Jump to content

Prijava boravišta


anonimno

Preporučene objave

Ovako, boravkom do 90 dana, (tzv. turističkim boravkom) smatra se boravak stranca bez vize, s vizom ili s graničnom propusnicom . Tako da strancima kojima za ulazak u RH ne treba viza, mogu u RH boraviti najviše 90 dana u razdoblju od šest mjeseci, računajući od dana prvog ulaska.

 

Ja sad nisam 100% sigurna treba li državljanima Srbije za ulazak u RH viza.

Ako je usao bez vize, a namjerava boraviti duze od 90dana u RH mora pribaviti odobrenje za privremeni boravak. Ako mu je trabala viza za ulazak u RH pa on namjerava boraviti u RH duze ili iz nekog drugog razloga a ne onog zbog cega je dobio vizu opet treba pribaviti odobrenje za privremeni boravak.

 

Zahtjev za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak stranac podnosi diplomatskoj misiji, odnosno konzularnom uredu Republike Hrvatske, ali ako mu za ulazak u Republiku Hrvatsku nije potrebna viza, zahtjev za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak može podnijeti i policijskoj postaji ili policijskoj upravi Ministarstva unutarnjih poslova, prema mjestu gdje ce boraviti.

 

E sada, da bi dobio privremeni boravak u RH mora ispunjavati odredene uvjete propisane zakonom o strancima.

 

Uvjeti su slijedeci:

Strancu se može odobriti privremeni boravak ako:

1. ima sredstva za uzdržavanje,

2. ima osigurano stanovanje,

3. ima zdravstveno osiguranje,

4. ne postoje zapreke zakonom određene (krši pozitivne propise RH, povrijedi javni poredak ili druge društvene vrijednosti zaštićene zakonom)

5. je priložio dokaze o opravdanosti privremenog boravka.

 

Isto tako ako ima radnu dozvolu za RH odobrit ce mu se privremeni boravak.

 

Ako ga uhvate bez vize ili odobrenja boravka (nezakoniti boravak) morat ce napustiti RH odmah ili u roku koji mu odredi policijska uprava/postaja MUP-a. A ako ni tada ne napusti RH onda ce se prisilno udaljiti iz RH. Ako to nije moguce iz nekog razloga (tipa nije mu se utvrdio identitet) ogranicit ce mu se sloboda kretanja u RH na nacin da ce ga se smjestiti u Prihvatini centar za strance MUP-a u kojem moze boraviti najduze 90 dana. Ako ga se ni nakon toga ne moze prisilno udaljiti iz nekog razloga moze mu se odobriti ostanak u RH na razdoblje ne duze od 6mj uz suglasnost MUP-a, ali time mu ne prestaje i ne mijenja se obveza napuštanja Republike Hrvatske. Privremeni ostanak upisuje se u putnu ispravu stranca, a strancu koji ne posjeduje putnu ispravu, izdaje se isprava s fotografijom.

 

Nadam se da sam uspjela pomoci.. :-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam sličnu stvar prije 3 godine rješio ovako:

1. otvorio nerezidentni račun u banci i položio 4000 Kn, uzeo potvrdu od banke i time rješio sredstva za uzdržavanje

2. kod javnog bilježnika sastavio izjavu o primanju u zajedničko domačinstvo na temelju izvanbračne zajednice

3. na temelju zdravstvenog osiguranja matične zemlje dobio potvrdu na HZZO, da sam zdravstveno osiguran na neko vrijeme

4. nije bilo potrebno dokazivati

5. razloge objašnjava točka 2, a ako baš treba, napiše se izjava da je u svrhu spajanja obitelji

 

Nadam se da će upaliti, meni je.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sad neznam tocno ali mislim da u godini dana najvise sest mjeseci i to dva puta po 3 mjeseca. a to se jednostavno rijesi

prva 3 mjeseca se prijavi, a onda se redovno odjavi i napusti drzavu, pa onda ponovo udje i boravi 3 mjeseca ali se ne prijavljuje, a nakon toga to isto ponovi pa se prijavi i to ti je ti 6 mjeseci u godinu dana.

je napisao:

Moj dečko je srpski državljanjin i sa mnon je u Hrvatskoj od nove godie. Nakon toga navodno treba vizu za boravak duži od 30 dana. jel to točno?

Kako se dobiva ta dozvola? Što ako ga ulove da je duže od 30 dana u Hrvatskoj? Dali onda više u ovoj godini neće moći ući u zemlju?! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš dečko je sada u nezakonitom boravku i bilo bi jako pametno da sam napusti RH. Ukoliko bude zatečen policijski službenici će podnijeti prekršajnu prijavu radi prekršaja iz čl. 52. st. 1 Zakona o strancima (nezakoniti boravak) za koji je propisana kazna od 500 do 5000 kuna uz mogućnost izricanja zaštitne mjere protjerivanja sa teritorija RH u trajanju od 3 mjeseca do 2 godine.

 

Ne vjerujem da će ga na izlasku iz RH na Bajakovu ili drugim izlazima detaljnije kontrolirati odnosno ići na utvrđivanje kojiko je boravio u RH i da li je prekoračio boravak. I da to naprave i da ga prekršajno prijave na sudu može reći da je upravo saznao da ne smije boraviti duže od 90 dana i da je zato odmah odlučio naopustiti RH. U tim okolnostima vjerovatno mu sudac ne bi ni izricao zaštitnu mjeru protjerivanja koju može ili bi ona bila minimalna (3 mjeseca).

 

Ono što vam je naveo Brunowien ne bih vam preporučila jer je nezakonito (ukoliko se zatekne u RH za vrijeme onih 90 dana kojih boravi neprijavljeno stranac je u prekršaju).

 

Mislim da se vašem dečku ne isplati natezati sa policijom i po sudovima, jer je sve kasnije zabilježeno i ako budete u budućnosti sklopili brak, tražili stalni boravak može mu samo odmoći.

 

Moja sugestija je slijedeća: neka vaš dečko napusti RH čim prije. Ponovno može uči nakon što protekne 6 mjeseci od dana prvog ulaska tj. ako je npr ušao 15.12.2006, tada ponovno može ući 16.06.2007. godine. Tada počinje teći novi period boravka do 90 dana kojih može koristiti u slijedećih 6 mjeseci odnosno do 16.12.2007. godine. Da vam bude jasnije npr. može boraviti kod vas 10 dana pa se vratiti nazad u Srbiju, tamo boraviti mjesec dana, pa se ponovno vratiti i boraviti mjesec dana u RH i.t.d. s tim da se svaki puta kada odlazi, odnosno svaki puta kada dolazi mora prijavljivati i paziti da ne prekorači 90 dana u tih 6 mjeseci.

 

Ukoliko dođe prije proteka tada je u prekršaju i bilo gdje da se prijavi automatski ga kompjuter izbacuje kao prekršitelja, a ako nije prijavljen i utvrdi se da je spavao kod vas vama slijedi prekršajna prijava (čl. 80.st.3. Zakona o strancima), a njemu može i otkaz boravka.

 

Dalje, kada bude došao ponovno u Hrvatsku, nakon proteka tih 6 mjeseci, prijavite njegov novi turistički boravak (boravak do 90 dana) u MUP-u i tražite da vam daju popis dokumentacije za izdavanje odobrenja za privremeni boravak temeljem vanbračne zajednice ili turizma na duži period. (trebat će mu uvjerenje o nekažnjavanju iz Srbije, rodni list ne stariji od 6 mjeseci i dr.). Prije isteka onih 90 dana mora podnijeti zahtjev za privremeni boravak i tada on ne mora napuštati RH (iako je recimo prošlo onih 90 dana), dok se zahtjev ne rješi.

 

Znajte i to da će morati dokazati da posjeduje sredstva za uzdržavanje (potvrda o plaći, račun u banci, vaša izjava ili izjava vaših roditelja da će ga uzdržavati ili nešto slično). Kao dokaz vanbračne zajednice trebat će vam izjava dva punoljetna svjedoka drž. RH ovjereno kod javnog bilježnika. Za zdravstveno osiguranje se raspitajte na HZZOu, to vam mjesečno košta nekih tristotinjak kuna. Važna napomena, da ne zaboravim po tom temelju (vanbračna zajednica i turizam na dulji period) vaš dečko ne smije raditi. Ako bude radio "leti" iz RH uz mjeru protjerivanja.

 

Ako namjerava raditi u RH tada mora ishodovati radnu ili poslovnu dozvolu. No to je druga priča pa ako vas interesira ta opcija, napišite pa ću vam odgovoriti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija