Jump to content

Razlika izmedu vlasnickog i posjedovnog lista...?


anonimno

Preporučene objave

  • 4 tjedna kasnije...

Ispravnoje izvadak iz zemljišne knjige, a on se sastoji iz:

A Popisni list - popis nekretnina s naznakama kat. čest.

B Vlasnički list - popis vlasnika

C Teretni list- upis tereta kao što su hipoteke, zalog i sl.

Posjedovni list je izvadaka iz Katastra i nije dokaz o vlasništvu (nasavkom tom izvatku to i piše)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je da se glavn knjiga sastoji od zemljišno knjižnih uložaka, koji se pak sastoje od slijedećih listova :

Posjedovnica ( A list )– sadrži podatke o svim katastarskim česticama koje čine jedno zemljišnoknjižno tijelo te sve katastarske promjene koje se odnose na njih.

Vlastovnica ( B list )– sadrži podatke o vlasniku nekretnine, promjene glede vlasništva i osobna ograničenja kojima je vlasnik podvrgnut glede raspolaganja nekretninom

Teretovnica ( C list )– sadrži podatke o stvarnim i drugim pravima kojima je nekretnina opterećena ( hipoteka, osobne i stvarne služnosti, pravo građenja, obvezna prava ).

 

Posjedovni list je, sa druge strane, dokaz o upisanim posjednicima, oni često nisu ažurirani sa zemljišnom knjigom, te nisu dokaz vlasništva. Često se njima dokazuje površina nekretnia i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moze biti posjedovni list posredni dokaz vlasnistva, primjerice u parnici za utvrđenje prava vlasništva. Kako se na temelju zakonitog, istinitog i poštenog posjeda ( ili samo poštenog) kroz zakonom određeno vrijeme, stječe pravo vlasništva dosjelošću(uzukapijom), to je posjedovni list, koji je dokaz posjeda kao što je kolega i rekao u gornjem postu, isto tako i dokaz o dovoljnom trajanju posjeda koje je potrebno da bi se na stvari steklo vlasništvo. Tako vam je ona sutkinja na bracu navodno knjižila vlasništvo. Donosilo se posjedovne listove u kojima stoji da su osobe xy posjednici kroz 10, 20 godina i da su, s obzirom da im je posjed bio samostalan i miran i da je ispunjavao pretpostavke koje zakon propisuje ( istinit, zakonit,pošten), postali nositelji prava vlasništva. Odoše na taj način mnoge bračke nekretnine.Protiv nje je u tijeku disciplinski postupak, nakon toga bit ce pokrenut i kazneni, a vodi se i građanski radi naknade štete koja će biti ogromna jer je uknjižila puno zemljišta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li su popisni, vlasnički i teretni list i sve ono što je upisano u njima neoborivi tj. da li postoji dokument iznad njih i kako "srušiti"nečiji vlasnički list tj. da li ja koji kupujem bilo kakvu nekretninu imam za provjeriti te dokumente i ako su oni O.K. onda nemam brige ili ........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija