Jump to content

Prijenos/prodaja udjela u d.o.o.


anonimno

Preporučene objave

U pitanju je d.O.o. s tri osnivača, dvije fizičke i jedna pravna osoba iz Slovenije. Sada pravna osoba kupuje udjele ostalih dvaju osnivača, od jednog čitav, od drugog dio udjela. U društvenom ugovoru stoji da se udjeli izmedju osnivača mogu slobodno prenositi.

Koliko sam shvatio kod prodaje udjela isplatu vrši onaj koji udio preuzima a nikako d.O.o., s obzirom da sam sebe ne može ni kupiti ni prodati. Da li to stoji?

Da li je pametno sklopiti odvojeni ugovor s firmom iz SLO o prodaji udjela i da li ona može isplatiti isti na neki od računa u vlasništvu fizičke osobe u HR? Hoče li biti problema od strane HNB?

S obzirom da nemamo poreza na kapitalnu dobit, da li se može primitak od prodaje udjela svrstati pod kapitalni primitak?

 

Pozdrav svima i hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) napisali ste da udjele dvaju osnivača (fzizičkih) kupuje pravna osoba - prema tome ta pravna osoba isplaćuje te udjelničare (fizičke osobe)

 

2) nije bitno da li piše da se udjeli između osnivača mogu slobodno prenositi nego da li piše da je za prijednos poslovnih udjela potrebna suglasnost društva. tu suglasnost daje uprava (odnosno drugi organ a prema društvenom ugovoru). to što piše da se između osnivača mogu prenositi poslovni udjeli ne znači da za prijenos trećim osobama nije dopušten

 

3) ako se kupuje od udjelničara koji nije rezident (pravna osoba iz slovenije) prema mojem mišljenju može se isplatiti - pitanje je plaćanja poreza na dobit - ako je riječ o pravnoj osobi - predlažem konzulitrati neku od banka sa kojom bi se obavila transkacija i predočiti im prijedlog ugovora o prijenosu poslovnog udjela. ukoliko je cijena koja se plaća znatno viša od temeljenog uloga - nekako u ugovor naznačiti da vrijednost kapitala koju posjeduje doo sa rezervama (tzv book value) približno jednaka iznosu kupoprodajne cijene. smatram da sve do 2BV je načelno ok, ako domaća firma ima određeni značajni tržišni udio.

 

Zakon o deviznom poslovanju

 

zravna ulaganja

Članak 9.

(1) Izravna ulaganja, u smislu ovoga Zakona, sva su ulaganja rezidenata u inozemstvu i nerezidenata u Republici Hrvatskoj koja ulagač obavi s namjerom uspostavljanja trajnih ekonomskih odnosa i ostvarivanja znatnog utjecaja na upravljanje pravnom osobom.

(2) Namjera uspostavljanja trajnih ekonomskih odnosa i ostvarivanja znatnog utjecaja na upravljanje pravnom osobom iskazana je u slučajevima:

1. osnivanja ili povećanja temeljnoga kapitala trgovačkog društva u potpunom vlasništvu ulagača, osnivanja podružnice ili stjecanja već postojećega trgovačkog društva u potpuno vlasništvo ulagača ili ulaganja radi obavljanja djelatnosti poduzetnika pojedinca,

2. ulaganja u novo ili već postojeće trgovačko društvo ako ulagač time stječe ukupno 10% ili više udjela u temeljnom kapitalu trgovačkog društva, odnosno 10% ili više glasačkih prava nakon ispunjenja uvjeta iz stavka 1. ovoga članka,

3. kredita na rok od pet godina ili duže radi uspostavljanja trajnih ekonomskih odnosa, ako krediti imaju obilježja podređenog ili hibridnog potraživanja.

(3) Nakon uspostavljanja izravnog vlasničkog odnosa izme­đu rezidenata i nerezidenata u smislu stavka 1. i 2. ovoga članka, transakcijama izravnih ulaganja smatraju se također:

1. reinvestirana dobit, odnosno udio izravnog ulagača u dobiti trgovačkog društva koja se ne raspodjeljuje u obliku dividendi ili drugih oblika raspodjele dobiti,

2. dužničke transakcije između izravnog ulagača i trgo­va­č­kog društva u koje je već izvršeno izravno ulaganje. Ovo uklju­čuje dužničke vrijednosne papire, komercijalne kredite, financijske kredite i ostale dužničko-vjerovničke odnose. Izravnim ulaganjem ne smatra se ulaganje financijskih institucija dužničkim transakcijama vezanima uz tekuće poslovanje, već se izravnim ulaganjem smatraju samo one transakcije motivirane trajnim interesom vezanim uz vlasnički odnos.

zravna ulaganja nerezidenata i rezidenata

 

Članak 19.

(1) Izravna su ulaganja nerezidenata u Republici Hrvatskoj slobodna, ako posebnim zakonima nije drugačije određeno.

Članak 20.

(1) Prijenos u inozemstvo dobiti koju nerezident ostvari izravnim ulaganjem slobodan je pod uvjetom da je u Republici Hrvat­skoj podmiren porez na dobit na iznos koji se prenosi u inozemstvo.

(2) Prijenos u inozemstvo ostatka likvidacijske ili stečajne mase slobodan je pod uvjetom da su u Republici Hrvatskoj podmirene sve porezne i druge zakonom propisane obveze iz tog posla.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija