Jump to content

čl.173 st.5 KZ-a


anonimno

Preporučene objave

Štovani,

Priveden sam pod sumnjom da sam davao svoje prostorije na korištenje u svrhu konzumiranja opojnih droga (173.5.) Prema mojem iskazu danom policiji to se dogodilo jednom, a doticna osoba je na moj zahtjev konzumirala drogu intravenozno u mojoj kupaonici, jer "ne mogu gledati igle, krv, ecc". Nisam kaznjavan, apsolvent sam na ekonomiji.

Policija po mene nije dosla sa nalogom, što čitajući Zakon o policiji vidim da nije ispravno, takodjer mi nisu procitana prava, nije mi jasno specificirano za koje kazneno djelo me terete, od 3 odvjetnika na kojima sam inzistirao nisam dobio niti jednog, jer "nitko se ne javlja na telefon" pa mi cak nije dodijeljen odvjetnik po sluzbenoj duznosti, vec gospodin za kojeg se govori da je "njihov igrac".

Doticna policajka me trazila da skinem kapu (siltericu) ne zbog objektivnih razloga vec "da me vidi kako izgledam", a na moje odbijanje mi je kazala da me moze i skinuti ako zeli (???!!!).

Potpisao sam svoju izjavu uz prisustvo tog dotičnog odvjetnika kojeg su mi praktički oni nametnuli, ali odmah po izlasku iz policijske postaje saljem preporuceno pismo gospodinu inspektoru koji je nadamnom vrsio krim obradu da zelim da se moja izjava ne prosljedjuje dalje zbog toga sto ju je doticni inspektor sastavio po svojem nahodjenju, zbog toga sto mi nije omogucen niti jedan od 3 odvjetnika koje sam trazio, zbog razno raznih prijetnji sa novinama i crnom kronikom, casti i ugleda obitelji ecc. Sacuvao sam fotokopiju i potvrdu o poslanoj preporucenoj posiljci te odmah konzultirao zeljenog odvjetnika.

Dali ce se to pismo uzeti u obzir, i kakve mi sankcije slijede ?

 

hvala unaprijed, sa stovanjem Anonymus

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policija ne treba pisani nalog da bi Vas privela u postaju na krim.obradu. Postojala je sumnja da ste počinili kazneno djelo, policija je došla do saznanja da ste mogući počinitelj kaz. djela, započeli su izvidi, i uslijedilo je Vaše privođenje.

Zatim slijedi uhićenje i od tog trenutka mogu Vas u postaji držati 24 sata.

Dužni su Vam omogućiti izabranog branitelja. Ukoliko ovaj ne može/ne želi doći, daju Vam nekoga sa liste dežurnih odvjetnika.

Za ispitivanje u policiji se ne postavlja branitelj po službenoj dužnosti.

Mogli ste odbiti ovoga odvjetnika ako ga niste željeli, tim više što ste tada kako kažete znali "da je njihov igrač",i bili biste ispitani bez odvjetnika, i opet sve ok.

Ne znam što je on to tako neprofesionalno u tom trenutku učinio i Vama naštetio kao "njihov igrač"? I po čemu ste to zaključili? Ako je bilo s njegove strane nečega, mogli ste odbiti daljnje davanje izjave.

Osim toga, mogli ste ne potpisati tu izjavu ako je sve bilo obavljeno nekorektno i protivno zakonu.

Tu izjavu potpisao je i odvjetnik, i ona kao takva služi kao dokaz u kaznenom postupku. To je Vaša obrana koja će se kasnije možda samo nadopuniti.

Kažete da Vam nisu pročitana Vaša prava..

Kako nisu kada Vam je dano pravo da si uzmete odvjetnika, sigurno Vam je rečeno i zašto ste privedeni i da možete dati svoju izjavu (što ste i učinili) i idete kući, ili da to sve skupa može malo duže potrajati... ne vjerujem da bi Vam bilo išta jasno da su Vam citirali samo članke zakona..

Shvatite da ste privedeni zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela..Vi ste osumnjičenik, možete imati kod sebe, na sebi, u sebi (svašta se zanimljivog može vidjeti!) i nešto droge, nešto za ozlijediti sebe ili drugoga, tko to zna...može Vas se skinuti i pretražiti, a pogotovo tražiti da skinete kapu...sve ovisi o Vašem ponašanju u postaji..

Kako kažete, uzeli ste si drugoga odvjetnika..Ne znam koliko će Vam to pomoći, jer ona izjava je kao što sam već objasnila - dokaz. Možete pokušati, ali...sumnjam...

 

Osim toga, da li Vi hoćete reći kako nije istina to što stoji u izjavi? Da ta osoba nije u Vašem stanu (u kupaonici) konzumirala drogu? Da je to policija izmislila i Vas se neopravdano tereti? Da ste priznali pod prisilom i njihovim prijetnjama nešto o čemu nemate pojma i nikada se nije dogodilo?

Ili ??

Predviđena sankcija za ovo k.d. je kazna zatvora od 3 mjeseca do 5 godina.

 

Eto, ja se raspisala, a sve ovo i još detaljnije Vam je mogao objasniti i uputiti vas i novi odvjetnik...Zašto ga ne pitate što slijedi i na koji način misli "složiti" Vašu obranu??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

citajuci Vas replay, sve vise mi je jasno da je kod mene prevladao "faktor straha", jer ocito je da kad te "pokupe" nista ne radis kao sto bi radio inace.

Tim vise sto sam vise-manje (laicki) upoznat sa sadrzajem ZKP-a i KZ-a.

Mislim da ce biti tesko (gotovo nemoguce) pobiti ovaj iskaz na sudu, al stoji da mi nije navedeno kod privodjenja za koje k.d. me se tereti i koji su razlozi uhićenja (cl. 99 st 1. ZKP), te opet govorim da mi nisu pročitana moja prava. Ako tako stoji u Zakonu , ne vidim razloga zasto se to nebi i u praksi provodilo????

Recite mi, kakve su moje sanse za uvjetnu kaznu, dali se i uvjetna kazna tertira kao kazna, tj. dali na uvjerenju o nekaznjavanju pise da si kaznjen. Dali postoji izvjesno vrijeme nakon cega se to "brise" ???

 

opet zahvaljujem i pozdravljam Anonymus ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čl.99. st.1. ZKP-a koji navodite govori nešto posve drugo...i odnosi se na potpuno drugu situaciju.. Otkuda Vam on?

Pogledajte si čl.96. st.1. U praksi to znači da je policija dužna upoznati osobu o razlozima uhićenja, ali to ne znači da se ona mora izvjestiti o točnom nazivu i članku kaznenog djela za koje je uhićena...Dovoljno je da se upozna općenito na njoj razumljiv način..I onda slijedi ono što sam Vam napisala u prethodnom postu...imate mogućnost uzeti branitelja itd.

O šansama ne mogu/ne volim govoriti, ali sve je moguće...ako niste do sada osuđivani, vjerovatno...

Uvjetna osuda se vodi u kaznenoj evidenciji kao svaka druga sankcija, briše se u roku 3 godine od isteka roka kušnje/provjeravanja..Podaci iz KE ne daju se kome god to padne na pamet (čl.86.KZ)

Potvrda o nekažnjavanju je nešto drugo - to je uvjerenje/potvrda da se protiv Vas ne vodi kazneni postupak na Općinskom/Županijskom sudu...kada se postupak pravomoćno završi možete dobiti tu potvrdu i u njoj ne piše da ste osuđivani i za koje k.d.

 

U Vašem slučaju sve ovisi o tome što ste točno to rekli u PP i što se nalazi u zapisniku o Vašem ispitivanju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U nacelu Vi ste priznali da ste doticnoj osobi dopustili da u Vasoj kupaonici koristi drogu, dakle da ste stavili na raspolaganje prostoriju radi trosenja opojne droge, a time se ostvaruje bice kaznenog djela iz cl. 173. st. 5. KZ. To ste kazneno djelo pocinili s neizravnom namjerom (cl. , jer ste znali da mozete pociniti kazneno djelo (tako sto cete dopustiti koristenje droge), pa ste na to i pristali (dajuci dopustenje). Kako proizlazi iz iskaza koji ste dali, u kupaonicu je osoba otisla zato sto Vi ne podnosite igle, krv i sl. iz cega proizlazi da Vas je osoba ranije upitala moze li koristiti drogu u Vasem stanu.

 

Ukoliko Vas sud oglasi krivim, uslijediti ce izricanje kazne, koja opet ovisi o sadrzaju olakotnih i otegotnih okolnosti. Osim kaznom predvidjenom u cl. 173. st. 5. KZ mozete biti kaznjeni i prema st. 6. toga clanka, gdje je raspon kazne predvidjen od jedne do deset godina ako ste kazneno djelo iz st. 5. toga clanka pocinili prema djetetu, maloljetnoj, dusevno oboljeloj, privremeno dusevno poremecenoj, nedovoljno dusevno razvijenoj osobi ili prema vise osoba.

 

E sad, treba utvrditi na koji nacin je, osim Vasim priznanjem, otkriveno kazneno djelo. Ako ste dragovoljno bitno doprinjeli otkrivanju kaznenog djela, sukladno cl. 173. st. 8. KZ sud vas moze osloboditi kazne, ali to se ne odnosi na k.d. iz cl. 173. st. 6. koji sam ranije spomenuo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo bi zelio napomenuti, onako usput, cujem da ovaj clanak 173. 8. bas i nije cesto primjenjivan u postupku i da ga mogu, sto bi rekli, "okaciti macku o rep" .... da gotovo nitko nije oslobodjen na temelju tog clanka .... ne znam dali to stoji zaista u sudskoj praksi kod pocinjenja ovakvog k.d.

Jos bi rekao da ja kao laik, nisam mogao znati da je "omogucavanje" k.d. te da sam imao to saznanje, da sasvim sigurno nebi omogucio konzumiranje ilegalnih supstanci bla bla.... dali ovo pali ???? pa nemoze svatko znati KZ od A do Z :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zabluda o protupravnosti djela iskljucuje krivnju, ali s obizirom na to da znate da je posjedovanje i konzumacije droge kazneno djelo tesko da cete se izvuci na zabludu o protupravnosti djela jer ste dajuci dopustenje za koristenje vase prostorije omogucili provedbu necega za sto ste znali da je kaznjivo.

 

A sto se tice cl. 173. st. 8. naravno da se rijetko tko uspije izvuci od kazne na taj nacin, kad praksa pokazuje da pocinitelji bas osobito i ne pridonose otkrivanju istog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ste znali da je taj netko kod sebe imao drogu, jer znate da drogu ne možete legalno nabaviti i imati, jer ste znali što taj frend želi, pitao vas je ili htio pred vama pa ste mu rekli da ide u kupatilo, a mogli ste/trebali lijepo mu reći da izađe iz vašega stana i drogira se na nekom drugom mjestu, ili mu "očitati" bukvicu o štetnosti droge i njezinom djelovanju, uzeti mu je, baciti i sl.

 

Ali, baš me nešto zanima...

Kako je uopće do policije došlo da je taj i taj kod vas u stanu konzumirao drogu?

Koliko vas je bilo, vas dvoje sami ili veće društvo?

 

Kod st.8. radi se o tzv. stvarnom kajanju (pokajniku), vezuje se za čl. 176. ZKP-a.(primjenjuje se iznimno i to u odnosu na pripadnika zločinačke organizacije koji se pokaže voljnim pružiti važne podatke o kazn. djelima org. i članovima.

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija