Jump to content

Porodni dopust, godišnji odmor i regres


anonimno

Preporučene objave

Treba vidjeti i kolektivni ugovor za Vašu javnu ustanovu, a članak 55 Zakona o radu, određuje da godišnji odmor koji nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je ste­čen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad. Svakako bi se trabali javiti svojem sindikalnom povjereniku.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Hvala na odgovoru!

U kolektivnom ugovoru ( KU zaposlenika u srednjim školama) nisam pronašla članak koji bi regulirao pravo na godišnji odmor nakon porodnog dopusta. Od nadležnih sam dobila odgovor da ne mogu koristiti godišnji odmor za ovu godinu jer do prosinca neću raditi, a ? porodni dopust se ne tretira kao radni odnos?.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po Zakonu o radu, kako je već navedeno, godišnji koji nije korišten zbog porodnog dopusta radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja, pod uvjetom da je radio najmanje 6 mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad. Također je u navedenom Zakonu određeno u čl. 68. ako je za stjecanje određenih prava iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom važno trajanje radnog odnosa, razdoblje porodnog dopusta smatrati će se radom u punom radnom vremenu. Kako onda nema pravo na godišnji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali ako u posebnoj odredbi stoji ako je za stjecanje određenih prava iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom važno prethodno trajanje radnog odnosa, vrijeme porodnog smatrati će se radom u punom radnom odnosu, onda žena ima i pravo na godišnji i pravo na prenošenje godišnjeg. Po mojem tumačenju ove odredbe gdje izričito stoji ako je za neko pravo (prenošenje godiš.) potrebno prethodno trajanje radnog odnosa (6. mj.) vrijeme porodnog smatra se radom u punom radnom odnosu, uvjet od 6. mjeseci rada je ispunjen.

 

Što vi ostali mislite? Slažete li se?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ne bih se složila s tobom, budući da odredba o godišnjem odmoru izričito kaže - mora se raditi 6 mjeseci u godini. No, tu se ionako radi o starom godišnjem tj. za prethodnu godinu.

Ukoliko gospođa počne raditi taman 31.12. ove godine, za ovu godinu ima pravo na godišnji odmor. I ima ga pravo iskoristiti do 30. lipnja slijedeće godine.

 

Međutim, nije mi jasno da li je gospođa pitala za novi ili stari godišnji.

 

Još jedna napomena:

Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike ne propisuje ovaj uvjet rada 6 mjeseci u godini. Prema tome, državna službenica koja se vrati raditi npr. u 2005. može koristiti godišnji za 2004. makar uopće nije radila.

Ovako kaže čl. 30 Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, pa predlažem da provjeri u KU za javne službenike (možda postoji ista odredba):

Članak 22.

Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora, koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen zbog bolesti ili porodnog dopusta odnosno zbog vojne vježbe ili drugog opravdanog razloga, službenik i namještenik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija