Jump to content

pojedinačni ispravni postupak


anonimno

Preporučene objave

 

Trebalo bi ispraviti puno toga. Naime, zk. stanje i stanje u katastru nemaju veze jedno s drugim (reći ćete šta je tu novo). Međutim, u katastru su provedene izmjene na način da se npr. jedna čestica dijelila bez da je iko od vlasnika bio uključen u postupak na desetke podečestica. Sve to po službenoj dužnosti je provodio katastar, navodno.

Nadalje, nakon podjele na brojne podčestice, sve te podčestice imaju puno manju kvadraturu nego što piše u zemljišniku.

I tako dalje. gdje su nestali kvadrati?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo o čemu pričate je parcelacija zemljišta. Nakon toga da bi se promijenilo stanje u katastru na temelju prijavnog lista za katastar - taj prijavni list mora potpisati vlasnik čestice uknjižen u zk. Tako da čisto sumnjam da je to išlo ex offo (osim ako nije u pitanju zemljište u vlasništvu RH ili barem zemljište kojemu nije jasno određen vlasnik tj. ako se ne zna tko je vlasnik onda je predmnjeva da je vlasnik RH). Državna uprava za katastar je u posjedovnici mogla npr. ex offo upisati drugog posjednika ili izmjeriti čak i pogrešno m2 zemljišta i kulturu, ali ne i parcelirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne radi se o običnoj parcelaciji.

Naime, sve parcelacije su u ovom slučaju zaista izvršene po službenoj dužnosti, a napravljene su prije donošenja Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Niko od vlasnika nije bio obaviješten. Većina parcelacija je tada rađena ex offo s obzirom na postojanje društvenog vlasništva.

Do tog perioda (a ni danas stvari nisu idealne) moglo se svašta raditi u katastru. Idealno i zakonito bi bilo da se diobe rade na zahtjev vlasnika, a ako idu ex offo da se barem obavijeste vlasnici.

U konkretnom slučaju, kao što je rečeno, vlasnici nisu bili obaviješteni, jer nekome to nije odgovaralo, a također prijavni list nikada nije ni dosatvljen sudu, iako je katastar to dužan napraviti.

Dužnost dostave obaviejsti o promejni oblika, površine zemljišta i dr. određena je zakonom o izmjeri i katastru nekretnina i zakonom o zemljišnim knjigama.

Mislim da postoje izgledi da se u pojedinačnom ispravnom postupku stavri stave na svoje mjesto - šta mislite o tome?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pojedinačni ispravni postupak glede određenoga zamljišnoknjižnog uloška može se provesti kad za to postoji oprvdan razlog. Pojedinačni ispravni postupak ne može se voditi glede zemljišnoknjižnih uložaka u zemljišnim knjigama koje su na osnovi važećeg Zakona o zemljišnim knjigama osnovane, obnovljene, dopunjene ili preoblikovane.

 

Velik broj sudaca ni ne zna što je pojedinačni ispravni postupak, rijetko ga otvaraju i provode.

 

Morate znati koji upis želite ispraviti i na koji način, s tim u svezi pročitajte si odnosne članke Zemljišnoknjižnog poslovnika.

 

Unatoč svemu, a sukladno činjenici da su i vaše ideje maglovite i nejasne - mislim da nećete uspijeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se da je mali broj sudaca upoznat s time, ali kad pogledate oglasni dio u Narodnim novinama, vidjet ćete da to i nije nešto tako rijetko i egzotično.

 

Zašto su prognoze o uspjehu tako pesimistične?

 

Predugo bi trajalo da opisujem cijelu problematiku i gnjavim s time, ali svakako imam "plan" kako krenuti u postupak.

 

Zahvaljujem na savjetima, a ako ste imali ijedan slučaj u praksi, možete li reći koliko je postupak rajao i kako je u konačnici završio.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Ja sam uspjela uknjižiti firmu kao vlasnika po ovom postupku, ali sam se prethodno dogovrila sa knjižnim vlasnikom koji nije imao ništa protiv jer se i radilo o zgradi moje firme stečene sufinanciranjem, te sam uz nek odluke o dodjeli zemljišta radi izgradnje, uspjela i to sve u roku od 6 mjeseci.

Nakon toga sam sličnu stvar pokrenula kod drugog suda i to pred 1,5 godinu i do danas ništa, niti jednog podneska, poziva i sl.

 

Nema pravila, ovis od suda do suda, stoga predlažem malo pitati u gruntovnici odnosnog suda i probati dogovoriti ima li smisla započinjati postupak.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Dizem ovu temu jer me zanimaju iskustva onoga tko je nedavno pokretao pojedinacni ispravni postupak.

 

Koje su zapreke pokretanju ovog postupka?

 

Primjer: Radi se o spornoj predbljezbi na nekretninu kojoj je temelj rjesenje opcinske komasacijske komisije. To je rjesenje (opcinsko) ponisteno u postupku pred Republickom komasacijskom komisijom.

No buduci da u gruntovnici stoji upisana jos uvijek ta ista predbiljezba, mislite li da bi se u ovom slucaju mogao pokrenuti pojedinacni ispravni postupak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija