Jump to content

zanimljiv slučaj


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav svima. Imam jedan, bar ako se mene pita, neobičan slučaj. Naime vozio sam automobil te sam bio zaustavljen od službene osobe i podvrgnut alkotestu. Alkotest je prvi put pokazao 8.9 promila puhao sam još pet puta i svaki put je naravno bilo sve manje i manje da bi na kraju ovlaštena osoba u službeni zapisnik napisala vrijednost 1.6 promila koju sam napuhao peti put. Na upit službene osobe da li imam koji prigovor ja sam rekao da imam prigovor na pokazanu količinu alkohola te da se s njom ne slažem jer smatram da je manja(po novom zakonu ispod 1.5 promila kazna je upola blaža) te sam zatražio još jedno puhanje kad ih je već bilo pet može još jedno no to je on odbio i rekao da stoji ova vrijednost na to sam ja zatražio da upiše prvu napuhanu vrijednost od 8.9 promila jer sam računao na to da je to smiješna vrijednost i da ću dobrim prigovorom i to moći pobiti ali je on i to odbio nakon čega sam zatražio da me vodi na vađenje krvi. Sada dolazimo do dijela kada ja u bolnici odbijam dati krv jer se bojim igle ali ne i urin koji sam htio dati ali ovlaštena osoba nije htjela pričekati. Pozvan sam nedugo zatim na saslušanje gdje sam rekao sve što mislim i suočio se s podrugom suca koji je moj strah od igle nazvao smiješnim te mi je nakon mjesec dana stiglo riješenje gdje sam proglašen krivim. Sad je pitam nekog tko se razumije u pravo:

1. Da li je ponašanje policajca u redu ili se tu mogu naći elementi povrede zakona(bilo kojeg) koje mogu navesti u prigovoru.

2. Da li moj strah od igle ima kakvo pravno uporište i da li tu mogu što iskoristiti(ili možda gledam puno američkih filmova)

3. U riješenju mi piše da se mogu žaliti Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu pa me zanima da li se nakon njihovog očitovanja mogu eventualno žaliti i na tu odluku npr. Ustavnom sudu.

4.Par stvari o zastari na ovaj slučaj, kada slučaj pada u zastaru jel ja imam šanse da mi slučaj padne u zastaru prekršaj se dogodio 22. 08. 2004. g riješenje je doneseno 02. 02. 2005. g

i imam naravno od današnjeg datuma 17.04. 2005

pravo u osam dana podnijeti žalbu.

 

Unaprijed hvala svima koji mi odgovore na bilo koje pitanje pomoći će mi jako

 

P. S. Ne ponosim se svojim djelom inače sam nekažnjavan i ne pijem kad vozim ali ovo je bilo nužno zlo jer su svi oko mene bili puno pijaniji i tko zna što se moglo dogodit ja i nisam , bar po svom dojmu, bio pijan iako sam imao sigurno alkohola u krvi nisam imao ni približno onoliko koliko mi je zapisano i zato sam ogorčen 6 mjeseci nisam vozio auto to mi nije bilo teško odraditi ali 3000 kn neznam odakle da izvadim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da ste ovo ispričali i na sudu, jer kako sami kažete, sudac nije povjerovao Vašem strahu od igle i za prekršaj Vas je proglasio krivim, i donio o tome rješenje koje ste zaprimili i na koje sada možete pisati žalbu..

Rješenje sadrži i obrazloženje u kojemu sudac objašnjava na temelju čega je sve donio svoju odluku, razloge zašto je u nešto povjerovao a u nešto nije, itd.itd.

U žalbi "napadate" to rješenje, a ne postupanje policije, jer ste svojom obranom u postupku trebali uvjeriti suca da je policajac "brljao"..pogledajte u obrazloženju što je sud rekao na to "puhanje više puta" i različite očitane koncentracije...

I meni je osobno čudno da se branite kako ste se bojali igle... i nelogično, jer prvo tražite da Vam policija osigura vađenje krvi, a onda - strah..

Hm...Koliko Vi to godina imate?

Možda bi bilo bolje žaliti se na odluku o kazni...

 

U Vašem slučaju primjenjuje se apsolutna zastara - 2 godine od dana počinjenog prekršaja..

Koliko će trebati Visokom Prekrš. sudu da odluči o žalbi - ne znamo...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da je sada gotovo jer si prvo pristao na vadjanje krvi, a onda ga odbio. urin sam po sebi ne znaci nista. inace, najvjerojatnije alkometar nije upotrijebljen u skladu sa uputama za rukovanje i zato je pokazivao teoretski nemoguce rezultate. ako je doista ovih zadnjih 1.6 pokazao tek nakon 5. pokusaja, onda bi to mogla biti stvarna koncentracija. jel bilo tocno 1.6 ili nesto vise? zasto ti od 1.6 nije odbio 0,1 pa bi bio unutar granice od 1.5?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je ova zbrka sa izmjerenim promilima točna, mogli ste a možda i još možete tražiti od policije da se iz alkometra u ovlaštenom servisu iz memorije isprintaju sve izmjerene količine alkohola (uređaj bilježi količinu, datum i vrijeme), što Vam može ići u prilog. No to Vas neće osloboditi prekršajne odgovornosti, jer Vas se u postupku ne kažnjava za izmjerenu količinu alkohola, već za to što ste nakon što ste porekli da ste pod utjecajem alkohola odbili se podvrgnuti lječničkom pregledu te vađenju krvi i davanju urina radi utvrđivanja prisutnosti alkohola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega hvala vam što ste mi odgovorili. Ja sam zatražio vađenje krvi kao što kažem iz razloga što se nisam slagao s rezultatom alkometra i u putu su mi rekli da bez obzira bude li mi i koncentracija manja da nema veze i da mi je to samo dodatni trošak jer ako mi pronađu bilo koju vrijednost plaćam troškove u iznosu 800 kn pa sam morao nešto na brzinu izmislit. Što mi onda predlažete na čemu da baziram žalbu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno, teretite se za prekršaj - upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, i to u količini iznad 1,50 g/kg, za što slijedi novčana kazna od najmanje 3.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje 6 mjeseci i (mislim) 5 kaznenih bodova.

Ova igra sa vađenjem krvi nije više bitna, izbjegli ste trošak vađenja krvi i uzimanja urina, jedino ne znam da li će te izbjeći i trošak odvoženja službenim policijskim vozilom na to vađenje...(očigledno Vam ga nisu uračunali..).

Kao što sam već ranije napisala, pogledajte malo obrazloženje rješenja, pa u žalbi naznačite da je bilo nekoliko mjerenja, sva različita, pa zašto bi ovo zadnje bilo "pravo", tim više što je novčana kazna za količinu od 0,50 do 1,50 g/kg 2.000 kuna.

Osim toga, u svakom slučaju žalite se na odluku o kazni, i sve što Vam ide u prilog navedite (ako niste nikada ranije prekršajno kažnjavani, ako samo Vi radite ili uopće ne radite, uzdržavate još članova obitelji, ili Vas uzdržavaju...netko je bolestan, Vi možda, imate troškova određene vrste, itd.itd.). Svašta se tu može napisati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija