Jump to content

Privremeni boravak


anonimno

Preporučene objave

  • 3 tjedna kasnije...

Ulazna viza se izdaje za jedan ili više ulazaka u Rh u nadležnom Veleposlanstvu RH u inozemstvu. Ako namjeravate živjeti u RH, odnosno namjerava boraviti duže od 90 dana tada je najpametnije da podnesete zahtjev za privremeni boravak temeljem vanbračne zajednice u Veleposlanstvu RH. Naime sa ulaznom vizom stranac može boraviti samo do roka na koji je ta viza izdana i ne može se produžavati kao što je to bio slučaj prije u starom zakonu.

 

Ako dođe temeljem ulazne vize ne može podnijeti zahtjev za privremeni boravak u policijskoj postaji jer je tako zakonom propisano da stranci kojima je za ulazak potrebna viza zahtjev za izdavanje privremenog boravka podnose u veleposlanstvu (konzulatu) RH u inozemstvu.

 

To bi vam predstavljalo izgledalo ovako pribavljanje ulazne vize, turistički dolazak, ponovni odlazak u Veleposlanstvo, podnošenje zahtjeva za privremeni boravak, čekanje na ishod zahtjeva, dobivanje odobrenja, ponovni povratak u RH.

 

Možete se raspitati i u MUP-u, Upravnom odjelu, po mjestu prebivališta pa ćete dobiti popis koji vam treba i detaljnije upute.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Puno hvala na odgovoru. Na MUPU mi i nisu bili od ikakve pomoći zato i tražim druge načine. Mislite da je moguće da mu u hrv. ambasadi u njegovoj zemlji odobre privremeni boravak na temelju vanbračne zajednice?? Koliko sam ja shvatila mora biti neki čvršći temelj, da smo već vjenčani bilo bi puno vjerojatnije da mu odobre privremeni boravak.

Čula sam da je moguće da dođe ovdje s vizom od 3 mjeseca, da se vjenčamo i da traži dozvolu za privremeni boravak u veleposlanstvu RH u bilo kojoj zemlji, npr u veleposlanstvu RH u Bosni i Sloveniji. Još im se nisam obratila jer mi to također izgleda nemoguće, no tako mi je rekla osoba koja je navodno tim putem dobila dozvolu privremenog boravka u RH (naime u veleposlanstvu u Bosni).

Postoji li mogućnost da se obratim odvjetniku koji bi mi pronašao takvu ili sličnu "rupu" u zakonu ili kako da to nazovem. Pod koju odvjetničku praksu to spada?

Puno hvala na pomoći..o ovome mi ovisi buduća godina a možda i više. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče vanbračne zajednice morate imati dva punoljetna hrvatska građana koji će dati izjavu kod javnog bilježnika. Morate dokazati tzv. ostale razloge određene zakonom ili međunarodnim ugovorom. Više o dokazima pitajte u upravnom odjelu MUPa. Što se tiče veleposlanstava, ambasada i konzulata svi vam postupaju isto po istom zakonu, no oni imaju možda 20 zahtjeva za privremeni boravak u par mjeseci pa nisu toliko izverzirani .

 

Svaki brak ili vanbračna zajednica je slučaj za sebe i teško je pisati u globalu, no probat ću.

 

Vaš "vanbračni suprug" može doći u RH sa ulaznom vizom i boraviti do 3 mjeseca, ali tada mora napustiti RH. Ukoliko se namjeravate vjenčati predlažem vam da se prethodno raspitate u matičnom uredu što vam je sve potrebno iz njegove zemlje od dokumentacije.

 

Nemojte slučajno tražiti privremeni temeljem vanbračne, pa da on dođe temeljem ulazne vize u RH i da se u međuvremenu dok još zahjtev nije riješen vjenčate jer će vam zahtjev za privremeni temeljem vanbračne odbiti, a on će morati u konzulat podnijeti novi temeljem bračne i čekati na ishod jer se slijedećih 90 dana neće smjeti pojaviti u RH obzirom da je iskoristio boravak do 90 dana.

 

Nisam se u praksi još susrela sa slučajem da je neki od stranaca koji su ušli u RH na temelju ulazne vize npr iz Rusije, Ukrajine, Iraka i dr. nakon 90 dana podnio zahtjev za privremeni u konzulatu u BIH ili Sloveniji. Uvijek postoji prvi put. Zakon o strancima ne nalaže da to mora biti DKP u matičnoj zemlji. Raspitajte se najprije u našim diplomatskim predstavništvima u tim zemljama da li bi vam zaprimili zahjtev. Naime, problem je u tome što onima kojima treba ulazna viza za ulazak u RH u većini slučajeva treba i ulazna viza za Sloveniju, za BIH je vizni sustav malo tolerantniji no tu vam se razlikuje u koje predstavništvo odete. Dešava se često da oni ljude samo "otpile" po kratkom postupku, a vi se nemate kome žaliti.

Što se tiče odvjetničkih usluga u takvim slučajevima, pogotovo kad se zahtjevi podnose u našim diplomatsko konzularnim(DKP) uredima u inozemstvu uz svo dužno poštovanje njihovom radu jer moraju i oni živjeti, mislim da vam u tom dijelu njihova pomoć ne treba. Inače vam se sve svede na prepisku između MUP-a, DKP-a, odvjetnika i Vas. Računajte da pismu treba 7 dana da stigne na jednu adresu pa vam se to otegne u nedogled.

 

Odvjetnik će vam sigurno trebati u slučaju žalbi na rješenja, zaključe u upravnom postupku koje donosi MUP (u slučaju da niste sve dokumetne dostavili na vrijeme, a niste tražili produženje roka dostave, nisu ispunjeni svi uvjeti za privremeni boravak, npr. niste dokazali da osoba ima osiguran smještaj, novčana sredstva i dr.)

 

Sugeriram vam vi zajedno sa vašim vanbračnim suprugom odete u naše DKP predstavništvo u zemlji iz koje dolazi. Raspitajte se ujedno što vam sve treba za privremeni boravak. Podnesite zahtjev za ulaznu vizu. Ako namjerava izlaziti u neku od susjednih zemalja i ponovno se vraćati u RH tražite višekratnu ulaznu vizu i to obrazložite zašto vam treba. (npr odlazak u konzulat u BIH, posjet rodbini i dr.). U slučaju da to ne napravite ne bi mogao ponovno ući u RH. U zahtjevu obavezno navedite da on dolazi kod vas, točnu adresu gdje će boraviti, ali i neku kontakt osobu (npr.roditelje u RH i dr, sa njihovim brojevima telefona), jer će vam iz MUP-a obavljati provjeru, pa ako ste vi vani odnosno namjeravate se vratiti zajedno u RH i oni nemaju nekoga s kim će obaviti razgovor, dobit ćete negativan odgovor. Osobu koju budete naveli kao kontakt izvjestite o činjenicama vezanim uz dolazak vašeg vanbračnog supruga (kada dolazi, gdje će boraviti, tko će snositi troškove boravka, kada odlazi, gdje radi u matičnoj zemlji obiteljske prilike i dr.), tako da zna nešto reći o njemu. Na rješavanje zahtjeva za ulaznu vizu imaju pravo u roku od 30 dana no u praksi se rješava u 15-ak dana (osim kada blagdani padnu u tjednu tada se zna otegnut). Kada dobije tu vizu, on može ući u RH.

 

U roku od 12 sati od ulaska dužni ste prijaviti njegov boravak ili u MUP-u ili u turističkoj agenciji ili zajednici mjesta boravka. U RH može boraviti 90 dana.

 

U tom periodu se možete vjenčati no on mora izaći kako mu je navedeno u vizi. Ulazna viza se ne može produžavati (u starom zakonu se to moglo).

 

Kad se vrati nazat u matičnu zemlju ili u BIH ukoliko vam tamo budu htjeli zaprimiti zahtjev može podnijeti zahtjev za privremeni boravak temeljem spajanja obitelji.

 

No svakako u MUPu zatražite popis dokumentacije potrebne za privremeni boravak, jer u konačnici oni taj predmet rješavaju i o njemu odlučuju, a DKP je samo servis koji dokumentaciju prosljeđuje u RH odnosno uljepljuje odobrenje boravka u putovnicu.(često vam tamo zaborave na neki od potrebnih dokumenata pa MUP to traži i to se oteže mjesecima).

 

Svi dokumenti na stranom jeziku moraju biti prevedeni na hrvatski kod sudskog tumača.

 

Cijeli postupak vam iziskuje puno živaca, novaca i vremena, no morate se sa tim uhvatiti u koštac ukoliko ste se odlučili na taj korak.

 

Ako vas još nešto zanima slobodno napišite ako budem znala odgovorit ću vam, ako ne probat ću pronaći odgovor. Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo ne znam kako da vam zahvalim na pažnji i trudu koji ste mi posvetili u ovom pitanju! Ima još dobrih ljudi na ovom svijetu:) Puno ste mi pomogli i razjasnili neke stvari. Odlučila sam da ću nazvati sva naša predstavništva u Bosni i pitati za onu mogućnost da mu oni odobre privremeni, iako mi se to čini prenesigurno, čak i ako mi sad kažu da bi to učinili, tko zna da li bi stvarno dali odobrenje za par mjeseci. Još ću javiti što su mi rekli.

Mislim da je u biti najjednostavnije da ja opet odem u Kolumbiju (radi se o toj zemlji), da se vjenčamo i da on zatraži dozvolu za privremeni na osnovu braka sa mnom i da se skupa vratimo..Htjela sam da on dođe tu i ostane jer će se ovako sve opet razdužiti ali ipak mi se čini kao puno lakša opcija da ja odem tamo i da se tamo vjenčamo. Nadležna ambasada je u Brazilu, pretpostavljam da zahtjev za privremeni možemo i poslati a ne ići osobno tamo? Nevjerojatno je da sam ja već postavila neka pitanja toj ambasadi i nisu mi uopće odgovorili. Zato Vam još jednom puno zahvaljujem na trudu i ostavljam Vam moj mail da mi ostavite svoj kontakt ako se Vi u praksi bavite time, i ako će mi još trebati vaša pomoć u budućnosti, da vam se mogu javiti i platiti vam za usluge. micaleca@gmail.com

I na kraju, mislite li i Vi da je najlakša i najsigurnija opcija od svih da odem tamo i da se vjenčamo i on traži privremeni na osnovu braka? Velika velika velika vam hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da dokumente možete slati DHLom ili sličnom poštom, no preporučila bih vam da ipak odete direktno tamo jer osobni kontakt je osobni kontakt. Upoznat ćete nekoga od osoblja koji vam kasnije može biti od velike pomoći. Ostatak, ako nešto bude od dokumenata falilo vjerovatno ćete moći poslati poštom. O tome vam ne znam previše jer to spada u domenu Ministarstva vanjskih poslova. ( Na web stranici Ministarstva vanjskih poslova možete naći e-mail adresu našeg DKP-a u Brazilu koji zastupa interese Kolumbije.

 

Sjetila sam se da pogledate koliko traje putovnica, ako možete neka vaš budući suprug napravi novu, da ne bi morali u Kolumbijsku ambasadu potegnuti sve do Beča. Na stranici MVP-a imate i njihove brojeve telefona i e-mail adrese pa i sa njima možete kontaktirati, bolje neka to napravi budući suprug obzirom je on drž. Kolumbije, a i zbog jezika.

 

Isto tako vidite kod nas u Matičnom uredu što sve treba za upis činjenice braka kod nas jer ćete vjerovatno morati dobiti apostile pečat na neke od dokumenata. Dajte nekom od rodbine punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika da vam može nabavljati dokumente kod državnih tijela dok ste vi u Kolumbiji.

 

Drago mi je što mogu pomoći onima kojima je pomoć potrebna, a meni materija donekle poznata.

 

Javit ću vam se na mail.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potvrdili su mi u Bosni da je moguće da mu daju dozvolu za privremeni! Samo što će morati tražiti i vizu za ulazak u Bosnu iz Hrvatske, ali vjerujem da će mu je dati u bosanskoj ambasadi u Zagrebu. Sad mu šaljem pozivno pismo , da traži vizu, onu s mogućnošću više ulazaka u Hrvatsku. Jedini problem će biti ako će faliti nešto d dokumenata i vjenčanje se razduži i ne stignemo sve obavit u ta 3 mj. Nadam se da me neće zeznuti u Matičnom uredu i da će mi reći točno i precizno što treba za vjenčanje. Jedna gospođa koju znam isto se tako udavala za stranca, ali nsu joj rekli da treba potvrda da će njegova zemlja priznati taj brak, i dok je ta potvrda stigla, oni su izgubili vrijeme i on je morao izići iz zemlje. Tako da je ključ u tome da on donese ama baš sve što je potrebno sa sobom i toga se i bojim da će na kraju nešto faliti. Javim Vam daljnji tijek događaja ako će Vas zanimati:) Pozdrav! Javite mi se na mail molim Vas voljela bih se obratiti vama za bilo koje odvjetničke usluge u budućnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sorry što se nisam javljala no bila sam odsutna na seminaru. Što se tiče vize za BIH, nemojte vjerovati da će mu je dati nego se prethodno raspitajte da budete 100% sigurni. Ne želim vas obeshrabrivati no budite sigurni u činjenicu da će vam i unatoč tome što ćete se svugdje raspitati što vam treba, naići na još neki papir koji fali, jer je to jednostavno tako kod nas, a u susjednoj nam državi još i gore jer se radi o tri kantona, svaki sa svojim propisima. Matični ured vam ne bi trebao biti problem, jer su u pravilu OK, no pitajte sve ono što vam padne napamet. Nemojte se libiti, nema glupih pitanja, bolje pet puta pitati nego da vam kasnije nešto fali.

 

Želim da vam sve protekne u najboljem redu. Krenite korak po korak i zapisujte svugdje sve što vam kažu da bi moglo trebati.

 

Javit ću se čim se vratim sa seminara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet ste ljubazni kao i uvijek i svaki put mi date novu energiju, ovo sve me već jako umara jer mi se čini kao da na kraju neće uspjeti..ako ikad dođe do vjenčanja u HR, bit ćete počasni gost. U Matičnom uredu kod mene u Rijeci su mi sve super precizno objasnili, i isto jedna jako ljubazna za to nadležna gospođa mi je obećala izići u susret i požuriti vjenčanje. S tim neće biti problema No trebat ćemo i u Austriju u kolumbijski konzulat po dokumente za vjenčanje. Znači još i viza za Austriju. Toliko muke da mi dođe da jednostavno odem u Kolumbiju gdje vlada bezakonje hh.. U bosanskoj ambasadi su mi rekli da mu neće dati vizu u HR! nego da je nabavi već sada u Kolumbiji (tj Buenos Airesu). Kao da je lako sve to nabaviti i uskladiti. U slovenskoj ambasadi su mi pak rekli da bi mogao dobit vizu kod njih u Zagrebu. Zato sam rekla da vjerujem da bi mi je na kraju dali i u bosanskoj ako im dođemo osobno i sve objasnimo.Više ništa ne znam, puštam da malo odleži..Da imamo puno novaca to sve niti ne bi bilo tako teško ali ovako.. Sad razmišljam da li da on ipak traži onaj privremeni u hr. ambasadu od tamo iz Kolumbije, sa onim izjavama svjedoka da smo u vanbračnoj zajednici kako ste mi vi rekli; ili da pak dođe s tom tur. vizom pa ako nam uspije u Bosni ili SLoveniji, onda dobro, a ako ne- nije suđeno da on bude tu bar ne zasada. Javit ću Vam se i dalje jako mi znači što mi se javljate jer u borbi s birokracijom tako je lijepo naići na ljude koji mare. Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da ste naveli da ste iz Rijeke možda bi bilo dobro da odete u PU i tražite voditeljicu upravnog odjela obzirom da vam je predmet malo kompliciraniji pa sumnjam da bi vam obične djelatnice bile od prevelike pomoći, odnosno da najprije nazovete i zamolite je kada bi vas mogla primiti, pa da bar saznate što vam točno od njih treba i od kuda da krenete.

 

Što se tiče silnih viza za naše susjedne države, svaka država radi po svom propisu, za Austriju također morate ispipati da li bi vam je dali ovdje u Zagrebu.

 

Uvijek računajte da bi to u pravilu trebalo napraviti u najbližem VRH po mjestu stanovanja, znači u najbližoj Austrijskoj, Slovenskoj i Bosanskoj Ambasadi u Kolumbiji ili susjednim zemljama koje pokrivaju to područje.

 

Ja sam npr za vrijeme boravka u Kanadi htjela posjetiti SAD na jedan dan otići u tvornicu BOEINGA u okolici Seattlea, no u USA konzulatu u Vancouveru su me glatko odbili i rekli mi da sam vizu trebala tražiti prije odlaska iz RH odnosno u Zagrebu i nisam je dobila. Želja da vidim tvornicu aviona nije mi se ostvarila. To je samo jedan mali primjer kako rade DKP predstavništva stranih država i čime se povode. Da ne spominjem da sam kod sebe imala kompletnu dokumentaciju koju sam prilagala za kanadsku vizu, sve na engleskom i sa mnom je bila moja teta kod koje sam odsjela u Kanadi i koja je garantirala, ali ništa od toga.

 

Vidim da ste veliki borac i vi ćete sigurno u tome uspjeti. Nakon što uspijete možete napisati upute za druge koji budu bili u sličnoj situaciji, a vjerujte mi ima ih puno.

 

Još jednom odluka je na vama što ćete i kako napraviti, troškovi su ogromni i samo se gomilaju, taksa za ovo, pa taksa za ono, nešto za formular, telefon da i ne spominjem.

 

Prespavajte noć, sutra je novi dan možda dobijete još koju ideju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

ok sada chu vam ja ukratko objasniti tochno kako sva ta procedura ide...

 

ja sam upravo proshla kroz sve to i imala hrpetinu problema..

 

ovako: najpametnija stvar koju bi mogli napraviti je vjenchati se u RH unutar tih prvotnih 90 dana i to shto prije..

za vjenchanje u RH potrebni su mu :

rodni list koji nije stariji od 3 mjeseca..

potvrda o tome da je nevjenchan te da njegova drzhava prizjane brak U RH kao legalan brak

vazhecha putovnica sa vizom u njoj

 

e sada.. ako on dolazi iz drzhave za koju je potrebna potpuna legalizacija dokumenata tada on mora sve te appire koje je podignuo u svojoj drzhavi poshtambiljati u ministarstvu vanjskih poslova u svojoj drzhavi i zatim ih odnjeti u nashe ministarstvo vanjskih poslova u zagreb da ih takodjer poshtambiljaju...

to je jako jako bitno..

takodjer naravno svi ti papiri moraju biti prevedeni od strane profesionalnog prevodioca

 

kada dolazite kod matichara prijaviti brak morate imati prisutnog profesionalnog pevodioca tj. sudskog tumacha

 

 

e sad morate se paziti oko jedne stvari.. ako on trazhi obichnu turistichku vizu i s njom udje u RH i prijavi brak.. to se smatra kaznenim djelom prevare RH ... on prije nego shto uopche zatrazhi vizu mora u ambasadi napomenuti da je svrha putovanja vjenchanje u RH...

 

to je shto se tiche vjenchanja.... pochnite sa papirologijom odmah chim stigne u rh jer sve te procedure dugo traju a vi ste ogranicheni na samo tih 90 dana

 

dalje...

 

nakon shto prijavite brak i obavite vjenchanje.. on pri isteku svoje vize mora napustiti RH...

 

tada podnosi zahtjev az prvi privremeni boravak na temelju sklapanja obitelji u konzularnom uredu RH ...

 

za to che mu biti potrebni sljedechi dokumenti:

vjenchani list

potvrda o chistom kriminalnom dosjeu (nekazhnjavanju)

potvrdu da ima sredtsva za uzdrzhavanje u RH

(mozhete i vi ako ste zaposleni napisati izjavu da preuzimate svu financijsku odgovornost za njega a ako to uchinite morate prilozhiti i kopiju vasheg ugovora o radu)

 

kada napokon podnese zahtjev za privremeni boravak... morat che chekati....

shto se tiche mog sluchaja... zahtjev je podnesen prije 3 mjeseca i josh se cheka odluka, bez ikakvih povratnih informacija.. bez ikakvog roka.. tako da che vas to chekanje izluditi jer vam nitko nishta neche govoriti niti vam uopche priblizhno rechi koliko che to dugo trajati...

 

 

a da vam sad kazhem dodatnu stvar... po zakonu RH stranac koji dobije privremeni boravak na temelju spajanja obitelji nema pravo na radnu dozvolu u RH.... a da bi dobio to pravo.. nakon shto dodje u RH mora otichi u MUP i promijeniti svrhu boravka... dakle i nakon shto se to sve rijeshi josh vas cheka hrpa komplikacija sa poslom, zdravstevnim osiguranjem itd itd

 

puno puno puno novaca chete potroshiti na prevodjenje i shtambiljanje svih dokumenata .. na plachanje sudskog tumacha koji mora biti prisutan na vjenchanju i prijavi vjenchanja..

 

morate biti spremni da je ovo neopisivo emocionalno iscrpljujuche... i da che vas dovesti na rub zhivaca mali milijon puta

 

sretno u svakom sluchaju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 godina kasnije...

Poštovani, moja novovjenčana supruga je ruskinja. Odmah nakon vjenčanja otišli smo u PUZ- Petrinjska i podnijeli zahtjev za privremeni boravak, sve priteklo glat, predali sve papire i rečeno nam je da se telefonski javimo za 3 tjedna. Evo prošlo je već dva mjeseca i nema nikakvog odgovora. Rekli su da čekamo telefonski poziv, kako onda, tako i danas.

Prije mjesec dana bila je na informativnom razgovoru u PP Remetinac, sve proteklo glat i bez poteškoća. Moja supruga  govori hrvatski jezik gotovo savršeno u govoru i pismu, tako da ni tu nije smjelo biti problema.

Zakonski rok za odobrenje boravka je mjesec dana, tako piše na službenim stranicama MUP-a. Zabranili su telefonske pozive, ne smije ih se više ni zvati.

Viza joj vrijedi još 10 dana, nakon toga se neće moći vratiti natrag u Rusiju. Ovo mi je zvono na uzbunu, ne znam šta nam je dalje raditi. Otići ćemo direktno u MUP da se raspitamo gdje je zapelo, naravno ako nam budu htjeli reći. Neki dan se na fejsu pojavila jedna ruskinja koja već godinu dana čeka prijavu boravka, na temelju spajanja obitelji, pa nas je malo uhvatila panika. Ne znamo šta nam je  dalje činiti, vezane su nam ruke. Supruga je već obavila i neke razgovore za zaposlenje, ali bez odobrenja za boravak ne može ništa.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, sivko je napisao:

Slobodno boravi u RH bez obzira na važenje vize dok joj ne odobre ili ne odobre boravak tj.do dobivanja rješenja.

 

Bit će tu bez problema dok ne dobije rješenje.

Hvala Vam na odgovoru u svakom slučaju. Gori nam pod petama, supruga već očekuje zaposlenje kroz nekoliko tjedana, a u mupu se ne žure baš. Ako zagusti, zamolit ćemo poslodavca da zatraži radnu dozvolu,  Tko zna koliko će potrajati ovo isčekivanje, možda mjesecima, briga njih za tuđe sudbine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko će mi odgovoriti, kad dobijem dozvolu za rad i boravak, koju mi sređuje poslodavac, dakle ona kartica za boravak i rad sa mojom slikom.. da li mi na granici treba pasoš? Odnosno, zbog čestog prelaska granice, izlupali su mi pasoš štembiljima maximalno..sa ovim tempom, morat cu svake godine vaditi novi pasoš zbog tolikih pečata.. Znači li im išta ta kartica boravišna dozvola na granici? Ima li neki code u sebi za skeniranje.. hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dosadan sam. Još ovo.

Ko placa troskove za stranca u hrvatskoj, za boravisnu i radnu dozvolu. Ja ili poslodavac? Dozvola je oko 800 kn i kartica. Taksa 70 kn. Tko to placa interesuje me. Podnosilac zahtjeva. Ali poslodavac kaze, da ja trebam platiti? A kolege mi kazu, da su njima gazde placale te troskove. 

Hitno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Zarucena sam za marokanskog drzavljana. Zeljeli bismo se ozeniti u RH. On bi dosao sa turistickom vizom i nakon spajanja braka bi u policijskoj postaji zatrazio privremeni boravak na temelju spajanja s obitelji. Nasla sam u zakonu o strancima da on to moze napraviti medjutim bojim se da nesto nisam dobro shvatila... bitno mi je jer stvarno nemamo dovoljna sredstva da se on ponovno vraca u maroko i zatrazi od tamo privremeni boravak. Nadalje, sto on tocno sve mora priloziti zahtjevu za privremeni boravak? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 48 minuta, Shelly je napisao:

Zarucena sam za marokanskog drzavljana. Zeljeli bismo se ozeniti u RH. On bi dosao sa turistickom vizom i nakon spajanja braka bi u policijskoj postaji zatrazio privremeni boravak na temelju spajanja s obitelji. Nasla sam u zakonu o strancima da on to moze napraviti medjutim bojim se da nesto nisam dobro shvatila... bitno mi je jer stvarno nemamo dovoljna sredstva da se on ponovno vraca u maroko i zatrazi od tamo privremeni boravak. Nadalje, sto on tocno sve mora priloziti zahtjevu za privremeni boravak? 

Vjenčani list, potvrdu o sredstvima za uzdržavanje, prosjek plaće, potvrdu sa banke o ušteđeveni (ako postoji), ili neki drugi izvor prihoda, potvrda o vlasništvu nekretnine (ako postoji) ili o najmu stana ako ste podstanar, obavezno putno zdravstveno osiguranje, potvrdu da ste budućeg bračnog partnera prijavili na policiju čim ste došli u RH, jedna slika. Sa svim tim u policijsku upravu.. da prijavite boravak za stranca. Odobrenje se čeka u prosjeku od 2 do 2 i pol mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , Shelly je napisao:

Zarucena sam za marokanskog drzavljana. Zeljeli bismo se ozeniti u RH. On bi dosao sa turistickom vizom i nakon spajanja braka bi u policijskoj postaji zatrazio privremeni boravak na temelju spajanja s obitelji. Nasla sam u zakonu o strancima da on to moze napraviti medjutim bojim se da nesto nisam dobro shvatila... bitno mi je jer stvarno nemamo dovoljna sredstva da se on ponovno vraca u maroko i zatrazi od tamo privremeni boravak. Nadalje, sto on tocno sve mora priloziti zahtjevu za privremeni boravak? 

https://mup.gov.hr/stranci-281595/281595

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
, ArminK je napisao:

Tko će mi odgovoriti, kad dobijem dozvolu za rad i boravak, koju mi sređuje poslodavac, dakle ona kartica za boravak i rad sa mojom slikom.. da li mi na granici treba pasoš? Odnosno, zbog čestog prelaska granice, izlupali su mi pasoš štembiljima maximalno..sa ovim tempom, morat cu svake godine vaditi novi pasoš zbog tolikih pečata.. Znači li im išta ta kartica boravišna dozvola na granici? Ima li neki code u sebi za skeniranje.. hvala

Postovani,

Ja sam BiH drzavljanin, pronasao sam poslodavca iz HR koji bi me zaposlio u svojoj firmi. Posto vidim da ste pisali o radnoj i boravisnoj dozvoli...moje pitanje je da li prije sljedece: poslodavac mi je rekao sto prije da krenem u Hr, rekao je da ce srediti papire...zanima me da li da ja zahtijevam od njega da prvobitno sredi te papire pa da onda idem tamo ili da odmah idem pa da tamo pa da uz moje prisustvo to zavrsimo. U dilemi sam sta uraditi, ne znam koliko se dugo ceka na radnu i boravisnu dozvolu...a ja bi trebao poceti sa radom sto prije.

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Molim ljepo za pomoč i odgovor. 

Slovenski sam državljan a moja zaručnica hrvatska državljanka. Živimo samo 20km a ne možemo se dobivati zbog granica. 

Htjeli smo se vjenčati, ali nije nam uspjelo. Jedina nada nam je da si zrihtam privremeni boravak kod nje. Onda bi smio preko granice. 

Recite mi molim šta sve trebam i kamo se javiti za privremeni boravak? Meni je jedna gospoda poslala po mailu neke papire i obrazac koji treba ispuniti ali neznam šta mora moja zaručnica u izjavu napisati. Malo veče obrazloženje bi trebao. Ili me može prijaviti samo na policiji ili da pošaljem dokumente i ispunjem obrazac toj ženski? Na granici trebaju tvrd dokaz da imam boravište u HR. Neznam ako bi na policiji išta dali. Aha, ako išta pomaže, zaručnica živi u opštini Sveti Martin na Muri, a ja iz Lendave (SLO).

Hvala Vam unaprijed i ljep pozdrav...

Davor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , DavorC je napisao:

Molim ljepo za pomoč i odgovor. 

Slovenski sam državljan a moja zaručnica hrvatska državljanka. Živimo samo 20km a ne možemo se dobivati zbog granica. 

Htjeli smo se vjenčati, ali nije nam uspjelo. Jedina nada nam je da si zrihtam privremeni boravak kod nje. Onda bi smio preko granice. 

Recite mi molim šta sve trebam i kamo se javiti za privremeni boravak? Meni je jedna gospoda poslala po mailu neke papire i obrazac koji treba ispuniti ali neznam šta mora moja zaručnica u izjavu napisati. Malo veče obrazloženje bi trebao. Ili me može prijaviti samo na policiji ili da pošaljem dokumente i ispunjem obrazac toj ženski? Na granici trebaju tvrd dokaz da imam boravište u HR. Neznam ako bi na policiji išta dali. Aha, ako išta pomaže, zaručnica živi u opštini Sveti Martin na Muri, a ja iz Lendave (SLO).

Hvala Vam unaprijed i ljep pozdrav...

Davor

Nemaš uvjeta za privremeni boravak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija