim dugovanje ako posjedujem uplatnice te da mi je polica prestala važiti 7.11.2003. ( iako sam ja svo to vrijeme korisnik dopunskog osiguranja). Imaju li pravo prvu obavijest o dugovanju ( za koje ja više doista ne znam jesam li ga učinila) poslati nakon tako dugo vremena?

Zahvaljujem na svakom savjetu.

Ema

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo bas sam i ja danas dobila za baku obavijest o neplaćenoj rti dopunskog zdravstvenog osiguranja...

Posto uvijek cuvamo uplatnice, pronasla sam da smo sve uplatiti, i lijepo im se javila...

Najprije sam razgovarala sa nekom zenskom koja je u racunalu uspjela pronaci da smo mi to ipak uplatili, ali nije mi mogla odgovoriti zasto mi salju vec 2. puta obavijest da nismo uplatiti...

Prvi puta su nam poslali 2004. godine, tada sam isto zvala i rjesavala situaciju, i kao onda je bilo sve rijeseno, da bi se oni sada ponovno sjetili mi poslati novu obavijest sa zateznim kamatama i prijetnjom sa ovrhom.

Zatim sam dobila sefa, koji je neki arogantni tip sa nastupom: "a kaj vam ja mogu gospodjo"...

Zanima me sto uciniti, zaprijetila sam im tuzbom, a meni tip ovrhom, pa sto sada...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto da malo razjasnimo situaciju oko toga. U 90% slučajeva koje navodite (da ste platili, pa ste dobili opomenu, pa ste tamo odnijeli uplatnice, pa se to razjasnilo) radi se o tome što prilikom plaćanja po uplatnicama na šalteru, banke, fine ili pošte službenik koji ukucava uplatu pogriješi kod poziva na broj, pa se ta vaša uplata ne proknjiži na policu na koju spada, već se proknjiži tamo gdje je i izvršena, nigdje. Stoga nije na odmet ne samo za dopunsko već za sve što plaćamo (struja, voda, plin...) čuvati uplatnice i barem jednom na godinu provjeriti da li je onaj kojem plaćamo primio uplatu. To je za one koji plaćaju i imaju dokaz o plaćanju. A oni koji ne plaćaju jer misle da to ne moraju raditi, postoji prisilna naplata, dokazivanje, ovršavanje......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo pridruzujem se pitanju buduci da imam slican slucaj. Dobila sam opomenu kojom HZZO trazi da u roku od 8 dana platim 24 kn inace ce me sudski tuziti. Sve rate sam platila, a osim toga rata je bila nekakvih 80tak kuna, dakle ne moze se raditi o tome. Razdoblje iz kojeg je navodno dugovanje je 2003. godina. Uglavnom cuvam uplatnice, ali 4 godine je ipak previse pa me uistinu zanima kad nastupa zastara za ovakva potrazivanja?!? Mislim ako se od potrosaca zahtjeva da cuvaju racune, zar se ne bi trebalo i od raznoraznih sluzbi ocekivati da dugovanja potrazuju po isteku nekakve poslovne godine. Ili je to normalno da oni uvid u poslovne knjige cine jednom u pet godina???

Opomena je stigla cak na adresu na kojoj niti ne stanujem vec godinu i pol, citav postupak mi se cini uzasno bezobrazan i samo iz tog razloga razmisljam ne platiti jer mi sama cifra i ne znaci puno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Evo pridruzujem se pitanju buduci da imam slican slucaj. Dobila sam opomenu kojom HZZO trazi da u roku od 8 dana platim 24 kn inace ce me sudski tuziti. Sve rate sam platila, a osim toga rata je bila nekakvih 80tak kuna, dakle ne moze se raditi o tome. .

 

to su kamate ...

za one rate (80tak kuna) koje nisu plaćene u roku naznačenom za dospijeće, pa se mislite..prestrašno..to je država, utjeruje dugove i nije joj problem ići i u ovrhu za 24 kune..i to niste jedini kojima rade..

a oslobođeni su sudske pristojbe, pa mogu što hoće..i tako zatrpaju sudove sa tim glupim iznosima i sve na kraju platimo i vi i ja..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Evo i meni se danas ista stvar dogodila. Otplaćujem stan od MORH-a i danas mi stigne dopis kako im fale dvije rate iz 2001 godine :-? i dvije iz 2005. godine. Sve su rate uredno plaćene.

Mislim, dajte molim vas, zar oni ne rade proračun svake godine, zar ne provjeravaju takve stvari kad se imaju obraza javiti nakon 6 i nakon 2 godine?

 

Zato i ja molim da netko od pravnika podijeli s nama informaciju nakon koliko nastupa zastara potraživanja.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

Stoga nije na odmet ne samo za dopunsko već za sve što plaćamo (struja, voda, plin...) čuvati uplatnice i barem jednom na godinu provjeriti da li je onaj kojem plaćamo primio uplatu.

Rubens, svi oni imaju ljude koji su plaćeni (neki i predobro) da rade taj posao, tako da se ne slažem s tim da mi trebamo provjeravati. Sebi s tim ništa nećemo olakšati. Račune zbog njihove šlampavosti jednostavno treba čuvati. Ja čuvam račune, sreća pa imam i one od 2001. godine.

Takvi njihovi potezi me ljute, pitam se da li bi im i te račune trebalo pokazati ili čekati poziv na sud i tamo ih predočiti. Kad se naplaćaju sudskih troškova možda postanu ozbiljniji i nauče bolje raditi svoj posao. :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad Marduk zna sve, da ti kažem da je šlampav onaj koji ukucava poziv na broj u pošti ili banci, a ne djelatnik HZZo jer on nema veze s knjiženjem uplata - ono je automatsko preko magnetskog medija iz financijskih institucija gdje stranke plaćaju.

 

A što se tiče plaće - djelatnik na šalteru ima 3800 kn i to baš nije neka lova kad svi misle da sve znaju i vrijeđaju službenika.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Kad Marduk zna sve, da ti kažem da je šlampav onaj koji ukucava poziv na broj u pošti ili banci, a ne djelatnik HZZo jer on nema veze s knjiženjem uplata - ono je automatsko preko magnetskog medija iz financijskih institucija gdje stranke plaćaju.

 

A što se tiče plaće - djelatnik na šalteru ima 3800 kn i to baš nije neka lova kad svi misle da sve znaju i vrijeđaju službenika.

U pravu si, ukoliko je greška u pozivu na broj.To bi mogao biti razlog nepostojanja evidencije. Ali u mom slučaju se (nije HZZO ali nema veze) radi o uplatnicama iz 2001. godine.

Jeli poziv na broj kriv što oni preko 5 godina ne vide kako im fale dvije uplatnice?

U istom dopisu dobivam pitanje i za 2 uplatnice iz 2005. godine.

Prijatelju, za 2 uplatnice su otkrili nakon 5,5 godina a za druge 2 nakon 2,5 godina.

Sad ja tebe pitam kakve veze ima poziv na broj sa takvim vođenjem evidencije? Te uplatnice su mogle biti i neuplaćene.

Kužiš sad o čemu pričam? ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MARDUK, da ti objasnim ukratko:

1. dopunsko osiguranje postoji od lipnja 2002. godine, pa sukladno tome nisi mogao dobiti uplatnicu za dug iz 2001. godine.

2. što se tiče poziva na broj, on se štampa i generira automatski, tako da uvažene stranke koje prepisuju originalne uplatnice na svoje uplatnice mogu krivo prepisati i kad dođu uplatiti, onaj tko ukucava ukuca krivi broj i od uplate ni u.

3. Nisi ni morao uplatiti, pa sad fantaziraš o zastari i šlampavosti HZZO-a.

4. Umjesto što držiš predavanja, otiđi u HZZO riješiti problem.

5. Zastara nije sigurno.

6. Ako su uplatnice za 2001. g. radi se o osnovnom a ne dopunskom osiguranju.

7. Kužiš sad ti??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

MARDUK, da ti objasnim ukratko:

...

1. Pročitaj moj post. Napisao sam da se ne radi o HZZO-u.

 

2. Slažem se. Provjerio sam u FINI, našli su sve podatke o toj uplati i nije bilo greške niti u pozivu na broj, niti u žiro računu. Prepisivao nisam, uplatio sam originalnu uplatnicu a službenik FINA-e je dobro ukucao sve podatke.

 

3. Ponovo, nije riječ o HZZO-u. Morao sam uplatiti i uplatio sam.

Ako nije šlampavost primatelja uplate, onda čija je greška što isti preko 5 godina ne zna kako mu fali evidencija o uplatnicama?

 

4. Dobar savjet. Problem je riješen mada nije riječ o HZZO-u

 

5. Koji post iznad sam stavio link - Zastara potraživanja, pa vidi.

 

6. Ponavljam, ne radi se o HZZO-u, zašto ne čitaš post na koji odgovaraš?

 

7. Kužim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sorry Marduk, ja sam stvarno mislila da se radi o HZZO. Moja greška.

 

Još nešto da ti objasnim u svezi uplata (recimo da radim na sličnim poslovima). I ja sam imala stranku s originalnom uplatnicom uplaćenoj na FINI, i kad sam išla u podatke, tj. analitičku karticu, stranci je umjesto iznosa napisanog na originalnoj uplatnici bio uplaćen sasvim drugi iznos, a ta je uplatnica bila ovjerena od službenika FINE, pa tek kad sam izlistala analitiku, i stranka tu karticu odnijela u FINU, službenik je svojim novcem uplatio razliku i priznao grešku. Znači traži od tijela kojem duguješ da ti izlista analitiku i neka na taj datum traže uplatu. U tijelima drž.uprave ima puno nejasnih kartica (nerasknjiženih uplata) - negdje ta tvoja uplata leži, a nije povezana s tvojim podacima.

 

OK?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma sve u redu Anonimko.

Imao sam sličan slučaj i sam, baš sa HZZO-om, samo što su oni reagirali opomenom za par mjeseci. Radilo se o tome da je službenik FINA-e žigom ručno potvrdio uplatnicu (ostale su bile potvrđene na printer) a nije ju otkucao. S obzirom da znam točno koliko trebam platiti za račune siguran sam da ju je naplatio jer nisam primjetio razliku između mog zbroja i onoga što sam trebao uplatiti. Naravno, taj dan je morao imati višak u blagajni kojeg očito nije prijavio. Šefica mu je rekla što ga ide a moj račun je morao platiti.

Čak sam na trenutak pomislio kako pišeš o meni. :-D

 

Ali ovo o čemu ja ovjde pišem je sljedeće.

Neovisno u kome je greška, nevjerojatno i neozbiljno mi je da izdavatelj uplatnice preko 5 dugih godina nema pojma da mu fale uplate po tom računu. Kužiš? Neovisno o tome da li su uplatnice uplaćene pa je bila greška ili uopće nisu uplaćene.

Ako zaboravim nešto uplatiti, očekujem opomenu unutar barem 5 mjeseci. To me ljuti. Di ćeš mi se javljati nakon skoro 6 godina!? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, MARDUK, konačno smo se razumjeli! Moja stranka je bila žena, ali nije bila jedina koja je došla s istom reklamacijom. A tko zna, možda si i bio kod mene s nekom reklamacijom, he he :-)

 

A opomene se obično šalju kad se stanje saldira, ili krajem godine ili nekog obračunskog razdoblja.

 

Pozdrav iz Rijeke!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija