Jump to content

sudski nalog za pretragu mobitela


anonimno

Preporučene objave

Temeljem Naloga istražnog suca, takvi podaci se naravno mogu dobiti, ukoliko postoji tehnička mogučnost operatera da ispuni Nalog.No, nalog je obično precizno određen i vezan uz djela koja se istražuju, pa tako je nepotrebno da se pribavljaju svi podaci irelevantni za istragu.Npr,. ako je sporno razdoblje od 1.1.2007 do 12.1.2007., onda će se Nalog konkretizirati i odrediti za isto razdoblje ulazno izlaznih poziva, te poruka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina je da je tomogućnost policije.Ali policija je isto ograničena tehničkim mogučnostima operatera( razdoblje, IMEI...) Isti traženi-dobiveni podaci označeni su oznakom tajnosti, te se mogu koristiti samo kao indicija u predistražnom postupku,u cilju utvrđivanjai pronalaska dokaza. Da bi određen podatak postao dokaz ipak se mora temeljem Naloga, odnosno zahtjeva DO-a, najčešće ŽDO-a ( za čl.173)Ali, nažalost takvi podaci se uskoro neće moći dobiti, temeljem predistražnih radnji(izvida) i bez pisanog Naloga istražnog suca( jer je to praksa europski zemalja), a nažalost zbog pritiska koji rade operateri.Iako će biti bolje reguliran identitet korisnika.. ha, bar se nadam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa dobro sta je sad istina?jel oni mogu dobiti popis svega-i poziva(...poziva mogu dobit i ja,odem,dam 50kn i evo mi popisa ulazno-izlaznih poziva sve crno na bijelo),ali sto je sa porukama...???jel i tu dobivaju izlistanje svega crno na bijelo ili samo pregledavaju mobitel kao mobitel i gledaju one poruke koje su u inboxu,odnosno outboxu!? ...jer ipak su sms poruke valjda nesto "privatno" ili nema takvog pojma u ovoj demokratskoj drzavi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prava istina je da policija može pribaviti popis odlaznih poziva i poruka!

Dakle samo popis (vrijeme kada su slane i kome),a ne i sadržaj tih poruka.

 

Sadržaj poruka se može provjeravati samo ako je pribavljen nalog za to ili ako osoba sama inzisitria na tome ( ti vjerujem nisi jer je očito da si nešto skrtivio :-D )

 

Ako bi polcija bez naloga za pretragu pročitala ili snimila (fotografski npr.) poruke, to na sudu ne bi vrijedilo i takav dokaz bi se morao izdvojiti iz spisa te se ne bi smio korisitit kao dokaz.

 

Jel sada jasnije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako bi polcija bez naloga za pretragu pročitala ili snimila (fotografski npr.) poruke, to na sudu ne bi vrijedilo i takav dokaz bi se morao izdvojiti iz spisa te se ne bi smio korisitit kao dokaz.

 

cekaj malo..

imas npr. situaciju da primatelj poruke neprimjerenog, uvredljivog, prijeteceg sadrzaja sacuva sms poruke i dobrovoljno ih da policiji i oni ih lijepo sve fotografiraju, prepisu sadrzaj, vrijeme slanja, broj sa kojeg je upucen.. ucine provjeru broja odnosno utvrde korisnika broja sa kojeg je sms poslan (dobiju od operatera) i to je to..

onda se jos kod tog nadje i izuzme upravo mob. sa tim brojem, on se izuzme uz potvrdu i to ti je to..

ne treba tu posebnih naloga..

nemojte pretjerivati..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

utjerivac ti je samo govorio da je nezakonito da polcija sama nesto poduzima. u tvom primjeru je osteceni podnio prijavu i podastro sms poruku.

ali ipak tu poruku treba provjeriti opet putem tih operatera i to nalogom od suca jer postoje tehnicke mogucnosti da se sms poruka krivotvori pa je najsigurnije skinuti je po tragu kakvog ostavlja kod operatera.

zato je utjerivac u pravu, a vi ne

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

postavlja se hipotetsko pitanje :). Da li se za SMS poruku koju si primio i izbrisao, a znaš datum primanja, može tražiti od operatera da ti da ispis te poruke, kao dokaz, koji bi mogao koristiti na sudu, znači, bez sad silnih procedura i zahtjeva od sudca, policije itd...Poglaviti ako sad taj mobitel nije više tvoj, jer je bio službeni, a ti više tamo ne radiš.

Znači tražiš poruku, znaš datum, al taj broj nije više tvoj...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Operater ne sprema sadrzaj poruka, pa stoga ni ne mozete traziti ispis poruka. Operater samo cuva ispis odlaznih poziva i SMS poruka (dakle samo odlaznih!) i to mozete dobiti ako nije proteklo vrijeme za koje se cuva, ali samo ako ste jos uvijek korisnik tog broja

 

Za cuvanje sadrzaja poruka operateru je uvijek potreban nalog suda i sam operater to ne smije raditi niti radi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Pitanje ne u potpunosti isto, al recimo slično.

Priveli su me na tzv. informativni razgovor u PU i naravno oduzeli mobilni aparat IPHONE kojeg sam ugasio , al nakon " inf. rargovora " kad sam ponovno upalio mob bilo mi je čudno što je baterija sad na 100% pa sam išao vidjeti u registar upotrebe telefona gdje je jasno vidljivo da je mobilni aparat u vrijeme kad je oduzet bio spojen na računalo i to puna 2 sata što se vidi iz uporabe telefona i vremena od zadnjeg punjenja. Znači proveo sam 6 sati na inf. razgovoru i kad sam pogledao u telefon piše da je vrijeme od zadnjeg punjenja 3 sata i da je u upotrebi 2 sata i 10 minuta , a meni je trebalo 10-tak minuta, a možda i manje da dođem do te informacije.

Oni sigurno nisu dobili sudski nalog i skidali su moje slike i slike moje drage , te se sigurno naslađivali, al to su privatne slike i sad se ja pitam dal imam pravo se žaliti na to što mi se desilo i nekom to prijaviti i naravno kome ?

Nadam se da sam bio jasan i ne pretjerano opširan u postavljanju pitanja i da ću dobit neki pozitivan odgovor.

 

HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija