Jump to content

Slucaj kao na Bracu, samo u Dubrovniku


anonimno

Preporučene objave

Dugo mi je trebalo da se odlucim na ovaj korak, ali eto me. Umesto Braca, predjimo na Dubrovnik.

 

Naime, moja majka je u predmetu po tuzbi radi utvrdjenja/uknjizbe proglasena osobom nepoznatog boravista, iako je hrvatski drzavljanin sa uredno prijavljenom adresom u maticnim knjigama. Ziva je. To naglasavam jer sam skoro na Legalisu procitala da nema zivih, vec samo pokojnih, u slucaju "Brac". Da li je to stvarno tako - ne znam.

 

Naravno, postavljen joj je privremeni zastupnik koji nije odgovorio na tuzbu, nije pristupio na rociste i nije ulozio zalbu na Presudu zbog izostanka.

 

Za sve to sam saznala pre dva-tri meseca, kada sam posla obici njenu kucu, i videla da je vise nema. Klasika: tuzitelj je prvo dosao Presudom zbog izostanka do zemlje na kojoj je kuca, potom je srusio i na istim temeljma napravio novu.

 

O bolu je smesno diskutovati. On nekad nema cenu i to mnogi od vas znaju. Sad pitam: sta biste vi uradili na mom mestu? Znate kako se kaze: odvjetnik samog sebe ne treba zastupiti. Nek trazi za to drugoga.

 

Podnela sam predlog za ponavljanje postupka sto se tice zemlje. Ali kako da vratim majci kucu? Ne zelim tu tudju kucu da zadrzim. To nije moja kuca u kojoj sam odrasla. Zelim svoju nazad. Ne zelim ni naknadu stete. Ne trebaju meni tudje pare. Nadam se da shvatate koliko mi treba i znaci svaki vas savet. Jer vi ste na onoj objektivnoj strani, za razliku od mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teoretski:

Privremeni zastupnik bi trebao biti odvjetnik. I osiguran. I platiti štetu za to što nije radio svoj posao (npr. nije se potrudio saznati da je osoba koju zastupa živa i da ne misli svoju imovinu drugom pokloniti, a tu su i nasljednici............). Očito da nije radio svoj posao.

 

Praktično:

Nešto se ne mogu sjetiti kada je neki odvjetnik (ili sudac) odgovorao za svoja (ne) djela. Znate, toliko znaju što drugi od njih radi da nitko nema "tri čiste" da jedan drugom prigovori, a kamoli da provede kakav ozbiljan kazneni postupak.

Ministarstvo pravosuđa, DSV, DO imali su dovoljno vremena da štogod nauče iz poznatih slučajeva, ali to se ne vidi. Uostalom dok god se piše o sucima na najvišem nivou (ili ministrima) da su radili nečasne radnje, oni očito ne mogu ništa poduzeti protiv kolega u tome što rade.

Možda, napraviti pritisak putem novinara? Tko zna, taj Vaš sudac (i odvjetnik) možda nemaju tako velike veze na višem nivou, a sudačkih pripravnika za sud u Dubrovnku ima dovoljno?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

 

Novine su mi vec dugo na pameti, ali to zna biti mac sa dve ostrice. Zato jos taktiziram. Npr. koje novine izabrati? U pitanju je Dubrovnik. Ici na lokalni ili nacionalni list? Sve su to otvorena pitanja.

 

Pokrenula sam kazneni postupak protiv privremenog zastupnika (u pravu ste: on je odvjetnik) i prijavila ga Odvjetnickoj komori. Zahtev za naknadu stete jos nisam postavila. Kao sto rekoh, pare mi ovde nisu motiv. Naravno, to nista ne znaci. Koliko sutra mogu osvanuti sa zahtevom za naknadu stete. Ali u biti ja samo zelim jednu stvar: da vratim majci kucu u stanje u kakvom je nekad bila. To mene muci. U kakav postupak i odakle da krenem da to ostvarim?

 

Hvala u svakom slucaju. Hvala na savetu. Vidim da nisam sama. To mnogo znaci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija