Jump to content

mirovina udovica hrvatskog branitelja


udovica

Preporučene objave

:amen:

udovica sam poginulog hrv.branitelja, nismo imali djece pa tako ja ostvarujem pravo na mirovinu kada navršim 40 godina starosti ili ako me liječnička komisija proglasi nesposobnom za rad. Imam dijagnosticinan f 43.1 i f 62.0 komisija u Dubravi i drugostupanjska komisija min,hr.br.proglasila me ne nesposobnom za rad na godinu i pol. Međutim mirovinsko i invalidsko odbilo je moj zahtjev za mirovinu radi godina starosti tj.33 god. i dala mi je daljnje liječenje. Sta da radim jer se bojim da ce tako biti i drugi put. zalila sam se u zg međutim oni su istog mišljenja. Navela sam u žalbi da je neupitno moje daljnje liječenje radi razlogom osiguranja osnovnog funkcioniranja. Ne mogu više, boli me to šta je to moje pravo a ne mogu ga izrealizirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 29.

 

(1) Udovica, odnosno majka hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata stječe pravo na obiteljsku mirovinu ako je uzrok smrti u svezi s obranom suvereniteta Republike Hrvatske kada navrši 40 godina života. Udovac, odnosno otac hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata isto pravo stječe kad navrši 50 godina života.

 

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka pravo na mirovinu stječu bez obzira na godine života, ako kod njih nastane opća nesposobnost za rad prije ispunjenja uvjeta iz stavka 1. ovoga članka.

 

Jedini način kako biste otišli u mirovinu prije četrdesete je da liječnička komisija proglasi opću nesposobnost za rad. Liječite se i dalje i na vrijeme izađite na ponovnu ocjenu invalidnosti. Drugog načina, nažalost, nema.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

udovica

Novak

 

 

 

Pristupio: 18/4/2007

Broj objava: 3

 

 

Online! udovica

Znam ja da nema, meni je min.hrv.br. dalo nesposobnost za rad samo što me mirovinsko koči. Hvala na odgovoru.

 

preselio urednk

molim vas da za odgovor u pojedinoj temi ne otvarate novu temu nego koristite tipku reply

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

udovica je napisala:

Znam ja da nema, meni je min.hrv.br. dalo nesposobnost za rad samo što me mirovinsko koči. Hvala na odgovoru.

MOBMS Vam rješava o pravu na obiteljsku invalidninu, a HZMO o pravu na obiteljsku mirovinu.

To su različite nadležnosti i traži se ispunjenje različitih uvjeta, odnosno traže se različiti stupnjevi nesposobnosti.

Da bi se udovici mlađoj od 40 godina priznalo prava na obiteljsku invalidninu potrebno je da nadležna liječnička povjerenstva (PLP & DLP) kod nje utvrde nesposobnost za privređivanje (bez obzira da li je riječ o profesionalnoj ili općoj nesposobnosti).

Međutim, da bi se udovici koja još nije navršila 40 godina života priznalo pravo na obiteljsku mirovinu potrebno je da ovlašteni vještaci HZMO-a utvrde njenu opću nesposobnost za rad (dakle, isključivo opću nesposobnost).

Mislim da Vam je jasno da ste se našli upravo u takvoj situaciji da su PLP i DLP u postupku priznavanja prava na obiteljsku invalidninu utvrdili da postoji nesposobnost za privređivanje (ne određujući koja, jer im to nije obveza), a da su vještaci HZMO-a u postupku priznavanja prava na obiteljsku mirovinu utvrdili da kod Vas još nije nastupila opća nesposobnost za rad, već da je potrebno daljnje liječenje.

Preostaju Vam dvije mogućnosti: pokrenuti upravni spor protiv drugostupanjskog rješenja HZMO-a ili nakon nekog vremena pokrenuti postupak radi pogoršanja kod istog tijela (naravno, ovisno o Vašem budućem zdravstvenom stanju).

Sretno.

(Dakako, sve gore navedeno se odnosi samo na slučaj udovice smrtno stradalog HB, mlađe od 40 godina, koja sa pok. suprugom nije imala djece.)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija