Jump to content

otpremnina-porez


lajavica

Preporučene objave

Kolege,

imam jedno pitanje. Imam radnika kojima otkazujem ugovor kao tehološki višak, i normalno da mu dajem pravo na otpremninu.

Želim mu dati otpreminu ne prama tri zadnje plaće, nego prema plaćama koje su mu bile veće, jer su mu zadnje tri umanjene zbog bolovanja. Upit glasi da li u tom slučaju će mi to biti oporezivo???

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osnovica za izračun otpremnine je bruto svota plaće radnika kojemu se isplaćuje otpremnina. Tu otpremninu se prema poreznim propisima, a sukladno čl. 13. st. 2. toč. 21 Pravilnika o porezu na dohodak, bez obračuna poreza može isplatiti do visine četverostrukog mjesečnog osobnog odbitka vrijedećeg u trenutku isplate za svaku navršenu godinu rada u tog posldavca. Sada je to 6.400,00 kn za svaku godinu. Prema tome, za svotu iznad spomenute svote porez na dohodak i doprinose plaća se kao na dohodak od nesamostalnog rada.

Otpremnina se ne smije ugovoriti u iznosu manjem od 1/3 prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost ne, taj iznos je primitak od nesamostalnog rada i podliježe svim porezima i doprinosima. Kao što i sami vidite jako puno ćete platiti poreza na dohodak (obuhvatit će više poreznih stopa). Na kraju godine imat će radnik pravo na povrat dijela poreza (to treba izračunat na kraju godine kad se zbroji sveukupni godišnji dohodak i sveukupna uplata poreza.

Cjelokupna isplata (otpremnina, porez, doprinosi) je vama porezno priznati trošak poslovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija