Jump to content

Trofejno oružje


anonimno

Preporučene objave

Imao sam pištolj za koji sam posjedovao uredno i oružni list za držanje i nošenje oružja.

 

Isti pištolj mi je od strane MUP-a zbog bolesti oduzet kao i dozvola za njega.

 

Taj pištolj proizveden je jako davno, mislim 1919 godine ( 6,35 mm ).

 

Mene zanima da li postoji mogučnost da isti pištolj dobijem natrag od MUP-a ali kao trofejno oružje, znači da ga oni nekako onesposobe za daljnji rad i da pištolj služi samo kao ukras - trofej, da nema svoju funkciju kao oružje nego kao ukras.

 

Postoji li ta mogučnost ?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da se radi o Modelu Colt ili eventualno Browing koji se proizvodio od 1913 do 1929 (uz neke kasnije kraće serije). Takvi modeli iako imaju svoju vrijednost kao povijesno oružje (cijena na tržištu od 200 -450 USD ovisno o očuvanosti), ipak imaju i svoju ubojitu vrijednost i zato se još uvjke tretiraju kao oružje, a ne trofejno oružje.

 

Inače kada vam se vatreno oružje oduzme kao takvo, praksa ne zna za mogućnost da vam se onesposobi i vrati kao trofejno jer bi svatko zloupotrebljavao institut trofejnog oružja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Utjerivaczakona je napisao:

ili eventualno Browing koji se proizvodio od 1913 do 1929 (uz neke kasnije kraće serije).

.

 

Točno tako, mali Browing sa šest komada streljiva po okviru. Mali je kao kutija cigara.

 

Šta znači da bi za njega mogao dobiti oko 300 $ ( mislim to bi mu bila tržišna cijena ) ?

 

A nikako ga ne bi mogao imati kao trofejno oružje, baš nikako ? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o oružju:

 

3. Sakupljanje oružja

 

Članak 31.

 

Građani smiju bez odobrenja nadležnog tijela nabaviti i držati do tri primjerka starog oružja.

 

Staro oružje je oružje koje ima povijesnu vrijednost, oružje koje čini sastavni dio narodne nošnje, oružje koje se pali kremenom, fitiljem ili kapislom te drugo vatreno oružje, osim vojnog i policijskog oružja, koje je dotrajalo i neuporabljivo.

 

Za držanje više od tri primjerka starog oružja ili sakupljanje oružja koje se prema odredbama ovoga Zakona može sakupljati potrebno je odobrenje za sakupljanje oružja.

 

Nadležno tijelo izdat će odobrenje za sakupljanje oružja osobi koja ispunjava uvjete iz članka 18. stavka 1. točke 1) do 6) ovoga Zakona i posjeduje prostor za siguran smještaj i čuvanje sakupljenog oružja.

 

Članak 32.

 

Građanin koji dobije odobrenje za sakupljanje oružja, smije sakupljati pored starog oružja i hladno oružje te automatsko i poluautomatsko oružje koje više nije u naoružanju oružanih snaga ili policije, a onesposobljeno je za uporabu.

 

Oružje je trajno onesposobljeno za uporabu ako je cijev trajno zatvorena cijelom svojom dužinom ili je ležište metka trajno zatvoreno. Ukoliko se radi o oružju kod kojeg se cijev može izmijeniti bez uporabe alata, cijev mora biti pored trajnog zatvaranja i trajno povezana s kućištem.

 

Članak 33.

 

Staro oružje i oružje koje se drži na temelju odobrenja za sakupljanje oružja ne smije se nositi, upotrebljavati niti se za njega smije nabavljati, držati ili praviti streljivo.

 

Vatreno oružje koje je onesposobljeno za uporabu u smislu članka 32. stavka 2. ovoga Zakona ne smije se osposobljavati za uporabu.

 

Oružje iz članka 32. stavka 1. ovoga Zakona smije se prodati ili predati samo osobama kojima je izdano odobrenje za sakupljanje oružja.

 

Članak 34.

 

Oružje iz članka 32. stavka 1. ovoga Zakona mogu nabavljati i držati pravne osobe koje se bave snimanjem filmskih djela ili prikazivanjem kazališnih predstava i muzeja pod uvjetima iz članka 31. i 33. ovoga Zakona.

 

Pravne osobe iz stavka 1. ovoga članka mogu, pod uvjetima iz članka 31. i 33. ovoga Zakona, nabavljati i oružje za samoobranu, lovačko, športsko te oružje iz članka 11. stavka 1. točke 1. i 2. ovoga Zakona, koje je prepravljeno tako da može ispaljivati samo lažno streljivo.

 

:clint:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijatelju policija tvoje oružje mora čuvati do 6 mj. te tebi omogučiti da u tom vremenu narečeni pištolj možeš prodati osobi koja posjeduje nabavnu dozvolu odnosno ti možeš to svoje oružje koje je privremeno oduzeto da daruješ bilo kome tko posjeduje nabavnu dozvolu za oružje.Naime nedavno je bilo javno obznanjeno kako su neki visoki dužnosnici mup-a sebi uzimali takva oduzeta oružja pod krinkom da su ista uništena...zato prijatelju moj ti je savjet daj u oglas da prodaješ taj pištolj pa da dobiješ 100 eura opet bolje nego li ništa.. bog . :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijatelju policija tvoje oružje mora čuvati do 6 mj. te tebi omogučiti da u tom vremenu narečeni pištolj možeš prodati osobi koja posjeduje nabavnu dozvolu odnosno ti možeš to svoje oružje koje je privremeno oduzeto da daruješ bilo kome tko posjeduje nabavnu dozvolu za oružje

 

Ovo nije posve točno. Naime to se odnosi na oružja koja su oduzeta od njegovog zakonitog imatelja (čitaj od osobe koja je imala dozvolu za to oružje, ali joj je ono oduzeto jer je npr. nešto skrivila). Dakle takvo oružje njegov vlasnik ( s dozvolom) može prenijeti (prodati) drugoj osobi koja može ovlašteno imati takvo oružje.

 

Sve u svemu oružje koje je oduzeto od nezakonitog imatelja trajno ostaje kod policije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Nemožete.Mogli biste dobiti natrag pištolj i to kao staro oružje, no Vaš pištolj nije staro oružje jer čl.31,st2 Z.o oružju;''Staro oružje je oružje koje ima povijesnu vrijednost, oružje koje čini sastavni dio narodne nošnje, oružje koje se pali kremenom, fitiljem ili kapislom te drugo vatreno oružje, osim vojnog i policijskog oružja, koje je dotrajalo i neuporabljivo''.Možda biste se mogli pozivati na argument da pištolj ima povijesnu vrijednost, no tada biste morali dobiti odobrenje za sakupljanje oružja od Nadležnog tijela.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...

Ukoliko noje prosao rok od 6 mjeseci..mozete naci registriranog skupljača oruzja..koji moze otkupiti vas pistolj legalno jer ste posjedovali dozvolu..isti pistolj sr nosi u ovlastenog puskara..koji ga trajno onesposobi...kaf se pistolj onesposobi.zavari ili blokira..vise nije oruzje...i doticno sakupljać vam ga moze prodati ili pokloniti i mozete takvo oruzje imati kod sebe bez dozvole...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija