Jump to content
Sign in to follow this  
Anonimno

Samostalna uporabna cjelina

Preporučene objave

Molim za vaša mišljenja o problemu ishođenja potvrde o toome da je određeni stan u zgradi samostalna uporabna cjelina. Inače zgrada je izgrađena prije 1968. godine, pa se smatra da ima grđevinsku dozvolu.

 

Zanima me koji su mi sve dokumenti potrebni. Posbno napominjem da je zahtjev za uknjižbu predan prije više godina no stan do danas nije upisan u knjigu položenih ugovora. Upis se čeka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

morate napraviti elaborat etažiranja, odnosno plan posebnih dijelova nekretnine. rade ga ovlašteni inženjeri građevine, arhitekture i geodezije, te sudski vještaci istih struka. na osnovi tog elaborata ured državne oprave donosi rješenje da je stan samostalna uporabna cjelina. rješenje i elaborat predaju se u gruntovnicu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ovaj gospodin vam je krivo rekao.

ne treba se etažirati jer se radi o objektima sagrađenim prije stupanja na snagu zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

da bi vaš objekt imao i uporabnu morate dostaviti projekt da se utvrdi da je u skladu s uvjetima u prostoru i onda dobivate i uporabnu

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

oprostite, ali ovdje se ne radi o legalizaciji objekta, već o uknjižbi stana.

 

osim toga, za legalizaciju objekta sagrađenih prije '68 ne treba uporabna , a niti građ. dozvola. upisuju se u katastar i gruntovnicu bez ikakvog tereta, ali treba dokazati da su sagrađeni prije '68.

kako? - sudski vještaci, aero-foto snimci iz prije '68 ili sl.

 

pošto se ovdje spominje knjiga položenih ugovora, pretpostavljam da se radi isključivo o uknjižbi stana, čemu prethodi etažiranje. usput skrećem pažnju da se u slučaju etažiranja kuće koja je sagrađena prije '68, i koja je uredno provedena u katastru i gruntovnici, od srpnja 2006. ipak traži građevinska dozvola i ukoliko ne postoji stavlja se napomena da građ. dozvola ne postoji što svakako nije dobro. za brisanje jedne takve zabilježbe vjerojatno bi trebalo ovo šta prethodni gospodin navodi, ili već navedeno: sudski vještaci, geodetski snimci iz prije '68....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kad je riječ o stanovima koji se upisuju u knjigu PU,za njih ne treba niti građevinska niti uporabna dozvola, a kamoli etažiranje, jer kad bi bilo potrebno etažiranje ne bi se upisivali u knjigu PU. Dovoljno je imati sve ugovore od prvog vlasnika pa do zadnjeg, te eventualno Potvrdu o amortizaciji ako je riječ o stanu na kojem je postojalo stanarsko pravo.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Molim Vas samo informaciju, ja također imam sličan slučaj.

Kuća je izgrađena prije 1968 godine, sada idemo u etažiranje, vanjski gabariti u odnosnu na prvobitno sagrađenu kuću se nisu mijenjali .

Koja je sada procedura da se ishodi građevinska, obzirom da se do sada smatralo da moja kuća ima građevinsku dozvolu?

 

 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imam vrlo sličan problem. Ured državne uprave odbija izdati suglasnost na elaborat etažiranja, ali ujedno ne donosi nikakvo rješenje o tome, osim usmeno. Tražili su potvrdu da je zgrada upisana u katastar prije stupanja na snagu novela ZoV. Kako nije bila upisana, proveli smo parcelaciju i sada je upisana, a usput smo pronašli i građevinsku dozvolu još iz 1962. koja je bila deponirana na sudu. Sve skupa je predano Uredu državne uprave koji i dalje traži potvrdu da je zgrada upisana u katastar prije 7/06. Zgrada je građena u potpunosti u skladu s tom dozvolom. Usput, da bi problem bio veći, sud nema formiranu knjigu položenih ugovora... Na postupak Ureda nije se moguće žaliti, jer nije niti donio rješenje o odbijanju. Kako dalje?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×