Jump to content

Porez na nasljeđenu nekretninu


anonimno

Preporučene objave

Nakon smrti moje tete (2006.) koja nije imala potomstva i bila je udovica, kuću smo naslijedili njena sestra (moja druga teta) i ja koji sam sin njenog rođenog brata(otac mi je umro 1971). Zanima me da li sam ja ili moja teta po nekom zakonskom osnovu oslobođeni plaćanja poreza na nekretninu prilikom nasljeđivanja (5% procjenjene vrijednosti)? Obje tetke su živjele u toj kući zadnjih nekoliko godina, živuća tetka nema drugih stambenih nekretnina u vlasništvu. Moj pok. otac je sudjelovao u izgradnji kuće materijalnim sredstvima i dobrima i živio u istoj početkom 60-tih godina. Ja također nemam stambenih nekretnina (nemam riješeno stambeno pitanje), a živim s majkom u jednosobnom stanu koji je njeno vlasnišvo i nezaposlen sam. Molim savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vam je to prva nekretnina u vlasništu ne plaćate porez sukladno Zakonu o porezu nekretnina čl. 11. Pročitajte članak pa ćete sukladno navedenom utvrditi da li možda ta nekretnina ima višak kvadrata koje morate platiti jer ako ste samac imate pravo na oslobođenje 49 m2 a na ostatak se plaća porez. To isto vrijedi i za vašu tetu. Ako do sada nema nikakvu nekretninu u svom vlasništvu ima pravo na oslobođenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Miuslim da bi teta, sestra ostaviteljice, imala pravo na oslobođenje temeljem članka 13. toč.3, obzirom da je živjela sa ostaviteljicom u vrijeme smrti. Dakle, neovisno o kvadraturi dijela koji nasljeđuje, trebala bi biti potpuno oslobođena. A za Vas vrijedi što je već gore napisala ani2.

Prilikom prijave poreza trebate priložiti sve isprave kojima dokazujete činjenice koje dovode do oslobođenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle moja tetka po Čl.13. toč. 3. trebala bi biti oslobođena poreza. To mi je jasno sada, međutim i dalje mi nije jasno kako ja mogu biti oslobođen dijela (ili u cijelosti) plaćanja poreza na naslijeđenu nekretninu.

Jasan mi je članak 4. toč. 1. i 2, ali me zanima po kojoj točki čl. 11 (Opća oslobođenja) bih mogao biti oslobođen plaćanja poreza?

Čitam Zakon o porezu na promet nekretnina od 26. lipnja 1997. Ima li možda nekakva Izmjena i dopuna?

 

Hvala još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija