Jump to content

Akcija čišćenja auto-olupina


anonimno

Preporučene objave

Prije desetak dana dignuto mi je vozilo s parkiralista ispred zgrade nalogom komunalnog redara, a vezano uz akciju ciscenja auto-olupina i dr. s javnih povrsina (kao što je i parkiraliste) sto se ovih dana provodi u Zagrebu. Vozilo je neregistrirano pa sam time ucinio prometni prekrsaj koji se po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (ima clanak, ne znam tocno koji je, no to i nije upitno) kaznjava s 300 kn kazne. Na moj zahtjev da mi se objasni po kojoj zakonskoj osnovi je to ucinjeno dobio sam nedavno dopis iz Gradskog poglavarstva (ono je nadlezno za akciju) u kojem pise da je redar postupio u skladu s clankom 68. tocka 10. i clankom 121. Odluke o komunalnom redu (Sluzbeni glasnik 17/04). Navodim ih dolje u tekstu;

 

Članak 68.

 

Na javnim se površinama ne smije ostavljati ili na njih bacati bilo kakav otpad ili ih se na drugi način onečišćivati, a osobito se zabranjuje:

 

1.

2.

...

....

10. ostavljati vozila bez registarskih tablica, odnosno neregistrirana vozila, lake teretne prikolice, kamp-prikolice i druga priključna vozila, plovila i olupine plovila, vozila oštećena u sudaru i olupine vozila dulje od 15 dana;

 

 

Članak 121.

 

Na javnim se površinama ne smiju ostavljati vozila koja se ne upotrebljavaju u prometu zbog dotrajalosti (oštećena u sudaru, neregistrirana i sl.).

 

Komunalni redar naredit će vlasniku vozila uklanjanje vozila iz stavka 1. ovoga članka. Ako vlasnik u ostavljenom roku ne ukloni vozilo, uklonit će se na trošak vlasnika.

 

Ako vlasnik vozila nije poznat, vozilo će se ukloniti na trošak grada.

 

 

S obzirom da u clanku 121. pise da ce komunalni redar naredit (znaci. obavijestiti) vlasniku vozila da vozilo sam ukloni, i da ce mu ostaviti rok da to ucini, a ja niti sam bio obavijesten, niti mi je ostavljen rok, trazio sam povrat vozila, ili cu u suprotnom prijaviti policiji otudenje vozila od strane poznatog pocinitelja. Naravno poglavarstvo je uvjereno kako oni cine sve u skladu s zakonom. Ja ne negiram tvrdnju da sam nacinio prekrsaj, no zakonsko slovo govori da mi se trebalo dati vremena da uklonim vozilo sam, tek onda ide mjera uklanjanja paukom. No sad nisam siguran u tumacenje ovih dvaju clanaka, jer ih se moze intepretirati na dva nacina. Da li je fraza "u ostavljenom roku" (u clanku 121.) onaj rok od 15 dana o cemu govori clanak 68., pa po tome ja jesam bio obavijesten, jer valjda gradanin osim sto mora postovat zakon, treba ga i znat (moje neznanje vjerojatno nije neka pravna osnova za tuzbu), ili je ipak tih 15 dana vrijeme u kojem legalno mogu drzati vozilo na povrsini, a nakon isteka toga roka komunalni redar ce me obavijestiti (nekako, pismeno, usmeno..to je recimo isto pitanje kako se gradani obavijestavaju zakonski?!), i dati mi rok da ga uklonim sam. Znaci malo mi je nejasno, a bez toga ne mogu uc u neku pravnu bitku s poglavarstvom. Ako netko ima kakvu ideju sto je tocno, slobodno neka komentira.

 

Unaprijed hvala

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija