Jump to content

Podstanar


anonimno

Preporučene objave

Da biste bili legalni podstanar vlasnik stana mora ugovor o najmu prijaviti na poreznu upravu i zato plaćati porez. Ta nekretnina je njegovo vlasništvo i nitko nema pravo uvjetovati mu način raspolaganja sa njom, dakle može je davati u najam. A to što je on upravo koristio zakonsku mogućnost oslobađanja od plaćanja poreza je također njegovo pravo i nigdje u zakonu ne stoji da mu je zbog toga zabranjeno baš tu nekretninu davati u najam. Bitno je samo jedno, da se plaća porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Možda još samo jedan detalj: vlasnik je u zahtjevu za oslobađanje od oporezivanja prve nekretnine naveo da se radi o stanu u novosagrađenoj nekretnini te da time riješava stambeno pitanje, pa je prema čl. 13. Zakona bio oslobođen porez na zemljište. Tako je doista i bilo.

Nakon nekog vremena pojavljujem se i ja kao mogući podstanar u tom stanu...

Vrijedi li Vaš odgovor i u tom slučaju... :-o

 

Hvala puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

savjetujem da pročitate zakon o porezu na promet nekretnina članak 11, stavak14. naime, ukoliko je vaš "najmodavac" bio oslobođen plaćanja od poreza na promet nekretnina jer mu je prva, kojom rješava stambeno pitanje, prilikom prijave poreza uvjetovan je da prijavi prebivalište na kupljenu nekretninu, te istu ne smije otuđiti, iznajmiti ili promjeniti prebivalište u roku od 5 godina. budući da se zakon primjenjuje od 1.1.2003., dakle nije još prošlo 5 godina, mora platiti porez i tek tada može raditi s nekretninom što želi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolega evelin, iznajmiti nije isto što i otuđiti jer najam ima svoj rok. Čl. 11. st. 14 kaže: Porez iz točke 13. ovog članka plaća se, ako se nekretnina (novosagrađena nekretnina) otuđi u roku od 5 godina od dana nabave, odnoso ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

nemojte se naći uvrijeđeni, ali ako su vam poznati uvjeti za oslobođenje, između ostalog i prijava prebivališta na kupljenu nekretninu, onda je očito da će bit oslobođen plaćanja poreza jer rješava stambeno pitanje. dakle, nije bitno samo otuđit nekretninu, nego i ne mjenjat prebivalište narednih 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sami ste se pozvali na točku 13., pročitajte "ako porezna naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje" plaća se porez.

a uvjeti za oslobođenje su slijedeći:

-hrvatsko državljanstvo

-prijava prebivališta na kupljenu nekretninu

-da osoba nema u vlasništvu nekretninu koja rješava stambene potrebe (vrijedi i za bračnog druga)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija