Jump to content

alimentacija, molim pomoć


anonimno

Preporučene objave

Jučer sam na sudu imala ročište s bivšim suprugom zbog određivanja novog (većeg) iznosa alilmentacije koji je već 10 god.(od naše rastave) iznosio 500,00. On inače svih tih godina ne plaća ništa i svjesno izbjegava zaposlenje izgovarajući da je nezaposlen i bolestan. Podnijela sam i kaznenu prijavu i tu tužbu radi novog iznosa. Problem je nastao kad me je sutkinja na početku suđenja upozorila da bi me trebala zastupati stručna osoba (što ja nisam znala) ,a na što sam joj odgovorila da si ne mogu priuštiti odvjetnika. Postupak nije potrajao ni 10 minuta u kojem je sutkinja samo djetetovom ocu postavljala pitanja, nakon čega je izrekla da se tužba odbacuje na moje zaprepaštenje, a da me ništa nije pitala. Kad sam odlazila ona mi je rekla da me je upozorila na početku o potrebi te stručene osobe, te da ni tužba nije napisana kako treba, ( a napisala mi je je pravnica u besplatnom pravnom savjetovalištu za žene), te da ponovo pokrenem postupak kad presuda bude pravomočna.

Pitanje: Dali stvarno za takav postupak u kojem je potrebno samo utvrditi novi iznos allimentacije MORAM angažirati odvjetnika kojeg ću također morati platiti (kod rastave toga nije bilo potrebno), zašto je to tako, koliko će me otprilike to koštati, zašto je moja tužba odbačena, gdje da nađem takvu stručnu osobu i dali mora biti pravno orjentirana samo na to područje (obiteljski zakon)...

Molim savjet jer se ne kužim u te stvari. Hvala!

 

Očajna mama

 

 

:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga gospođo,ne kužim se ni ja baš puno,ali znam dosta majki koje su u takvoj situaciji.Ima ih i ovdje na forumu puno,no nije li u vašem slučaju malo čudno tražiti povećanje iznosa koji nikada i niste dobili.Možda ste ga trebali prvo sudski natjerati da uopće počne plaćati i da plati zaostatke,a onda tražiti povećanje.No ja vam se stvarno ne kužim,ali vam toplo preporučujem da si nađete odvjetnika,bilo kojeg, jer svaki je dobar!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I nezaposleni su roditelji dužni uzdržavati svoju djecu, tako da to što Vaš bivši suprug ne radi, ne znači da ne mora uzdržavati svoju djecu. Svakako ga morate na to prisiliti. Trebali ste već puno ranije pokrenuti ovršni postupak radi naplate alimentacije, ako nema plaću, možda ima auto ili neku nekretninu koja je upisana kao njegovo vlasništvo ili u krajnjem slučaju pokretnine. Ovršni postupak pokreće se temeljem presude kojom je određena alimentacija. I imate pravo na povišenje iznosa, jer je 500,00 kn zaista sramotno. Preporuka je Vlade da je minimalni iznos za školsko dijete cca 1.600,00 kn (taj se iznos odnosi na oba roditelja, ali se prilikom određivanja visine uzima u obzir tko skrbi o djetetu, pa je taj novčano dužan doprinositi manje). Svakako uzmite odvjetnika, jer će u konačnici Vaš bivši muž snositi sve sudske troškove, ali na žalost vi će te ih morati predujmljivati. Na sporove za uzdržavanje djece ne plaća se sudska taksa. Također mislim da nema zastare kod uzdržavanja, tako da bi vam trebao platiti sve zaostatke. Ne znam zašto Vam je tužba odbačena, ali svakako morate podnijeti novu u obliku tužbe zbog promijenjenih okolnosti bazirane na pravomoćnoj presudi kojom vam je dosuđena alimentacija. Ne radite to sami UZMITE ODVJETNIKA, ili se obratite Centru za socijalnu skrb po mjestu stanovanja djece. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako jedan od roditelja ne radi 500 kn je dosta novca. kada ce vec jednom biti svima jasno da se radi samo o preporuci ministrice pravosudja - koja, brat, bratu nema veze sa pravosudjem. pitajte odvjetnike i suce i reci ce vam sto misle o mijesanju u sudsku praksu. ne znaci da netko ne treba placati vise - treba ako moze..no, budimo razumni..ako netko zivi na minimalcu, odakle ce stvoriti npr 700-800 kn??? ogradjujem se od onih koji rade na crno. govorim samo o ljudima koji su doista na burzi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

TOČNO!!!Mora postojati razlika i zato je ovo sa 1000 kn suludo!Time su rastavljene osobe unaprijed osuđene na život u samoći!Jer tko će htjeti u brak s osobom koja cijelu plaću daje bivšoj ženi i djeci!Je li to pravedno???Jesu li baš uvijek muškarci krivi za rastavu,a gotovo uvijek sud dodjeljuje djecu majci ma kakva ona bila!Zato smatram da se alimentacija mora određivati,a mislim da se i određuje u postotku od plaće,prema broju djece i prema mogućnostima!A ako bivši supružnik stupi u novi brak(NA TO IMA PRAVO!!!)i dobije još djece ima pravo tražiti smanjenje alimentacije!Tako je to u svijetu,gdje su plaće puno veće, pa bi trebalo biti i kod nas,gdje svi jedva krpaju kraj s krajem!!!I nije ovo napisao muškarac već žena majka trogodišnjeg djeteta kojoj su 1600 kn DVOMJESEČNI troškovi djeteta i to skupa sa garderobom,hranom,režijama,higijenom,igračkama i svim ostalim,a nije me niti puno više koštalo ni kada su tu bile i pelene!!!Za troškove novorođenčeta ionako se dobiva jednokratna pomoć od HZZO-a .Da,život je težak,ali treba li za to optuživati nekog drugog i pljačkati ga cijeli život!Znam da će sada svi graknuti na mene,ali spremna sam napisati svaku stvar koju kupujem djetetu,gdje kupujem i njezinu cijenu da dokažem da je sve istina!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

draga gospodjo, što mislite, da li moje dijete i ja trebamo tužiti supruga (brak nam je izvrstan, zivimo zajedno) što je postao tehnološki višak i vrlo malo doprinosi u kući. da li moje dijete od njega može tražiti 1000 kn svaki mjesec??? ja mislim da ste vi pohlepni . po čemu je moje dijete u lošijoj poziciji od nekog koje je izvanbračno (po vašoj logici), pa da vaše dobije i od nezaposlenog a moje ne može dobiti???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da pojedinci nisu shvatili kad sam navela ZOO samo sam navodila jednu od stvari na koje trošim novce na svoje dijete, a pošto sam željeja navesti APSOLUTNO S V E i to sam spomenula!!!A ako netko ovdje smatra GLUPIM što ja svoje dijete vodim u ZOO negov problem!!!I nije bit onoga što sam napisala ZOO već troškovi djeteta!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni to nije nimalo smiješno kada suprug,ja i dijete idemo u ZOO (jer novaca za safari nemamo!!!)i kada mi na ulazu naplate 50 kn upad!Ja svoje dijete vodim svuda i željela bih da svi roditelji to mogu!Imala sam siromašno djetinjstvo pa svom djetetu pokušavam priuštiti sve koliko mogu.Sve to dijete voli i želi to su DJETETOVE POTREBE ne samo hrana i odjeća,ali i dalje kategorički tvrdim da djetetove potrebe i troškovi sveukupno ne iznose mjesečno više od 1000 kn(i to sam previše rekla!)Mislim da današnje vrijeme kada svi teško živimo neki ljudi pokušavaju kada im "zaškripi"riješiti svoje probleme tužakajući svoje bivše supružnike po sudovima!U redu kad ne plaćaju alimentaciju,ali kad plaćaju i to sasvim pristojno NIJE FER!Ja sa 500 kn prehranim nas troje dva tjedna!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E,da,sad sam se sjetila još,da vaš sarkazam i ismijavanje budu još veći, velesajma,luna-parka,"veselog tramvaja",kina,slastičarnice...Zar stvarno mislite da to nisu potrebe jednog DJETETA?Onda vi očito nemate djece pa niste iskusili što znači kada moraš odbiti vlastito dijete kada moli nešto od toga riječima:"Ne može,nemamo novaca!",a druga djeca mogu i idu.I zato s druge strane razumijem i te samohrane majke kada su ogorčene na bivše što ne plaćaju alimentaciju!!!Ali ponekad se stvarno pretjeruje!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e draga gospodjo, ne smatram da su sve to potrebe svakog djeteta. i ja bij volio da djeci mogu platiti recimo ucenje engleskog u engleskoj..al ne mogu. ajde recite, koliko cesto djeca idu u kino? svaki tjedan? u slasticarnicu svaki tjedan? pa imao sam oba roditelja oa su me vodila u slasticarnicu jednom mjesecno mozda pa ne mislim da sam zakinut. nisu SVE to potrebe djeteta. i dalje smatram da je to pretjerivanje...koliko puta se ide u zoo? mozda jednom u dvije-tri godine. koliko puta u kino? jednom mjesecno maksimalno...tako krenite i po ostalim tockama pa cete vidjeti da je to tako

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto,konačno,pa nisam ja ni mislila reći da se ide svaki dan i svaki mjesec na sva ta mjesta,ali sam ih navela da bih navela SVE te da poslije ne bi neka ljuta mama rekla upravo to kako nisu djetetove potrebe samo hrana,režije i garderoba itd...Ja sam željela biti što iscrpnija da bih dokazala da sa svim tim "silnim" izdacima troškovi djeteta nisu toliko veliki koliko se priča,barem ne ovak malog ko što je moja klinka!Kaj ona potroši?Jede što i mi(i to kaj pojede,za frtalj čovjeka.....),igračke i odjeća svakih 6.mjeseci i to u "Getrou" jer kaj vrijedi kupovati skupo kad brzo preraste,a i kaj fali kineskoj robi i "Turbo limač"prodaje isto to samo skuplje.Druga stvar su školska djeca ona ipak trebaju više,ali opet,mislim, ne svaki mjesec,niti toliko koliko se opet napuhava!No,u to se ne želim mješati jer ne znam.Govorim ono što vidim i što sigurno znam!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da slazem se s vama, ali da li je netko pri tome spomenio cuvanje djeteta dok majka radi.

Ja imam skolsko dijete, 1. razred, putujem na posao 50 km svaki dan u jednom pravcu i isto toliko nazad.

Prkticno sam odsutna 11 sati dnevno zbog puta i posla. Placam 2000 kn samo cuvanje djeteta, bez da spomenem sportske aktivnost izvan skole na koje idem s djetetom, pa sama skola : sezonska odjeca i obuca( sada mora imati i nesto bolje za skolu, pa i za sport, za kod kuce joj kupim isto novo kad izraste- nevjerojatno koliko brzo izraste od proljeca do ljeta ili od zime do proljeca, a da ne spomenem da idu na putovanja sa sprtskim klubom, pa sa skolom, a mi smo jos i podstanari ( nisam se htjela preseliti jer je dijete dovoljno istraumirano svim novonastalim promjenama, a i nisam ju tako naglo htjela odvojiti od njega- samo da se zna da je on napustio obitelj). Koje su tu mjesecne potrebe za dijete. Mora se sve uzeti u obzir, jer dijete trosi i struju i vodu i hranu. Imam solidna primanja, pa mi bivsi suprug pridonosi sa uzdrzavanjem samo sa 800 kn/mj.Pa sada kad zbrojite sve, samo materijalno, kolike su to potrebe da se dijete osjeca sigurno i da vam se ne prigovori da dijete nema adekvatne uvjete, jer u protivnom ispadne da ste pri tome jos i losa majka, a po onoj uzasnoj hladnoci nije se sjetio da doveze dijete kuci, jer stanuje u istom gradu u kojem smo i nas dvije, dok on na posao koji mu je 200 m od kuce ide autom ( da se slucajno ne bi smrznuo), njegova mala djevojcica pjesaci 1,5 km do skole po temperaturi - 18, a ja vec u 5.30 moram krenuti na posao jer u 7.00 pocinjem raditi. Ja imam jako malo vremena da bih ju vodila u Zoo ili slicno, jer mi jedva cekamo da nesto zajedno radimo ili da se samo prosetamo. Svaki dan idem spavati u 24.00 a ustajem u 4.30, pa sada tko vise pridonosi u podizanju djeteta?????? Prosudite sami. Mislim da je deplasirano nekoga prozivati, jer ne znate kako netko zivi ( evo ja placam toliko samo za cuvanje jednoj gospodji ( to je polovica moje place), samo da s djetetom bude i da ju odvede i dovede iz skole. Ja kuham, pisem s njom zadacu, vodim ju na sport, peglam, igram se s njom ( a za sve to mi ostane svega 4 sata, jer je dijete vec nakon pola devet navecer umorno, a i ja). Sav posao koji nije direktno vezan za nju, pomicem za kasne sate kada ona vec zaspe, a ja onda kradem od svog sna kako bih sve obaveze stigla i da se ona ne osjeti zapostavljena i ne misli da sam ju i ja napustila.) Sve to ide u podizanje djeteta i zato onaj roditelj koji je uz dijete doprinosi vise jer se dvostrko vise trudi da od takvog istraumiranog djeteta napravi pravog covjeka. Lako je biti roditelj samo preko vikenda. Znate, ponekad se setam sa svojom djevojcicom gradom i vidimo djecu koja su izmedju oba svoja roditelja, drze ih za ruku, a moja djevojcica mi pokazuje svoju drugu rucicu koja je prazna i stalno me pita zasto ona nema seku ili bracu.Znate li koliko je energije ,psihicke, potrebno da to sto racionalnije objasnis svom djetetu a da ne povrijedis njegove osjecaje, dok tata uvijek kaze " to ce ti mama objasniti". ( usput da kazem da nas je napustio dok sam bila u drugom stanju cekajuci dvojke,pa sam usljed svega toga izgubila tu trudnocu). Ne sprijecavam susrete djeteta i oca, iako mislim da bi mi trebalo vise vremena da provodim sa svojim djetetom, da bih voljela imati vise vikenad a s njom od jednog, jer to je jedino vrijema kad se mozemo opustenije posvetiti jedna drugoj, a ona je tada kod vrlog tate, koju kupuje skupe igracke i nikada joj to ne daje da ponese kuci, jer misli da ce tako nadomjesstiti to sto nije s njom, ili pokusava djetetu pokazati da kod tate moze dobiti sto god hoce, mama joj takve stvari ne moze priustiti, jer kao sto rekoh mi smo podstanari, a on je kod svoje majke, a ima veca primanja od mene.Njegova majka se nije ponudila da bi cuvala unuku, jer se treba ustati svaki dan u 5.00 sati, a baka voli spavati i to bi joj bilo jako tesko i naporno ( u mirovini je).To mi je moja djevojcica ispricala da ju uje pitala zasto ju ona ne dodje cuvat, a ona joj odgovorila tako.

Zalosno je da Bog nekim neodgovornim ljudima podari dijete, a oni se tako sebicno ponesu, s druge strane netko tko bi zivot dao da ga ima ne moze imati,pa usvoje i bolje se brinu za njega nego netko za svoje rodjeno.

Pa eto, potrebe su razlicite od djeteta do djeteta i svaka je situacija razlicita i specificna samo za sebe, tako da je deplasirani bilo koga prozivati da trazi previse, jer i sama, pored solidne place, jedva spajam kraj s krajem, a htjela bih i ustedjeti i kupiti nam stan ( jer bivsi nije bio zainteresiran ni za sto drugo osim za novi auto koji je kupio na kredit i odvezao ga sa sobomi da bi mogao glumiti nekakvog zavodnika i iz zafrkancije se vozati sa ljubavnicom po cijelom gradu javno da ga svi vide).Zamislite, iz zafrkancije ( tako je sam rekao), upropastiti svom djetetu djetinjstvo !

 

 

Pozdrav, samohrana majka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

draga gospodjo, nemojte se ljutiti i smatrati me bezosjecajnim covjekom jer to nisam. No, NE MOZETE iz svog slucaja stvoriti generalno pravilo za sve. Vjerujem vam da vam nije lako, no, oprostite, sami ste za to odgovorni. Znate onu narodnu...potrebna su dvojica sa rogovima da bi bilo bodnje bikova. U situacijama razvoda braka, ne vjerujem da je za sve kriva druga strana, a ako i je tako los i bezosjecajan, tko vas je tjerao da udjete u brak sa njim? Kao i njega sa vama? Oprostite, ako izvrsava sudsku odluku, nemate ga za sto kriviti sto ne pridonosi vise. Braka vise nema, kako ne razuijete to...ostaje, na zalost samo sudska odluka o uzdrzavanju djeteta koja se mora provoditi dok zakon to propisuje. Odluka o razvodu je slozena i sigurno vas je netko upozorio da to ima i posljedice...i za vas i njega...i za dijete. No, ne volim kad majke na racun emocionalne veze sa djetetom doslovce pokusavaju cerupati drugu stranu. Draga gospodjo, sve sto ste naveli je normalna stvar za jednu stabilnu cjelovitu obitelj. Sa dvije place, to nisu nedostizne stvari (al je tesko..pogotovo danas). U razorenim obiteljima to nije tako i mnoge dostupne stvari postanu nedostupne. Ne kazem da bi bilo bolje da je drukcije, al je tako. Razmislite malo o tome...i sami ste doprinijeli toj situaciji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

draga gospodjo, i dalje mislim da je smijesno to navesti kao trosak za dijete..u najmanju ruku smijesno...kako to da niste naveli i posjet botanickom vrtu, tehnickom muzeju, zvjezdarnici, pa trosak zicare do sljemena....da, sarkastican sam i to s pravom

 

ja ipak mislim da vas sarkazam nije opravdan jer je sporni zoo izvucen iz konteksta. naime, g-dja je u svom postu (barem sam ga ja tako shvatio) upravo i tvrdila da se sa relativno malo novca djetetu moze osigurati kvalitetan zivot koji ukljucuje i neka djecja zadovoljstva poput odlaska u zoo (koji btw, stvarno kosta, pa ako se nema za kartu jer inace nece biti sutra za veceru, onda nista od zebri i slonova)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga gospođo, pretpostavljam da Vaše dijete ne ide u školu. Iako sam i ja samohrana majka, želim da se moje dijete bavi sportom, uči strani jezik, pohađa školski boravak, kupi si pokoji časopis ili knjigu. Kladim se da ste Vi jedna od onih osoba kojoj visi cigara iz ustiju a štede na djetetovim potrebama. Radim po dva ili tri posla i nije mi teško a Vas može biti sram najviše zbog toga jer ste žena. Ili možda ipak niste...a ako ste žena onda niste majka. U životu nisam primila niti kunu alimentacije. Takve osobe koje svoju djecu i žene ostavljaju ne moraju više ni stupiti u brak, i treba ih zakonski prisiliti da plaćaju maksimalne moguće iznose. Ako žene rade više poslova u isto vrijeme mogu i oni po jedan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga gospođo,svoju ogorčenost sipajte negdje drugdje umjesto da vrijeđate i napadate!Otkud vam pravo da tako govorite?Pročitajte sve što sam do sada napisala od početka do kraja na ovu temu.Ima toga dosta!!!Nikoga nisam niti jednom riječju uvrijedila,pa neću ni vas iako bih trebala.Vas može biti sram jer osuđujete i vrijeđate osobu koju ne poznajete!Da,živimo skromno i čega me to treba biti SRAM???Zato što sam REALNA???Zato što djetetu ne kupujem garderobu u "Benettonu"???Niti ja,a niti moj suprug ne pijemo i ne pušimo!Ja sam zdravstveni radnik,a on radi od 9-21 za minimalnu plaću,ali moje dijete usprkos tome ima SVE (igračke,slikovnice,bicikl,i sve ono što sam prije navela...)i još uspijemo uštedjeti jer živimo u premalenom stanu koji ćemo morati mijenjati da se ne podavimo!!!I ja isto kupujem sebi kinesku robu,tko ju ne kupuje?!A što se tiče vašeg slučaja mogli ste pročitati(da ste htjeli pročitati sve!!!)da se ne slažem da očevi ne plaćaju alimentaciju i da ih se treba goniti ako ne plaćaju,ali meni je 500 kn suho zlato za naše uvjete u kojima su plaće nikakve i ako otac zaista ne može plaćati više,a plaća redovito koliko može,nije fer guliti ga i vući po sudovima!A što se tiče ovoga za brak,nije li bolje da se ljudi rastanu ako ne ide?Nije li za dijete jednako grozno loš brak roditelja kao i rastava?I dalje tvrdim da svatko ima pravo nastaviti sa svojim životom,pa tako i vi i vaš bivši(bez ljutnje!!!).Pošteno je da onda i plaća alimentaciju,ali mislim da očaj,bijes i osveta često puta dovedu do doživotnog mučenja i bespotrebnog povlačenja po sudovima u potrazi za zadovoljenjem povrijeđenog ponosa i emocija na način da se bivšeg supružnika pokušava oguliti do gaća!Znam da ima gadova svake vrste i bogatuna koji skrivaju plaću,(ima valjda i za njih lijeka),ali puno više ima onih koji nemaju!Sudim to i po nama i ljudima koje znam!POZDRAV OD LOŠE ŽENE I MAJKE!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam anonimka koja je napisala najduzi post gore.

Nisam htjela nikoga uvrijediti niti mu soliti pamet.Samo sam navela da je i meni sa solidnom placom tesko izvuci kraj s krajem, a moje dijete je tek krenulo u skolu. Pokusala sam prikazati da su potrebe djeteta razlicite.Bila bih sretna kad bi u mom mjestu postojao produzeni boravak u skoli , ali na zalost nema ga, pa moram placati nekoga da bude s djetetom 11 sati na dan.To je samo za cuvanje djeteta 2000 kn/mj.Ako je uzdrzavanje po pola, a to su isto troskovi za uzdrzavanje, onda je i otac u tome trebao sudjelovati s jednakim udjelom, jer je i sam rekao da su potrebe djeteta 1600 kn/mj i da ce davati polovicu ( sto i daje).Nemamo jos sudsku presudu, jer se sudski nismo jos rastali ( cekamo poziv sa suda u nasem mjestu). Oboje smo visoko obrazovani i imamo , kao sto rekoh, solidna primanja, ali smatram da ja moram ipak pridonosit, i pridonosim,vise od njega i materijalno i emocionalno za dijete ( nije mi tesko, ali ja osjecam da dijete treba i tu vrstu ljkubavi- ljubav oca i osjecaj da ga ima kad joj zatreba ). Nisam od onih koje bi sprijecavale kontakte ili se osvecivale zato sto je otisao ( to je sam pozelio jer je provod bio vazniji od tekuceg zivota za njega) Kad sam ga pitala sto je razlog, rekao je da ne zna, da to nema veze sa mnom.

Bili smo dugu skupa( 15 god.), sve je bilo OK dok se nije kupio novi auto, na kredit naravno, i onda se i on promijenio ( upravo kao da se okrenula druga strana medalje). Malena nije smjela uci niti u prljavim cipelicam u njega, a ja nisam smjela ni radio upaliti a da me ne udari po ruci, a kamoli pomisliti da ga vozim ( imam vozacki vec dugu godina). Htjela sam reci da moje dijete ima mjesecne potrebe vece od tih 1600 kn/mj jer ja MORAM nekome placati cuvanje malene djevojcice od 7 godina da ne bude sama 11 sati na dan. Ne moze se reci da je ona samo moja odgovornost jer ona ima svg oca koji se isto teko TREBA brinuti za nju, ne samo tako sto ce dati 800 kn/mj i kupiti pokoju skupu igracku. Njegova majka zivi u nasem mjestu i mogla bi doci da ju cuva, ali joj je rano ustati se u 5 sati jer kod mene treba biti vec u 5.30 ( u to vrijeme moja djevojcica jos spava) jer ja u 5.35 vec moram krenuti, da bih do 7.00 stigla na posao. Mislim , da je on mogao ponukati svoju majku da pricuva njegovu djevojcicu dok sam ja na poslu( nisam s njima u losim odnosima), pa bi nas dvije imale tih 2000 kn svaki mjesec vise, to je rata za stambeni kredit ( mi smo podstanari), ali niti on a niti ona se nisu sjetili toga, jer je to naporno. Nije da i ja ne zelim voditi svoje dijete svuda, ali na zalost zbog takvog radnog vremena i putovanja, nemam dovoljno vremena.

Nase je dijete, dijete dvaju roditelja sa solidnim placama i mislim da bi trebala zivjeti kvalitetnije nego sto mi sada zivimo ( nas dvije), jer njene su realne , trenutne potrbe 3600 kn/mj Sto se odnosi na 2000kn/mj samo za cuvanje i 1600 kn/mj prosjek za skolsko dijete, pa ako je popola onda mislim da je njegovih 800 kn/mj daleko od polovice ( moj bivsi suprug ima 8000 kn/mj primanja), a ja polovicu njegovih ( ne vidim razlog zasto i on ne bi sudjelovao po pola i kod sportskih ekskurzija i kod kupovine sportske opreme.I sto je u tome lose ako bih ga ukljucila u takve stvari ne samo financijski, nego da prati i treninge i bude 1,5 sati na terenu sa djetetom dok bih ja mogla uciniti ponekad nesto drugo od obaveza.Neko ocevi vape za takvim necim, a ovaj moj nema osjecaj za to.Stvarno nikad nisam o njemu pricala ruzno pred djetetom i pokusavam odrzati civiliziran odnos zbog djeteta)

Nisam ja od njega nikad trazila vise, samo sam htjela reci da svatko zivi nekim nacinom zivota i da nije zgodno nekoga prozivati ako kaze da bi otac trebao sudjelovati vise, jer da ga zanima kako dijete zivi onda bi se i sam ponudio da nesto kupi ili pitao da li djetetu treba, pogotovo ako zna ili vidi da mu treba ( znam da ima i takvih i svaka im cast, ali oni su rijetki) Ja nisam od onih kojima cigara visi iz usta i puno se odricem da to dijete koje je ostalo uz mene sto kvalitetnije zivi ( koliko je moguce u nasim uvjetima).

Zalosno je da se njeni rodejni ( baka i tata ), ne bi malo zrtvovali u svojoj komociji pa pridonosili njenom kvalitetnom zivotu, jer kad ne bih morala placati polovicu primanja za cuvanje i stanarinu 1000kn/mj imala bih vise financijskih mogucnosti da joj priustim i odlazak na more i pokoju igracku koju bi zazelila.No mi smo dosta skromne, kazem unatoc mojim primanjima, jer su potrebe djeteta zbog cuvanja znatno vise od drzavnog prosjeka.

Pozdrav svima i neka se nitko ne osjeca prozvanim.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne pokusavam ja nikoga ocerupati na racun emocionalne veze s djetetom, dapace ja ionako vise dporinosim i materijalno i emocionalno. s imam duplo manja primanja od njega.Samo sam navela primjer da su potrbe individualne i ako majka mora raditi dva posla netko treba cuvati to dijete dok nje nema, a to ekstra kosta. Ili mislite da je za zenu bolje da bude kod kuce pa da joj bivsi suprug placa mjesecno uzdrzavanje. Ja nisam trazila od njega da bilo sto daje, on je rekao da uzdrzavanje ide po pola, a sad se ne pita koliko je to uzdrzavanje tocno.Nisam trazila novac, ali da mi njegova majka ne moze pricuvati dijete, za koje tvrdi da ju obozava, nije mi jasno kako ne moze, zbog toga jer je to rano u jutro.Pa to joj je jedino unuce koje ima, a tesko joj se ustati u 5.00 u jutro i doci kod mene u stan da bi ju pricuvala. Tako bi meni ostalo tih 2000 kn/mj i bilo bi nama dvjema lakse, financijski, a vjerujem da bi i dijete sve te zavrzlame oko razvoda, koji je stigao iznenada i meni i njoj, lakse emocionalno prebrodilo. Vi izgleda ne znate kako to prozivljavaju djeca u toj siuacij i vjerujte da to ne zelite znati.To su strasne traume i otac bi isto trebao uloziti dodatni trud da olaksa djetetu sve te krize a ne se izvlaciti da ce sve objasniti mama, koja ionako sve ostalo jedva stize.

Nije meni krivo sto on kupuje djetetu skupe igracke, ali zao mi je sto joj to ne da da nosi kuci.Pa necu se ja s time igrati ili voziti njezine role.Ispadne da joj majka to ne mozr priustiti jer ono sto joj majka priust to se ne vidi, a i dlje imam stav da je za cuvanje trebao zajedno sa mnom podijeliti trosak ili pomoci na neki drugi nacin da barem ja ne moram sve sama.Pa to je i njegovo dijete s kojim je zivio 7 godina.

Otisao je sa rjecima da sam ja zena s kojom bi svatko bio sretan i da je i on sretan, ali da bi on volio malo prozivjete zivot ( jer kao nije prozivio puno je ucio na studiju, tako je njegova majka rekla meni i tako ga je opravdala da je to u redu sto radi ).

I nemojte mi pricati onda da sam trebla biti svjesna posljedica za dijete, jer za mene to nije ni vazno kako cu, jer ja sam ta koja je to sve prosla s djetetom i jos uvijek prolazim i ne znam do kada ce to trajati. Nikoga ja ne zelim ocerupati niti od njega sto trazim,a sudsku parnicu jos cekamo, tako da smo jos u braku ali samo na papiru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

draga gospodjo,

moja je zelja da razumijete da stalno pokusavate ostvariti ciljeve i odnose koji postoje u skladnom braku (cuvanje, posjecivanje, izlasci...govorim na pamet). ne kazem da je to nemoguce (pa zasto niste otisli do njegove majke i pitali je da li moze ponekad pomoci oko djeteta..zasto cekate da se ona sjeti? zasto s njim ne sjednete da vidite moze li pomoci oko cuvanja djeteta?..ne kazem da ce to uspjeti..al bar probajte). to je zalosno gospodjo sto se desava i vama i tisucama drugih...al to je tako. kad se desi nesto tako, nije vise nista isto...pomirite se sa tim. zasto to i djetetu ne objasniti...bolje vi da mu objasnite i tvrdo nego da ju djeca zadirkuju.... moj iskreni savjet vama je...potrazite i vi muskarca sa kojim mozete ostvariti skladnu vezu. jeste li razmisljali o tome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja samo pokusavam objasniti da dijete ne treba osjecati financijske probleme ako su oba roditelja u blizini. ONA IMA OBA RODITELJA U RADNOM ODNOSU. I njoj je cuvanje potrebnije nego djeci koja imaju oba roditelja ili stariju bracu.Stoga to nisu potrebe iz skladnog braka vec zivot stvarni.

Gore sam vec navela da je malena sama pitala baku zasto ne dodje da ju cuva ,a ona joj je rekla da je to za baku jako rano ( u mirovini je i spava do 9.30) i da bi joj bilo tesko.Koliko znam nije bolesna, a nije ni samnom u losim odnosima. Ako je tako odgovorila dajetetu sto ce onda meni reci, da mora kuhati rucak za svog sina, jer on ne jede podgrijanao jelo ili jelo koje je skuhano dan ranije ????

Vjerujte s takvom djecom ne mozete pricati tvrdo, grubo ili ne znam kako jos jer trebate biti sto vise racionalni, a jajo, jako paziti da ne povrijedite njihive osjecaje, jer tada imate depresivno, zatvoreno dijete, koje je lose u skoli, pa zbog tih neuspjeha isfrustrirano i slicno. To su jako osetljive stvari i s osjecajima djeteta se ne treba igrati. To Vem je kao da ste na tankom ledu i svki korak moratze biti oprezni da ne propadnete, jer vam sav dotadasnji trud moze biti uzaludan.A pogotovo je tesko jos se i materijalno natjecati s nekim tkoje duplo jaci.Sve to oni osjecaju samo nam to ne znaju reci.Zato mislim da je suradnja oba roditelja, nakon rastave, jako vazna upravo zbog toga.Nije vazno hoce li otac dati sve u novcu, ali da ponekad da dade doprinos i na neki drugi nacin jako je vazno zbog djeteta.

Da li cu nekoga naci ili ne, to ne znam, i to ce zivot odrediti sam, no ne znam da li cu nakon i svojih osobnih trauma moci imati povjerenje i u nekoga drugog. Na zalost ali tako je.Jos nisam ni sudski rastavljena pa o tome niti ne razmisljam.

U svakom slucaju, ne bih voljela ostati sama, ali ako je to sudbina, tako ce biti.

No ja se ne brinem za sebe, ja sam imala sretno djetinjstvo, vec za svoju djevojcicu za koju bih zivot dala i voljela bih da joj mogu dati i pruziti vise od ovoga koliko sada mogu, a mogla bih kada bi otac bio pametniji i realniji.

Pozdrav, ananimka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospođo vi stvarno imate specifičan slučaj i to što u školi koju pohađa vaše dijete nema dnevnog boravka je zaista problem,ali to biste trebali riješiti sa vašim bivšim jer mislim da mu sud neće odrediti više od 1000 kn.Neka još koju godinu plaća nešto više dok dijete ne poraste da može sama brinuti o sebi.Dnevni boravak je ionako samo prva tri razreda(barem je tako u našoj školi u kvartu).A i kakva vam je to gospođa koja vam čuva dijete samo nekoliko sati prije ili poslije škole,a plaćate ju 2000 kn.Znam da u mom kvartu mame plaćaju 2000 kn žene koje im čuvaju djecu cijeli dan i to male bebe oko kojih imaju brdo posla!Razmislite o tome!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na zalost nemam drugog izbora.Ja sam doslovno odsutna 11 sati od svoje kuce i to u drugom gradu, drugoj Zupaniji.Meni treba netko tko ce biti s djejtom od 5.30 u jutro do 17.00 sati popodne.Ona treba biti doslovno u mom stanu, brinuti da li ja dijete jelo , otislo u skolu, da li se obuklo kako treba, odvesti je i dovesti je iz skole. Biti prisutna da dijete osjeti da nije samo i prepusteno samo sebi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga gospođo,ja sam inače sama kod kuće s djetetom i visoko sam obrazovana te bih mogla da radim imati super plaću,ali problem je u tome što ne želim svoju bebu davati u jaslice jer imam svoje mišljenje o njima.No nisam zbog toga pisala sve ovo.Dođe danas moja svekrva(nema još ni 50 g.)kod mene i ja joj prepričam vašu priču kako vaša svekrva neće čuvati vaše dijete jer spava do 9.30 i rano joj je,a ona će:"Pa ne bi ni ja to mogla,to je stvarno rano i veeeelika briga!!!"HA-HA!!!A zaklinje se da jaaako voli svoju unučicu!!!Tješite se ima ih još takvih!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, samo vi imate barem potporu vaseg supruga.Ja nisam isla raditi dok je moje dijete bilo maleno, tj. radila sam povremene poslove ali poslijepodne, jer mi je tada cesto majka cuvala moju djevojcicu dok je bila malena, a kad je doslo do razvoda, onda mi je moj bivsi suprug u CZZSR rekao kako sam radila samo povremene poslove za sitne novce.U svom mjestu i Zupaniji nisam mogla naci posao u struci pa mi je jedina mogucnost ovo putovanje u drugu Zupaniju u mjesto udaljeno od moga 50 km.

Ako nemate podrsku supruga, a ja je nisam cesto imala, tada nastojte sto prije promijeniti situaciju, jer nikada se ne zna sto se iz takvog odnosa moze izroditi, a ako zena u braku nema podrsku svog supruga, naravno vrijedi i obratno, moze doci da ruznih posljedica u kojima bi najvise stradalo vase dijete.

Moj je suprug dobio blagoslov svoje majke da je to u redu sto radi, a nije mi jasno kakva je to osoba koja tvrdi da neizmjerno voli svoje unuce, a s druge strane hladno gleda kako se to dijete emocionalno muci i slijeze ramenima i govori da nije jedina koja tako zivi.

Nisam se nikada zamjerila njegovoj majci, nikada se nismo niti prerjecile, evo vidite kako su ljudi nerealni.

S jedne strane ona i on meni pricaju o " korpama" ljubavi koje ima dijete od njih, a sdruge strane su toliko hladni da ne vide koliko dijete emocionalno pati

zbog necije gluposti.

A ocigledno je da pokusavaju svoju ljubav iskupiti prolaznim materijalnim stvarima.

Tek sada vidim kakvi su to ljudi : dok sam imala vremena tetositi i titrati oko njih oboje tada su bili sretni i nitko nije bio bolji od mene, a sada kad sam pocela raditi i kad me drugi ljudi cijene zbog toga sto vrijedim i znam raditi svoj posao, sad kad mi treba podrska i pomoc onda su mi okrenuli ledja, pa cak ne zele pomoci niti , onako, ljudski, ne materijalno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda će me sad netko popljuvati,ali evo vam jedan savjet.Vidim da ste u komi i da vam treba pomoć.Vidite,ni u mom braku nisu cvjetale ruže svađali smo se užas!!!Dokle god pokušavate mužu nešto dokazivati-NE PALI,plakati-NE PALI,moliti-NIKAKO!!!Dignite glavu,uredite se najbolje što možete,okrenite mu leđa i odite van(BILO KAMO)!Moja pokojna majka me je tako naučila jer moj otac je imao puno ljubavnica kada sam ja bila mala!Jednom je čak popila šaku Apaurina pokušavajući privući njegovu pažnju,ali ON JOJ SE SMIJAO!!!Onda joj je jedna starija gospođa dala ovaj savjet i ona se uredila,otišla napravila pet krugova po kvartu(jer nije znala kud bi išla) i vratila se!!!Za par dana opet!!!Još dan danas se sjećam te noći kada je moj dragi tata nosio moju mamu iz dnevnog boravka u svoj krevet!Svi su muški takvi!Ne molite ga ,ni njega ni njegove-NIŠTA!!!Možete vi to i sami!Ignorirajte ih,ne zovite,a kada vas zovu recite da nemate vremena!!!Onda će dotrčati i oni moliti VAS!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima od Anonimke ( opet ).

 

Gledajte, ja sam visoko obrazovana osoba,radim u struci i jako sam zadovoljna sa svojim poslom.

Moj suprug ( bivsi) isto tako. Samo sam htjela reci da nitko nema pravo osuditi nekoga zato sto trazi vise za uzdrzavanje, jer nitko ne zna kako tko zivi.

( ja od njega ne trazim nista i nemem namjeru moliti za bilo kakvu uslugu ).

Evo vidite, ja imam primanja 4000kn/mj. To je solidno u odnosu na dobar dio oko mene ( netko bi rekao " sto bi ti htjela pa netko to zaradi u dva mjeseca?"), ali ja imam izdatke koji mnogi nemaju, npr. to cuvanje djeteta zbog kojeg se moram toliko odricati ( nije mi tesko i mogla bih se odricati i jos vise ako treba) i moje dijete takodjer.

No samo sam htjela prikazati jednu malu crticu iz zivota i da i pored solidnih primanja mozes imati teskih problema u financijskom planu.

 

Moj suprug je otisao sam, da ne opisujem ponovo sve iz pocetka.Napustio obitelj uz blagopslov svoje majke. Nemam namjeru moliti ga, emocionalno sam malo skrsena, ali ne sjedim u kuci i ne placem.

Iskreno, pored ovakvog tempa zivota, nemam vremena niti misliti o tome. Ne bih pokusala spasiti ovaj brak, jer vidim da bi to bilo samo gubljenje vremena, kad nekome nije jasno da je to dijete jedino, bar za sada, sto je dozivotno tvoje i na koga uvijek mozes racunati kad budes nemocan.

I kada ti netko kaze da se nije dovoljno izzivio i da bi sa mnom svatko bio sretan i da je i on ali da mu je provod vazniji od njegove obitelji. MISLITE DA JE TO ZRELO ?????

Ne sprijecavam mu kontakte s djetetom niti od njega i njegove majke ne bih trazila nista. Samo sam htjela reci da bi moj suprug bivsi mogao, da ima imalo osjecaja u sebi za neke vrijednosti, sam promisliti pa uciniti nesto za svoje dijete bilo materijalno ili nekako drgacije.

To sto je uradio je jako sebicno, a izgleda da njegovom egoizmu nema kraja, pa zasto bih ja uopce pokazala da me to sve boli. Ja cu to , vjerojatno preboliti nekako, ali dijete ce to tesko proci i sve me strah da ce to sigurno ostaviti posljedice.Citala sam na forumima u slicnim temama, gdje su se javljali ljudi kojima su roditelji bili rastavljeni i opisivali kako su se osjecali.

Rekao je " nece biti jedina kojoj su se roditelji rastali.Ima ih sve vise takvih:" Na pitanje " a zasto bi ona morala biti jedna od te nesretne djece, prakticno, bez djetinjstva?", slegao je ramenima i rekao je da je to jace od njega i da nas i dalje voli i da ce se mozda i vratiti kad za to dodje vrijeme.

Iskreno receno, nemam namjeru sjediti i cekati njega, koji nista ne valja. Pa i kad bolje razmislim, mlada sam i zivot je predamnom, pa tko zna sto jos moze biti.

 

Pozdrav svima .

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga gospođo,moj otac i njegova sestra su djeca rastavljenih roditelja i mogu vam na temelju toga,a i na temelju mnogo drugih primjera koje znam reći da imate sreću što imate curicu.NE BRINITE!Ženska djeca puno manje pate zbog nedostatka oca nego muška jer svako dijete treba nekog idola!Ženskoj djeci je to obično majka,a muškoj otac!Moj otac i ostali moji prijatelji za koje znam da su iz rastavljenih obitelji su čitavog svog života patili zbog očeva,dok moja teta i prijateljice nisu niti pitale za oca!Ne kažem da im nije bilo teško,ali sam primjetila da ih je to pogodilo puno manje!Moj otac je npr.nakon 20 godina išao tražiti svojega oca i uvijek je patio i pitao se zašto je njega ostavio,a djecu iz drugog braka nije.Stalno ga je posjećivao i tražio njegovu ljubav!Moja teta je otišla samo jednom i to uz teško nagovaranje i NIKAD više!Moje prijateljice koje su živjele sa majkama su sve mahom uspješne žene,zdravoga razuma i pametnog razmišljanja.I vaša će curica biti takva,vjerujte!SRETNO!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I oprostite!Tek sam sada skužila da sam na nekoliko odgovora na ovu temu automatski ukucala naslov sa svoje teme na ovom forumu,ali prošli tjedan sam bila u komi zbog svih problema koji su nas snašli.Eto,sad se bar zna da nisam ženomrzac i da me naš slučaj nije pretvorio u čudovište!Samo sam vam htjela pomoći,a pregledavajući forum sam naišla na vaš post i sjetila se svojega oca koji je tipični muški šovinista!Moja majka je na početku braka s njim bila stalno na rubu rastave,ali je bila iz stroge katoličke obitelji i nije željela sramotu!Tada se na to,nažalost, tako gledalo!Ah,svaki brak ima svoj križ!SRETNO!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E,da!Gospođo koja ste napisala da imate dobrog muža i da niste jedina!I ja imam dobrog muža,ali ponekad vas život dovede u teške situacije i tko ih pregrmi bez trzavica i svađa svaka mu čast!Mi smo se svađali i imali trzavice,ali smo pregrmili iako nikada nije bilo upitno da se volimo i poštujemo i da ćemo ostati skupa.Nitko ne zna što ga čeka u životu!Ako nema podrške i razumjevanja nema ničega!Tko nije prošao neki problem u braku ne može niti znati kako je to,a problem nekada dođe nenadano!I tada se tek vidi je li netko dobar ili ne!Muški često vole bježati od problema,a mi žene smo bolje u rješavanju teških situacija!Moj muž zagnjuri glavu u pijesak,padne u depresiju i samo šuti!To je i bio razlog naših svađa,a ne to što je on loš!Znam puno parova koji su se rastali zbog takvih situacija!Mi nismo hvala Bogu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A ko ce meni pomoci !

Jan sam predao Opcinskom sudu u Zagrebu zahtjev u 12/2003 preko odvjetnika da se napravi korekcija alimentacije jer mi je supruga ostala bez posla. Bilo je odredeno 25% imam jos dvoje djece i nisam dosao na red.

U travnju ove godine dobivam ovrhu za 2004 godinu potpisanu od sudkinje Slavice Garac da mi se blokira kompletan tekuci tacun u cijelosti.

Iako sam u 2004 prebacio preko 53000 kuna pa neznam dali se pd 50% place prvo uzima alimentacija pa dio za ovrhu do namirenja uglavnom sada nemam ni kune a na banku primam placu, topli obrok i prevoz i sve mi je oduzeto. Neznam sta da radim jer ne vidim izlaz iako sam bio na sudu u sobi 325 ali me nisu ni saslusali.Napominem da od place koja dode na t.r. moram po zakonu platiti porez i prirez i sad ni to nisam u mogucnost. Ako mi je cista placa kad platim porez i prirez cca 8000 kuna ,supruga nezaposlena i imam ukupno troje djece od toga jedan naj mladi zivi samnom sta bi zakonski bilo da namirim sve ili u postotku ili u iznosu?

Jer ovako nemam nista i ako porez ne platim u tekucem mjesecu placam negativne kamate a na poslu mi prijete otkazom jer za njih je to nedolicno oinasanje. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojte se ljutiti gospođo!!!Ja sam samo navela i ono čemu sam ja svjedočila u svojoj obitelji i okolini!Znam ja jako dobro da je otac itekako potreban i muškoj i ženskoj djeci,ali mislim da je ženskom djetetu teže bez majke nego bez oca!Ima puno toga u životu jednog ženskog djeteta što je lakše popričati sa majkom nego sa ocem jer otac ne razumije!Isto vrijedi i za muške u vezi oca!U mojoj okolini su sve sami primjeri toga što sam napisala!Možda kada otac ostane sam sa ženskim djetetom uspije,ako se potrudi,pohvatati konce,no iz svakodnevnog života vidim da dok je majka živa otac se ne petlja u "ženske"probleme!Čast iznimkama!Vjerujem da ih ima!Samo sam htjela utješiti gospođu!Mislim da puno očeva izbjegava tražiti skrbništvo nad djetetom upravo zbog straha kako će sam izaći na kraj s njim,a poslije im je žao!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uzmite hitnooo odvjetnika jer bez njega nećete postići NIŠTA!!!Nisu tako skupi kad je riječ o sporovima takve vrste!Više će vas koštati ako ga ne uzmete i dok ne dobijete presudu o smanjenju trebali ste uplaćivati barem koliko možete.Ovako ste sada navukli bijes suda na sebe!Oni na sudu uopće ne vide iili ne žele vidjeti da zbog jednog djeteta trpe ostala djeca!Ja bih na vašem mjestu išla na soc.rad,ministarstvo pravosuđa,SVUDA!!!Je li pravedno da vaša djeca gladuju?I mi smo doživjeli sličnu nepravdu u drugačijem slučaju!!!SRETNO!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada tek vidim pa vi imate odvjetnika!!!Što on radi i jeste li sigurni da dobro radi?A i kakva je to nepravda?! Kada se žali vaša bivša žena odmah sjedaju na vrat,a vi čekate za smanjenje na koje imate pravo već godinu i pol!Ovakvi sporovi su inače prvi po hitnosti,ali to očito vrijedi samo za žene!(I ja sam žena!!!Da se zna!)Pa vi ste sada ostali bez prihoda!Žena vam ne radi!Dvoje djece(i ono treće)!Isuse Bože,čovječe,tražite pomoć na sve strane!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ma mene zanima sta kaze zakon konkretni primjer , a to je vanbracno dijete zivi sa majkom iz prvog braka stariji zivi sam a ja zivim sa nezaposlenom zenom i najmladim djetetom i imam neto 7.800 kuna. Kazu da je minimum 1,440 kuna alimentacija dali se to djeli na oba roditelja ili samo ja moram davati taj iznos jer je meni odredeno samo za jedno djete 25% pa kad svako uzme meni ostane N I S T A

je napisao:IDIOT

IZNIMKE POTVRĐUJU PRAVILA!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija