Jump to content

Samostalna uporabna cjelina


anonimno

Preporučene objave

Molim za vaša mišljenja o problemu ishođenja potvrde o toome da je određeni stan u zgradi samostalna uporabna cjelina. Inače zgrada je izgrađena prije 1968. godine, pa se smatra da ima grđevinsku dozvolu.

 

Zanima me koji su mi sve dokumenti potrebni. Posbno napominjem da je zahtjev za uknjižbu predan prije više godina no stan do danas nije upisan u knjigu položenih ugovora. Upis se čeka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

morate napraviti elaborat etažiranja, odnosno plan posebnih dijelova nekretnine. rade ga ovlašteni inženjeri građevine, arhitekture i geodezije, te sudski vještaci istih struka. na osnovi tog elaborata ured državne oprave donosi rješenje da je stan samostalna uporabna cjelina. rješenje i elaborat predaju se u gruntovnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oprostite, ali ovdje se ne radi o legalizaciji objekta, već o uknjižbi stana.

 

osim toga, za legalizaciju objekta sagrađenih prije '68 ne treba uporabna , a niti građ. dozvola. upisuju se u katastar i gruntovnicu bez ikakvog tereta, ali treba dokazati da su sagrađeni prije '68.

kako? - sudski vještaci, aero-foto snimci iz prije '68 ili sl.

 

pošto se ovdje spominje knjiga položenih ugovora, pretpostavljam da se radi isključivo o uknjižbi stana, čemu prethodi etažiranje. usput skrećem pažnju da se u slučaju etažiranja kuće koja je sagrađena prije '68, i koja je uredno provedena u katastru i gruntovnici, od srpnja 2006. ipak traži građevinska dozvola i ukoliko ne postoji stavlja se napomena da građ. dozvola ne postoji što svakako nije dobro. za brisanje jedne takve zabilježbe vjerojatno bi trebalo ovo šta prethodni gospodin navodi, ili već navedeno: sudski vještaci, geodetski snimci iz prije '68....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Kad je riječ o stanovima koji se upisuju u knjigu PU,za njih ne treba niti građevinska niti uporabna dozvola, a kamoli etažiranje, jer kad bi bilo potrebno etažiranje ne bi se upisivali u knjigu PU. Dovoljno je imati sve ugovore od prvog vlasnika pa do zadnjeg, te eventualno Potvrdu o amortizaciji ako je riječ o stanu na kojem je postojalo stanarsko pravo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas samo informaciju, ja također imam sličan slučaj.

Kuća je izgrađena prije 1968 godine, sada idemo u etažiranje, vanjski gabariti u odnosnu na prvobitno sagrađenu kuću se nisu mijenjali .

Koja je sada procedura da se ishodi građevinska, obzirom da se do sada smatralo da moja kuća ima građevinsku dozvolu?

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Imam vrlo sličan problem. Ured državne uprave odbija izdati suglasnost na elaborat etažiranja, ali ujedno ne donosi nikakvo rješenje o tome, osim usmeno. Tražili su potvrdu da je zgrada upisana u katastar prije stupanja na snagu novela ZoV. Kako nije bila upisana, proveli smo parcelaciju i sada je upisana, a usput smo pronašli i građevinsku dozvolu još iz 1962. koja je bila deponirana na sudu. Sve skupa je predano Uredu državne uprave koji i dalje traži potvrdu da je zgrada upisana u katastar prije 7/06. Zgrada je građena u potpunosti u skladu s tom dozvolom. Usput, da bi problem bio veći, sud nema formiranu knjigu položenih ugovora... Na postupak Ureda nije se moguće žaliti, jer nije niti donio rješenje o odbijanju. Kako dalje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija