Jump to content

civilna mirovina


NIX

Preporučene objave

:xwave: Ranjen sam u domovinskom ratu i ostao invalid 70% privremeno a poslije 50% stalno.Imam status Hrvatskog branitelja . Radio sam u Saponiji odakle odlazim na skrb te poslije zbog opće nesposobnosti za rad odlazim u mirovinu 1996.kao civilna žrtva rata jer sam prešao iz voda veze 106 brigada na Jug II u Osijeku ali me tamo nitko nije upisao te zbog toga ostajem kao civ.invalid Domovinskog rata .U vezi sam bio od 01.10.1991 do 08.11.1991 te iako sam sa osobnim naoružanjem odlazio uu mjesni odbor svaki dan i preko noći bivam ranjen 12 dana poslije točnije 20.11.1991.god.nedaleko mjesnog odbora.Oženjen sam i imam dvoje djece od kojih stariji boluje od cerebralne paralize.(Plazanić Antonio-rođ-01-04.1990) te Plazanić Dino rođen u Rijeci 07.04.1992.Obadvoje djece su odlični učenici te sam podnio zahtjv za starije dijete fondu za stipendiranje djece Hrvatskih branitelja te ne znam po kojim kriterijima sam odbijen.Supruga mi ne radi i živimo od dj.doplatka i moje mirovine koja iznosi 1140 kn +invalidnost 399 kn.Radio sam u saponiji 10 god i nije mi jasan moj izračun mirovine te zašto me vode kao invlida rada a ne invalida domovinskog rata.Stoga molim bilo koga tko je upućen u takvu problematiku da mi javi na moj e-mail .Unaprijed hvala -e-mail : nikola.plazanicxnet.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

te zašto me vode kao invlida rada a ne invalida domovinskog rata.

 

prvo, ne znam uopce sto da kazem, ovo je toliko mucno za citati, ranjenik, bolesno dijete, nezaposlena supruga - primanja 1500kn... a paralelno i 10 godina poslije rata ljudi sa dobrim placama u mupu i morhu masovno obolijevaju od ptsp-a, u najproduktivnijim godinama uzimaju visestruko vece mirovine/dionice/stanove/itd i u pauzi izmedju jacanja papira i zaljenja upravnim sudovima jer im je malo invalidnosti vise na internetu i slozno pretresaju svaki osamnaesti pravilnik gdje bi jos nesto mogli izvuci.... slijedit cu roberta koji je, vjerojatno da bi si postedio zivce, pametno rekao da mu se bljuje od ovog i otisao odavdje... eto zivi bili i slobodno preimenujete braniteljski kutak u one-stop-shop ptsp 2005-cose, nista drugo niti nemate ovdje...

 

a drugo i prije nego zaboravim ovo mjesto, ne znam da li sam dobro shvatio ali kazes:

 

1.da si pripadnih os rh bio u razdoblju 1.10.91- 8.11.91

 

2.da si ranjen 20.11.91 (dakle izvan gore navedenog razdoblja)

 

u kojem si statusu bio 20.11.91, jesi li tada bio pripadnih os rh ili ne ili civilne zastite ili sto?

 

ali opet kao invalida rada te nikako ne bi smjeli voditi, eventualno kao civilnu zrtvu rata, no sacekaj morskogwuka ili zelenuberetku da kazu sto misle...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: hrvatski branitelj iz Domovinskog rata).

(2) Pod sudjelovanjem u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta Republike Hrvatske, odnosno vrijeme neposredne ugroženosti suvereniteta Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: obrana suvereniteta Republike Hrvatske), u smislu stavka 1. ovoga članka, podrazumijeva se oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

(3) Dragovoljac iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

(4) Dragovoljac iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 30 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992. ukoliko:

– nije imao obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili

– nije regulirao obvezu služenja vojnog roka.

(5) Status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata iz stavka 1. ovoga članka dokazuje se potvrdom Ministarstva obrane, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Dakle, koliko sam shvatio ne možete doći do potvrde koja Vam treba da bi dokazali svoj status iako ste proveli 37-38 dana u obrani suvereniteta RH, e sada ovisi dali ste bili pod obvezom, odnosno regulirali vojni rok, a vjerojatno iz tog razloga što ne zadovoljavate te uvjete imate problema sa stjecajem željenog statusa. Što se tiče ranjavanja i tu ima poteškoća jer vidim da ste bili ranjeni izvan vremena provedenog u obrani suvereniteta (a ovisi i o okolnostima ranjavanja).

 

Prije nekoliko tjedana na legalisu se raspravljalo o sličnoj temi u kojoj zoranp ima sličan problem, ranjen je dok je bio u civilnoj zaštiti dok su pravili bombe tzv. „Oltovke“ i nedostaje mu nekoliko dana u CZ da bi ostvario status dragovoljca-branitelja. Isti ima status HRVI 20% ali čovjek ne može ostvariti gotovo nikakva prava, a o nekoj braniteljskoj mirovini da i ne govorim, a i liječi se od PTSP-a 2-3 godine.

 

Bit će teško dok se nešto u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja ne promjeni.

 

Pozdrav.

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija