Jump to content

prestanak prava posjeda


cola

Preporučene objave

Ne nisu oni vlasnici , igrom sudbine ali i našim prešutnim pristankom stanovali su kod nas u prostorijama koje su naše vlasništvo, oni su samo došli u posjed, kako nam je to objašnjeno, i bez suda nismo mogli ništa. Niti smo htjeli, sad me zanima je li to njihovo pravo posjeda prestalo odlaskom dobrovoljnim iako su im još dijelovi namještaja ostali?

Dakle jesu li izgubili pravo posjeda? Što je sa stvarima koje su ostavili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Htjeli bi izbjeći sud,nemamo živaca za navlačenje. Mislili smo da će se to samo riješiti. Pogotovo sad kad već pola godine ne stanuju kod nas. Možete li precizirati Vaš odgovor: da li to što je ostao dio namještaja, koji im možda neće nikad trebati, utječe na to da su još uvijek u posjedu?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam isti problem. Posjedujem nekretninu u koju je upao lokalni bandit. Nasljedio sam spor koji traje vec 1,5 god. Znam da me moze izbaciti ako uđem u nekretninu na koju sam se uknjižio. Odvjetnik mi je rekao da spor traje od 5-15 god. i da placam sve troškove. Na kraju se mogu naplatiti od njega (to jos nikome nije uspjelo jer nema ništa na sebi). Možete mi dati pravni savjet kako ubrzati postupak i koliko bi mogao trajati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, namještaj je njihov, možda su dva tri komada upotrebljiva, ostalo je počelo hvatat vlagu, sve tehničke stvari odnijeli su. Sad žive u stanu kod kumova i to im valjda ne treba. Ne javljaju se jer smo u lošim odnosima, stoga ne znamo kako dalje, koja su naša prava na našoj imovini u ovom trenutku???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da slično, ali ovi naši su izašli iz nekretnine ali ostavili za sobom nešto upotrebljivo, nešto neupotrebljivo i što sad, a da mi ne kršimo zakon a istovremeno dođemo do svojeg jer ako ništa drugo, nekretninu treba održavati u svim njenim dijelovima, a ne čekati hoće li se nekome učiniti zgodnim da se vrati. Koja su nam prava, kad zapravo prestaje takvo pravo posjeda?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja mislim da treba ovdje razlikovati dva prava:

1. pravo na posjed stana

2. pravo vlasništva na namještaju.

Posjed prestaje prestankom faktične vlasti na stvari. Činjenica je da oni više ne vrše faktičnu vlast na stanu, ne borave tamo, i da su svojevoljno napustili stan, nitko im nije priječio da se koriste stanom. Zato mislim da oni više nisu u posjedu stana.

Što se tiče vlasništva na namještaju, on ostaje njihov, bez obzira koriste li se njime ili ne. Čak i druga osoba (vi) može doći u posjed namještaja.

Najbitnije je da vi ne osporite njima vlasništvo na namještaju, da im ga vratite ili deponirate negdje, tako da im bude uvijek dostupan. Ako ga uništitie ili bacite, mogli bi odgovarati za štetu.

To su samo moja razmatranja, možda vas usmjere nekamo.

Nadam se da će vam se javiti neki jači parničar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

notarice da li Vi razlikujetepravo na posjed i posjed?

 

jer pravo na posjed proizlazi iz određenog pravnog posla primjerice ugovora o zakupu, a posjed je samo faktična vlast na stvari i vi ne morate imati pravo na posjed a ipak posjedujete.

 

mislim da je ovdje pitanje bilo o pravu na posjed a ne o samom posjedovanju.

namještaj možete skloniti na neko mjesto primjerice u neko skladište ali morate im dati primjeren rok da uklone isti, ako ne uklone onda možete uskladištiti na njihovo ime a više nema rizika od štete i slučajne propasti stvari jer time ste ispunili svoju obvezu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovorima!

Ni slučajno ne osporavamo pravo na namještaj i tu ćemo učiniti sve što možemo da to prođe glatko. Složit ćemo se da je najbitnije da je prestalo pravo posjeda na dijelu nekretnine na kojoj su živjeli i svojevoljno je napustili (nikakav ugovor o zakupu nije postojao). Da li sam to dobro razumjela? Ne baratam baš dobro pravnom terminologijom.

Laički rečeno:

stanovali su (jedna osoba u dogovoru s nama, ali onda je ona bez dogovora dovela još dvije čije smo režije sve mi plaćali), našim nereagiranjem došli su u posjed i mi bez suda nismo mogli ništa. Sada kada su otišli bez prisile "izgubili" su taj posjed i nemaju temelja za povratak. (Namještaj je najmanje sporan i to je rješivo, hvala na uputama kako!)

Da li sam ispravno shvatila?

Odista zahvaljujem na odgovorima

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

 

jer pravo na posjed proizlazi iz određenog pravnog posla primjerice ugovora o zakupu, a posjed je samo faktična vlast na stvari i vi ne morate imati pravo na posjed a ipak posjedujete.

 

mislim da je ovdje pitanje bilo o pravu na posjed a ne o samom posjedovanju.

 

Mislim da ipak u ovom konkretnom slučaju govorimo samo o posjedu, a ne o nikakvom pravu.

Jer, kako i sami velite, za pravo treba neki npr. ugovor, a ovdje takvog ugovora nema.

Naime, Cola je rekla da su oni stanovali temeljem prešutnog pristanka, znači da ne postoji nikakav ugovor o najmu stana, jer za takav ugovor obvezatna je pismena forma.

Dakle, nema ugovora, nema pravne osnove, ostaje samo faktična vlast na stvari, koja je prestala iseljenjem.

(Zanimljiva rasprava! Čekam kontru.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poanta ovog pitanja je:

Načuli smo da dvije od tih osoba razmišljaju o povratku, a prostor u kojem su do pred 6 mjeseci stanovali ostao je isti, čak nismo ni ključeve tražili natrag a sve zbog preostalih stvari i mogućih komplikacija u vezi toga, što oni znaju. (do sad smo čekali da ih svojevoljno odnesu)

Ukoliko se takav pokušaj dogodi, možemo li mirne duše zabranit ulazak, jer bi tako samo opet došli na prijašnje stanje? Još uvijek su svi prijavljeni na našoj adresi, mijenja li to štogod?

Hvala

(iz vaše rasprave shvaćam da sam vjerojatno pogrešno napisala naslov teme?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja bih na vašem mjestu već kad su oni otišli uselila u taj prostor i uspostavila svoj posjed nad nekretninom- ne dirajući njihove stvari-oni bi tada imali 2 mogućnosti-1 u roku 30 dana sami, bez suda pokušati vratiti posjed i 2. u subjektivnom roku od 30d od saznanja za vaš čin i objektivnom roku od 1g podić tužbu za smetanje posjeda protiv vas-pod uvjetom da ste sigurni da oni ne bi saznali za vašu uspostavu posjeda u tom roku od 1g oni gube nakon toga pravo na posjedovnu zaštitu i stvar rješena, a stvari im stavite i brižljivo čuvajte u šupi ili negdje drugdje, a kad ih zatraže predajte im ih.

naglašavam ovo bi upalilo samo da ste sigurni da oni ne mogu saznati za vašu uspostavu posjeda te da posjed uspijete održati 1g. inače morate ići s vlasničkom tužbom za povrat stvari i iseljenje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

djelomično je točno notarice ali sudska praksa je zauzela stav da je ugovor o najmu valjan ako je izvršen obostrano. dakle, plaćena najamnina i dan stan na uporabu.

 

mogli bi u konkretnom slučaju utvrđivati da je sklopljen ugovor o najmu stana na neodređeno vrijeme pa usmena forma ne bi bila razlog ništavosti.

onda bi u konkretnom slučaju imali pravo na posjed.

ali opet to ovisi o konkretnom slučaju.

imam osjećaj da nam nije rečeno što je između njih bilo dogovoreno jer bi im tako lakše znali pomoći.

što Vi o tome mislite notarice?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, nije rečeno. Zapetljano.

S prvom osobom je usmeni dogovor o zajedničkom životu (dijelom je sudjelovala u kupnji nekretnine ali nije upisana kao suvlasnik vlastitom voljom jer usmenim dogovorom u zamjenu dobiva neplaćanje osnovnih režija, u vremenu kada je to dogovarano međuljudski su odnosi bili OK).

Situacija se drastično mijenja kad ona dovodi još dvije osobe u kuću. Slijedi novi usmeni dogovor da se strpimo, svi će otići kad se njima steknu uvjeti za to a mi ćemo financijski pomoći. Nisu plaćali nikakvu najamninu niti podmirivali svoj dio troškova za režije, nitko od njih (struja, telefon, voda...).

Otišli jesu, nama ostaje moralna obaveza (financijska) prema prvoj osobi koju smo spremni održati, no nismo spremni na eventualni ponovni život sa sve tri.

Stoga je i ovo pitanje, mogu li se pozivati na posjed (ili pravo posjeda, imaju li se pravo vratit ako im "tako dođe") iako su svojevoljno otišli? Nitko od njih nije vlasnik niti suvlasnik nekretnine, nitko nije plaćao najam, nitko nije plaćao režije, svi su izašli svojom voljom.

Svjesni smo zapetljanosti situacije ali ovo oko posjeda, tj prava ili ne na povratak, samo je prvi korak u rješavanju cjelokupnog problema.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e sada je ovo drugacija prica. uopce nije najam.

on je fakticki suvlasnik i s njime imaju pravo zivjeti njegovi clanovi obiteljskog domacinstva.

ako bi uspio dokazati opet bi se vratio i jos bi se uknjizio kao suvlasnik.

sto se tice dugova na njega otpada onoliko koliki mu je suvlasnicki dio.

najbolje je pokusati se dogovoriti i sve napismeno jer ovako samo problemi dolaze kao sto i sami vidite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno, i sve to znamo. Stoga i nisam pisala sve okolnosti jer je teško povezat. Dogovori započinju a ono što nas zanima sada i u ovom trenutku: imaju li se pravo vratit nakon što su svojevoljno jednom otišli?

U ovom trenutku ostavimo na stranu moguć sudski proces i dokazivanja i sve što iz toga može proizaći. Jer dogovor želimo i mi i oni, no kako će ići to ćemo tek vidjeti. Jesu li oni sada u posjedu ili mi budući da su oni izašli i ne žive u nekretnini(terminologija???)

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da nisam dosadna.

Ne razumijem baš tu razliku.

"Ako im mi oduzmemo posjed" zvuči grubo, zar ga nisu oni sami napustili i pri tom izgubili? Posjed, a ne pravo na posjed.

Naše pravo na namirivanje iz njihove imovine ništa nam ne znači jer nemaju od čega to namiriti. Zato nam je važno zauzimanje pregovaračke pozicije. Budući imaju gdje stanovati, nisu na ulici i naša eventualna nedozvola povratka ih ne ostavlja bez krova nad glavom, vrlo nam je važno da znamo možemo li reći npr. "natrag ne možete

(dokazivanje da su suvlasnici i u kojoj mjeri ostavimo za kasnije ukoliko pregovori ne uspiju),

mi nudimo to i to.. a ako se ne dogovorimo slobodni ste poduzeti bilo koji korak putem suda"???

Ili da preformuliram: Imamo li mi pravo ne dozvoliti povratak, bez obzira što bi jednom mogli ili ne mogli dokazati da su suvlasnici, jer u ovom času to nisu?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa sami ste rekli da je suvlasnik u jednom dijelu iako vanknižnji.

pravo na posjed mu daje upravo to suvlasništvo, dok mu je posjed od vas oduzet.

vjerujem da će uspjeti dokazati upravo logikom življenja tamo a biti će i suočenje na sudu između vas i njih.

ako utvrdi sud da su suvlasnici (što vi sada ne sporite) onda se možete namirivati iz te imovine.

zato pokrenite sudski postupak tuzbom radi isplate duga kojeg su napravili te za ubuduce da placaju dug za troskove onda cete imati ovrsnu ispravu i time bolje pregovaracke pozicije.

 

budite posteni i korektni jer sve se u zivotu vrati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da nismo pošteni i korektni ne bi danas bili u ovoj situaciji. Tko bi godinama uredno plaćao režije uključivši i npr. uvođenje posebne telefon. linije za osobe za koje to nije dužan. A sve zbog dogovora koji sam negdje spomenula da će izaći a mi im dati određenu naknadu (da sad i time ne zamaram).

Ali mi nismo nikome oduzeli posjed, kako ste to shvatili? Svojom su voljom izašli, imali su razloge, tako im je odgovaralo!

Nisam htjela uvlačit sve detalje jer ima jako puno toga. Mi bi željeli proći sve bez sudskog postupka. Želimo dogovor i poslije toga mir. Jednostavno me zanimalo samo ovo oko mogućnosti povratka, možemo li reći NE (ili ne možemo), ponavljam da nitko ne ostaje bez krova nad glavom, ali ako postoji zakonska mogućnost (u ovoj poziciji sada) da ne dozvolimo povratak, onda to za nas samo znači da nam se ne može mahat ucjenom vraćanja, koje ni njima ne odgovara jer su savršeno svjesni da nismo lešinari i da ćemo napravit neku isplatu...

Inače, naša dosadašnja ulaganja u nekretninu i plaćanja koja navodim dobrano grizu uloženo od prve osobe s kojom je bio usmeni dogovor na početku.

Razumijete, ne želimo sud, želimo ga izbjeći koliko je to u našoj moći a i rečeno nam je da je bolje biti tužen nego tužit. I možemo ponudit dogovor.

Znači jedino ovo: Možemo li reći Izašli ste i SAD nemate pravo vratit se? A mi nudimo to i to i počnu pregovori.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

ja bih na vašem mjestu već kad su oni otišli uselila u taj prostor i uspostavila svoj posjed nad nekretninom- ne dirajući njihove stvari-oni bi tada imali 2 mogućnosti-1 u roku 30 dana sami, bez suda pokušati vratiti posjed i 2. u subjektivnom roku od 30d od saznanja za vaš čin i objektivnom roku od 1g podić tužbu za smetanje posjeda protiv vas-pod uvjetom da ste sigurni da oni ne bi saznali za vašu uspostavu posjeda u tom roku od 1g oni gube nakon toga pravo na posjedovnu zaštitu i stvar rješena, a stvari im stavite i brižljivo čuvajte u šupi ili negdje drugdje, a kad ih zatraže predajte im ih.

naglašavam ovo bi upalilo samo da ste sigurni da oni ne mogu saznati za vašu uspostavu posjeda te da posjed uspijete održati 1g. inače morate ići s vlasničkom tužbom za povrat stvari i iseljenje

U potpunosti se slažem s time.

Možda vam je to najpraktičniji način, jer tome lopticu reagiranja i poduzimanja eventualnih pravnih radnji prepuštate njima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što konkretno znači uselit se u taj prostor, uspostavit svoj posjed nad nekretninom ne dirajući njihove stvari? Kako to izvesti?

Napominjem da ključeve imamo, svi su ključevi bili dostupni nama cijelo vrijeme. I koja je onda razlika od te akcije i usmene obavijesti da nemaju više posjed pa se ne mogu vratit bez da recimo poduzmu neke pravne radnje?

A ta bi izjava ili činjenica bila samo od strateške važnosti jer želimo konačno rješenje ako je moguće bez takvih poduzimanja? I onda sve na papir.

Možda ja ne razumijem, ali zašto nisu izgubili ili, ne znam terminologiju, izašli iz posjeda nekretnine kad su iselili već pred 6 mjeseci?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kažete da je suvlasnik.

dakle ima pravo na posjed.

ako mu ga oduzmete onda vas on tuzbom moze traziti na vracanje posjeda (ako ne podigne posjedovnu).

dakle, mozete mu oduzeti posjed ali ne smijete jer znate da je suvlasnik i kao takav ima pravo posjedovati stvari.

na to vas tjera i nesto sto se zove nacelo savjesnosti i postenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skywalker je napisao:

na to vas tjera i nesto sto se zove nacelo savjesnosti i postenja.

 

Stvarno mi nije jasno kako ste shvatili taj nedostatak načela savjesnosti i poštenja kod nas :-o .

Ne raspolažete ni potpunim podacima jer ovdje ne bi stalo sve, niti sam mislila da je to potrebno. Izvukla sam samo jedan segment uz najbitnije okolnosti. Žao mi je ali po drugi puta me upućujete na poštenje i to me odista vrijeđa. I ja mislim da se sve jednom vraća pa nastojim u tom smeru djelovati.

Nisam rekla da je suvlasnik, ne samo zato jer to i nije na papiru već i stoga što je pri kupovini nekretnine izričito dogovoreno da neće biti suvlasništva već, po stoti put objašnjavam, plaćanja režija itd... za osobu koja je financijski pridonijela. Mi se toga držimo cijelo vrijeme dok ta osoba dovodi u nekretninu svoju kćer i nevjenčanog supruga. Pa dok mi nastavljamo plaćati za svo troje, što nikako nije dogovoreno, zašto nama čitati bukvicu o poštenju i savjesnosti. Također sam navela da smo spremni i to od časa kad su iselili, dati financijsku naknadu, znači dio koji je uložen umanjem za naše troškove (ponavljam da im je krov nad glavom osiguran na drugom mjestu). Što je tu nepošteno? :-?

Zahvaljujem svima na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok sada nije izvanknjižni suvlasnik po vašem.

 

onda utvrdite vrijednost koju je uložio i ono što duguje.

prebite to i obavijestite ga.

ako duguje više nego što potražuje imate pravo retencije nad njegovim stvarima.

i to bi bilo onda to.

 

samo ne biste vi bili tu da je tako jednostavno zar ne.

i šteta što ne kažete cijelu priču nego samo segmente jer bi i savjeti bili bolji.

 

neću vas daviti o savjesnosti i poštenju. ubuduće sve na papir pa je sve lakše

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam odvjetnik pa ne baratam finesama u nazivlju te mi je žao ako me netko krivo razumio. Cijela priča ne stane na papir.

Normalno da nije jednostavno, no nisam se došla žaliti na rodbinu i govoriti da su ovakvi ili onakvi već po savjet.

Da, sada i mi znamo da je za ama baš sve potreban papir (iako vidim da i to vrlo često nije nikakva garancija).

Skywalker je napisao:

ok sada nije izvanknjižni suvlasnik po vašem.

I ne tražim da mi se povlađuje ako ste mislili na to kada kažete "po vašem".

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skywalker je napisao:

općenito je problem ljudi koji traže savjete što žele čuti ono što im odgovara iako to ne mora biti istina.

Svatko bi volio čuti ono što mu odgovara to je normalno. No kada tražim savjet od npr. odvjetnika ili bilo koje osobe stručne za neku oblast onda nastojim objektivno iznijet činjenice jer ono što bih ja željela ne treba biti istina i onda zapravo lažem samu sebe, zar ne?

Ali postoji i problem nekih ljudi, koji su u poziciji da daju savjete, da transferiraju i više od toga jer, odista Vam nisu bili potrebni savjeti o poštenju kad me ne poznajete a kamoli da znate osobe s kojima moramo razriješiti nama životno važna pitanja.

Dala sam nove informacije čim sam uvidjela da se to očekuje od mene. Zapravo ni sama ne znam jesam li ispravno postupila, jer dalje sam vrlo loše razumjela savjete. No to je moj problem.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skywalker, molim Vas, ja se ne želim prepirati. Došla sam na forum po savjet pravne prirode od ljudi koji nešto znaju o tome ili su u takvoj situaciji bili. Jedino što ste Vi shvatili je da moja situacija nije tako jednostavna, ali zar ste mi i to morali stavljati pod nos. Da je jednostavno što bih radila ovdje? Što bi itko radio ovdje da mu je u životu jednostavno?

Nisam malo dijete da me upućujete na to što sam rekla ili nisam i kada sam. Ako sam u ičemu pogriješila i trošila nečije dragocjeno vrijeme, ja se ispričavam. Ako sam Vas krivo shvatila, također se ispričavam.

I ostavite se ovdje kvalificiranja ljudi koji traže savjet kao onih koji ih zapravo i ne žele čuti. Svatko svoju muku nosi najbolje što zna. Tako i ja svoju. S punom savješću i poštenjem.

Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija