Jump to content

Domovnica, netipicno


sneaky

Preporučene objave

Skoro sam u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu predao zahtev za sticanje hrvatskog drzavljanstva na osnovu pripadnosti narodu.

 

E sada, u cemu je problem.

Baba i deda su mi Hrvati i hrvatski drzavljani koji vec dugo zive u Srbiji a otac je rodjen u Beogradu i nikad nije vadio domovnicu a izjasnjavao se kao Hrvat (radna knjizica) i na osnovu tog iskaza su mi i prihvatili zahtev i rekli da ispunjavam uslove.

 

Da li ce mi praviti problem zbog toga sto mi otac nije hrvatski drzavljanin, iako je Hrvat ?

U hrvatskom zakonu http://www.mup.hr/39.aspx

pise da je bitan samo iskaz roditelja o pripadnosti a ne drzavljanstvo.Ipak, malo je nelogicno da sin dobije domovnicu pre oca.Mozda bi najbolje bilo da smo zajedno podneli zahtev iako mi u konzulatu nisi pravili nikakav problem.

Zanima me vase misljenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem ospisu niste naveli da ste punoljetni a to vjerojatno jeste. Da ste maloljetni državljanstvo bi bilo vaše 100% ovako nisam baš sigurna. Otac, ako bude tražio državljanstvo po pripadnosti hrvatskom narodu mislim da neće imati problema, ako je ta radna knjižica u kojoj se izjašnjavao izdana prije 1991. godine. No bilo bi odlično kad biste i vi imali neki dokument (učenička knjižica, lista za upis na fax) u kojem vam piše narodnost. Iz prakse mi je poznat primjer da je dečko čija je majka hrvatica, otac srbin podnio zahtjev za primitak u drž.RH, i priložio majčinu domovnicu i formular koji je popunjavao prilikom upisa na fakultet (ovjerene kopija i apostile pečati) i dobio je državljanstvo bez problema. U krajnjem slučaju ako vam stigne negativno natjerajte tatu da rješi svoje državljanstvo pa probajte ponovno. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da punoletan sam, naravno.

Ja sam poneo sva licna dokumenta (bukvalno) i dokazao da nigde nemam rubriku o nacionalnosti i poneo (kao sto su mi rekli) neka oceva dokumenta (u kojima samo u radnoj knjizici ima pripadnost, inace knjizica je iz 71'),uzeli su sta im je potrebno i rekli da je ok.

Jos preko telefona su mi rekli da imati domovnicu ne znaci biti Hrvat, vec gradjanin Hrvatske i da domovnica roditelja ima znacaja samo za maloletne osobe.

 

Eto, tamo sam sreo brojne primere ljudi (punoletnih) ciji roditelji imaju domovnice, ali se nisu izjasnili kao Hrvati i ne mogu da dobiju drzavljanstvo.

 

Ja sam eto, skroz obrnut slucaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija