Jump to content

postupak za prevođenje činova


zng-a

Preporučene objave

Nešto me kopka,duže vrijeme ali nikako to da riješim,naime dobar prijatelj,dragovoljac,hrvi 205 trajno po osnovi bolesti,nije uspio odnosno nitko nije uputio prijedlog za prevođenje čina koji je imao u JNA u komparativni čin u HV odnosno u to doba ZNG-u.Koja je procedura oko navedenog,naime prema zaključcima sabora biloje rečeno još 91g da svi pripadnici jna,pa tako i pričuvni sastav ovdje mislim na one koji su završili ŠRO imaju pravo na priznavanje činova koje su imali u tom trenutku.Dakle osoba A imala je čin,potporučnika u VES-u je bio zapovjednik tenkovskog voda,priključio sa ZNG u 09/91 u Osijeku u 106br.ZNG,tu je proveo 6 mjeseci,kad se vratio u područni ured i prijavio osobe koje su mu izdale novu vojnu iskaznicu,upisali su pod činovima zastavnik,drugi put nakon upućivanja u rezervu u ljeto 93g u 9gardijsku,isti je upućen kao ciljač na tenku bez čina,odnosno kad se vratio iz rezerve,tražio je da mu se čin prevede,ali službenica ureda za obranu precrtala,je upisani čin i ves i upisala ciljač i drugi ves.Obzirom da je rat proveo kao dragovoljac u osijeku,nije začudno da upće nije razmišljao o činu itd,što ga naravno ne pravda zato što nije poveo postupak prevođenja,ali konkretno me interesura kao čovjeku,pomoći da ostvari čin koji je sasvim sigurno imao prije rata,a koji mu nije priznat.Pisao je par puta u personalne uprave ali je uvjek odbijen obzirom da su uvjek navodili kako ne postoji zakonski okvir po kojem bi bio preveden.Danas zbog navedenog čovjek dobija i dobiće mirovinu u svojstvu vojnika ane reciomo Zastavnika,što bi bio neki komparativni čin ako ne griješim.Znači pitanje glasi kako i pod kojim uvjetima se može prevesti čin za tu osobu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zng-a je napisao:

.... izdale novu vojnu iskaznicu,upisali su pod činovima zastavnik,drugi put nakon upućivanja u rezervu u ljeto 93g u 9gardijsku,isti je upućen kao ciljač na tenku bez čina,odnosno kad se vratio iz rezerve,tražio je da mu se čin prevede,ali službenica ureda za obranu precrtala,je upisani čin i ves i upisala ciljač i drugi ves.

Dosta nepravilnosti od strane službenice.Stečeni ves i čin se ne mogu na taj način gubiti. Svako daljnje osposobljavanje po stručnosti ne može rezultirati ukidanjem postojećeg.Neka uloži prigovor i zatraži objašnjenje od Ureda za obranu zašto je to tako napravljeno,a daljnje postupanje ovisi o odgovoru. Poslat ću ti 2 presude na PM koje ti za dalje mogu biti nekakav vodič u svemu tome. P ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i ja sam imao čin u jna, desetar, i odpočetka sam ,prvo u policiji ,pa u vojsci 15 godina i sada čekam konačno rješenje o vojnoj mirovini. 91 ,92 sam bio u pričuvi na bojišnici oko osijeka i nisam išao u općinu, u bivši sekretarijet za obranu, da mi prervedu čin, jednom kada sam to ipak napravio, referent je predamnom poderao staru vojnu knjižicu sa ves-om desetar,zapovjednik desetine na topu m-46,130 mm i napravio mi novu,hrvatsku knjižicu,u kojo nije bilo ništa osim vojnik, pred kraj 92 potpisujem ugovor u 5gbr i kroz razna bojišta stječem čin, prvo pozornika pa onda na kraju i razvodnika,a za moje upite o činu, uvijek sam dobivao odgovor da je prevođenje činova bilo uređeno nekim aktom, koji je imao zadnji rok za prijavu 93,94 i odgovor je bio da poslije nije moguće prevesti čin ,baš zbog te odredbe.A gledao sam kako ljudi ,preko veze dolaze u tu moju postrojbu,ne prijavljuju čin, nego su se prijavljivali kao obični vojnici,jer je postojala i odredba po kojoj su se na upražnjena vojnička mjesta, u gardijskim brigadama prima li isključivo vojnici,da bi nakon nekog vremena kada bi se negdje pojavilo dočasničko mjesto, oni,vadili svoj čin,i sjedali na dočasnička mjesta, eto, to sam ja doživio. Onda kaže, kako si ostao vojnik.....nisam imao vremena hodati po općini....niti dovoljno snage da se borim sa korupcijom......pozdrav..... :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija