Jump to content

Djelomična provedba rješenja o nasljeđivanju


anonimno

Preporučene objave

Može li sud uknjižiti stjecanje vlasništva samo jednom od više zakonskih nasljednika koji svi nasljeđuju u jednakim idealnim suvlasničkim dijelovima tako da odgovarajući raspoloživi dio nekretnine u cjelosti uknjiže na tog jednog nasljednika a za ostale nasljednike čekati dok se na imenu ostavitelja u zemljišnoj knjizi ne nađe i ostali dio nekretnine naveden kao ostavina u rješenju o nasljeđivanju.

 

Recimo, ostavitelja nesljeđuje dvoje njegove djece. Na ime ostavitelja u trenutku provedbe je uknjižena samo 1/2 njegove ostavine. Može li sud uknjižiti tu 1/2 samo na jedno dijete a za drugu 1/2 čekati dok se ne nađe na imenu ostavitelja? U kom slučaju bi se to moglo dogoditi? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da niste razumjeli pitanje, odnosno pravno stanje.

 

Imovina (nekretnina) ostavitelja je poznata. Poznati su i svi zakonski nasljednici. Rješenje o ostavini je doneseno i postalo je pravomoćno.

 

Poteškoća je u tome što u trenutku kad bi rješenje trebalo provesti uknjižbom u ZK na nasljednike, na ime ostavitelja je uknjižena samo 1/2, a ne i cijelo vlasništvo na nekretnini navedeno u rješenju o nasljeđivanju.

 

Nema nikakvog pronalaska nove ili druge imovine pa nema niti dodatnog rješenja o nasljeđivanju. Moguće je da će se kasnije na neki način (?) na imenu ostavitelja u ZK naći i druga 1/2, pa bi se nakon toga već postojeće pravomoćno rješenje o nasljeđivanju moglo provesti tako da se ta druga 1/2 uknjiži na preostalog, drugog zakonskog nasljednika. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija