Jump to content

Lažno sam optužena za krađu, pomozite mi!!!


anonimno

Preporučene objave

Pronašla sam mobitel i nakon toga čekala sam mjesec da se netko javi da ga je izgubio. No međutim nitko se nije javio. I sada mi je nakon skoro godinu dana policija došla i rekla da koristim ukraden mobitel jer ga je vlasnik prijavio kao takvog. Ispričala sam im sve detalje, ali oni kažu da moraju svejedno podić optužnicu za krađu. Pošto se nikad nisam našla u toj situaciji ne znam šta mi je sad najpametnije za učiniti. Dali da angažiram odvjetnika? Što se događa kada oštečena osoba tvrdi da mu je mobitel ukraden, a osumljičena da ga je pronašla i tko snosi troškove suda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pred koji tjedan i ja sam pronašao mobitel, na cesti. Netko ga je izgubio. Al eto nisam ga stavio u džep, već sam ga odmah predao policiji. Tak da me nitko ne može optužiti za krađu, a možda se i javi vlasnik.

 

Mislim da si pogriješila, jer kad pronađeš mobitel, ključeve od automobila ili nešto slično, onda ste to ne nosi doma na mjesec dana već se postupi na drugi način.

 

Eh sad, kako ćeš se izvući iz toga, sam Bog zna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to bi se trebalo po tvome zvati - kako?

 

po njenom se zove : "izvadicu originalni broj da me vlasnik ili netko tko ga poznaje ne moze naci i nastavit cu se koristiti uredjajem kao da je moj sve dok me ne uhvate, a kad me uhvate, reci cu da sam ga, u stvari, htjela vratiti"

 

a po kz-u se, slazem se, zove kradja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e dragi moji ja se ne slažem

 

ali ti osim sto se ne slazes, evidentno i nemas pojma jer smatras da je ona djecja "tko nadje - njegovo" jednako regulirana i kazenim zakonom.

 

ali ovu zgodnu teoriju, naravno, mozes iznijeti sucu koji ce ti presuditi i u obrazlozenju se osvrnuti i na nju, kao dio tvoje obrane.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očekivala sam pozitivniju reakciju, a sad sam još više zbunjena. Jer ja sam ga stvarno našla (nemam stvarno razloga tu lagat), a ovo da bi ga svi predali to mi je malo čudno. Čini mi se kao da vi živite u nekakvom idealnom svijetu koji nije ni sličan mome realnom. Jer ja imam osječaj da bi skoro svako postupio kao i ja. Mene sad samo zanima što bi mi bilo sad kad se sve već dogodilo kako se dogodilo napravit i koja mi može biti najgora kazna za eventualnu optužbu? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uzeti odvjetnika koji ce pokusati sve prikazati kao k.d. utaje, ako i u kojem slucaju do istog zakljucka ne dodje i drz. odvjetnik, ovisno o svim podacima koji se budu nalazili u kaznenoj prijavi..

jer, postoji mogucnost i da se ovo podvede i pod kradju ali i pod utaju..trebali bi mi jos neki odgovori na pitanja, ali da ne gnjavimo vise nije bitno..

 

razlika je sto za kradju ide postupak po sluzbenoj duznosti, za utaju po privatnoj tuzbi..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da si ti htjela vratiti mobitel vlasniku onda bi nazvala nekog iz imenika i trazila od sugovornika da ti kaze ciji je mobitel.

Cekanje da se netko javi mi je malko sumnjivo. Sve ce se razjasniti ispisom poziva iz kojih ce se vidjeti da li si ti iskljucivala mobitel (dakle s ciljem da onemogucis drugog da uspostavi kontakt s tobom) ili je on bio cijelo vrijeme (ili bar vecinu vremena) ukljucen. Glede tvoje konstatacije kojom kritiziras nas "ideani svijet u kojem zivimo" aludirajuci na nase postenje, savjetujem ti da preispitas svoje moralne nazore jer da si ih ti ili tvoji roditelji presipitivali, do ovakve situacije ne bi doslo.

 

Ja sam takodjer bio zrtva "postenog nalaznika" i zavrsio je na policiji u roku 24 sata zbog svog "nejavljanja" na moje pozive.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki mobitel kad se uključi, bez obzira koja i čija je kartica u njemu se na mrežu logira pod svojim IMEI brojem. Taj broj se nalazi i na kutiji i garanciji svakog mobitela te je tako i vlasnik vjerojatno prijavio krađu svog mobitela s tim brojem. Operater može vrlo jednostavno povezati IMEI broj mobitela s brojem telefona kojim se logirao na mrežu. Tako je i pronađena ova poštena osoba...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam jednom izgubila mobitel, nije bio bog zna što, ali bio je novi. Ali nije mi palo na pamet da prijavim, mislim kako bi ga našli? Pod onim 15-eroznamenkastim brojem? Ali ona je taj mob. našla, gdje piše u zakonu dužnost da ga mora vratiti? Oprostite ne kužim se baš u kazneno, ne radim s tim, ali ona ga je NAŠLA, nije ga ukrala?!

Odakle sad kvalifikacija krađe? :-?

A o moralu nemojte, netko bi prijavio ali budimo realni većina ne bi. Ja se vratim i kad mi prodavačica ispegla karticu na manji iznos od potrošenog jer se zaribala a meni ju je žao, ali koliko je njih tako odgojeno, mislim u tom duhu?

A što s onim tko nađe zlatnu narukvicu , ili kameru ili....pa ju zadrži, ma gdje je tu k.d.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nedavno sam i sama pronasla vrlo dobar mobitel. Ni u jednom ga trenutku nisam pomislila zadrzati, a pritom nisam mislila na Kazneni zakon. Kopanjem po imeniku u mobitelu dosla sam do vlasnice mobitela te joj ga vratila. Cura je bila jako zahvalna i nagradila me kartom za super koncert. Međutim, najveca nagrada u svemu tom mi je bio osjecaj da napravih nesto dobro...a vi recite sto hocete..

Sto se djevojke koja je pokrenula ovu temu tice...nadam se da si naucila nesto iz svega toga

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gdje piše u zakonu dužnost da ga mora vratiti?

 

probat cu ti objasniti na nacin koji ces razumjeti...

 

za pocetak, u konkretnom problemu u kojem se nalazis, ostavi se (mozda) pogresnih pretpostavki o postupanju vecine u tzv. "realnom" svijetu, to ne znaci nista.

 

kad smo to rijesili, pokusaj shvatiti da predmetni, kazneni zakon, po kojme si/ces biti optuzena, u tvom slucaju (ma i u vecini ostalih izuzev par izuzetaka) ne propisuje kako moras, smijes ili mozes postupiti, on samo propisuje kako NE SMIJES postupiti....

 

prema tome "kradja", kada o njoj govori drzavni odvjetnik ili osteceni kao tuzitelj nije isti pojam kao kada ti u svakodnevnom zargonu govoris o "kradji" podrazumijevajuci da "sretni nalaznik" nije nista ukrao vec samo nesto nasao...

 

drugi put kada nesto nadjes, a znas da je isto vrijedno, pa prema tome nije odbaceno, odmah kontaktiraj 92 (njihov broj ti je kao 08000, ne naplacuje se ;-) ) i slijedi njihove upute...

 

to za ubuduce, a za ovo gdje si vec pogrijesila i sa cime imas problema - kd je nesporno i cisto kao suza. po mom, blize je kradji nego utaji, iako i utaja dolazi u obzir sto prvenstveno ovisi o disponiranju ostecenog sa otudjenom stvari, a na sto ti ne mozes utjecati.

 

na tvom mjestu, pazljivo bih procitao postove urednika - xsare jer ona uvijek zna sto i zasto govori i cije savjete bih ja osobno, bespogovorno slijedio.

 

isto tako, da se radi o meni, nadjem li se jos jednom u usporedivoj situaciji, postupio bih kao rubens.

 

a sto se sankcije tice, nadjes li se pred sudom, u zatvor sa 99%-tnom sigurnoscu neces, izgledan je jedan uvjetni zatvor sto uopce nije kazna vec samo mjera upozorenja cime ti sud porucuje da ti nisi losa osoba, ali si malo pogijesila, ali opet ne toliko da te treba kazniti vec samo opomenuti jer ce i takva opomena biti dovoljna da vise nikada ne ponovis isto...

 

ajd sretno i javi nam rezlutat.

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite ne kužim se baš u kazneno, ne radim s tim,

 

ova (korektna) izjava uglavnom objasnjava tvoje nesnalazenje u konkretnoj problematici...

 

mada, ne treba previse filozofirati, ono sto se nadje, a za sto se zna da je vrijedno i da nije odbaceno, valja svakako vratiti vlasniku ako je to moguce, a ako nije, o nalasku obavijestiti onu sluzbu koja je gradjaninu najdostupnija - policiju - koja ce dalje poduzeti sve sto je potrebno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Slučajno sam naletio na ovu temu i baš mi je zanimljiva.

 

Nisam znao da mogu pronaći mobitel po njegovom IMEI broju, tj. neovisno i ako lopov promjeni karticu! Vrlo zanimljivo.

 

Sada, da li se može policajce optužiti za nemar!? :-o

 

Naime i meni su ukrali mobitel, pokušao sam zvati svoj broj, ali je mobitel naravno bio isključen. Kada sam prijavio policajcima krađu, oni su mi rekli nešto u stilu, a tko će ti to naći, on će izvadit karticu i tako.

Dakle oni nisu bili upućeni da se uređaj može detektirati po IMEI broju i nisu ništa napravili!? Seljačine Pločanske.

 

A i drago mi je da su ovu uhvatili, napokon nešto pozitivno da netko radi svoj posao! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Pa pronašla sam ga u svojoj zgradi i zaključila da je od nekoga iz zgrade i da će staviti obavjest na oglasnu ploču da ga je izgubio. A za mene su saznali, iskreno neznam ni sama rečeno mi je da su otkrili da moj broj koristi taj mobitel. :-(

 

Malo ti je to klimavo. Mogla si ti napisati obavijest da je pronaden mobitel(bez ikakvih detalja kakav), a onaj tko ga je izgubio bi ti znao reci neke detalje poput modela, marke, broja, pin-a i ostalog. Ako si vec htjela ici tim putem. To je malo moralne prodike, jer da si ga htjela vratiti onda bi ga vratila, ali mi ovdje nismo da ti sudimo. Policija ne podize optuznicu, oni ce dostaviti prijavu drzavnom odvjetniku, a on ce odluciti sta ce napraviti. Ako on odbaci prijavu(sto je moguce jer se radi o utaji, a ne kradi, a vec su ti rekli da se za utaju sudi po privatnoj tuzbi, tako da od vlasnika mobitela ovisi sto ce napraviti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle oni nisu bili upućeni da se uređaj može detektirati po IMEI broju i nisu ništa napravili!? Seljačine Pločanske

 

Znaju policajci (krim-inspektori) da se pomoću IMEI broja nalaze mobiteli. To ipak nije posao običnih policajaca da vam kažu, već eventualno krim-inspektora. Posao "obični" policajaca je da zaprime prijavu. Mogu oni reći da je manja ili veća vjerojatnost da ćete naći mobitel, ali vas ne smiju odgovarati od toga da podnosite prijavu.

 

Ako smatrate da su vas oštetili svojim postupkom javite se Unutarnjoj kontroli MUP-a ili u Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću gdje će se slučaj razmotriti. Ni danas nije kasno pronaći mobitel, osim ako je bilo baš davno ili ste izgubili sve podatke o tom mobitelu ili broju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako:

Nedavno setajuci nabasah na mob koji je spadao u naj naj novije modele i bio dosta skuuup.

Uzeo sam ga i otisli u kafic, popili kavu pa nakon jedno 1/2 sata i vise javlja se vlasnik - nadjemo se i on ni hvala, nista nego: zuri mi se i bok: a ja pop...zdio i onda kazem : momak: trazim nagradu , mogao sam ga isto tako i baciti kroz prozor nego cekam tebe i gubim vrijeme.

i dobih 200 kuna.

Sta kazete na ovo?

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve sto ste spomenuli je odigrano po slovu zakona. Vi nasli, on na vas zahtjev (to mora postojati, a ne cekati da vlasnik ponudi!) dao 200 kuna. Dakle školski primjer vraćeno-nađeno-nagrađeno.

 

Sada bi mogao malo moralizirati jeste li vi trebali uzeti ( traziti ) nagradu, odnosno je li to mioralno, kao i je li moralno ne zahvaliti se i ponuditi nagradu, ali necu moralizirati....

 

 

 

 

.... kad već jesam :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,

zgrozilo me nonsalantno ponasanje momka koji se pojavio kao da je to najnormalnija stvar na svijetu da ja cekam kad ce se on pojaviti i vratiti mu njegovo. I jos u stilu kao ni nije njegov nego njegove cure koja ga je izgubila a on platio (?)

A stvarno je bio najnoviji model tek izasao iz tvornice i bio sam svjestan da vrijedi dosta. Nego nisam takav tip i ne privlaci me tudje. (bas sam rjetkost) :_) ali volim i zahvalnost za trud :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija